Társoldalunk:

Mint a mesékben, úgy jutott a csúcsra Lőrincz Tamás

2021.08.03. 15:08

A negyedik olimpiáján indult Lőrincz Tamás, aki világ- és Európa-bajnoki címvédőként lépett szőnyegre Tokióban a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók mezőnyében. A 2012-ben, Londonban ezüstérmes sportoló idén áprilisban negyedszer lett Európa-bajnok, ám azt a tornát csupán felkészülésnek szánta az ötkarikás játékokra, ahol tökéletes teljesítményt nyújtott a ceglédi sportember.

Lőrincz Tamás 1986-ban született Cegléden, és mivel rossz gyerek volt, a szülei úgy döntöttek, leviszik birkózni, hogy levezesse az energiáit. A sportágban hamar megmutatkozott a tehetsége, ugyanis 2002-ben a kadett Eb-n hetedik helyezést ért el, majd egy évvel később ugyanebben a korosztályban negyedik lett. 2005-ben ezüstérmet szerzett az országos bajnokságon, de az igazán nagy áttörést a 2006-os év hozta el számára, amikor egészen egyszerűen berobbant a sportágba. Megszerezte első felnőtt magyar bajnoki címét, majd az Európa-bajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott mindössze 19 évesen.

Maga Lőrincz Tamás is a 2006-os Eb-győzelmet tartja pályafutása legemlékezetesebb momentumának, legalábbis tartotta a tokiói olimpiáig. Élete első olimpiáján, 2008-ban a nyolcadik helyen végzett, majd négy évvel később Londonban karnyújtásnyira került az aranyéremtől, végül ezüsttel kellett beérnie.

Lőrincz Tamás a 2016-os olimpiánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha 2012-ben nyerek, ma már biztosan nem birkóznék. Mindenkit van, ami motivál, amiért leküzdi az akadályokat. Ha családot alapítasz, nagy dolognak kell lennie annak, amiért otthagyod őket hosszabb időkre, és nálam ez csak az olimpiai bajnoki cím lehet. Más sportágakban akár 2-3-4 futamban is lehet esélyed egy olimpián, nekünk csak egy van. Ez a mai napig visz előre– nyilatkozta a birkózó még a játékok előtt.

A londoni ötkarikás játékokon szerzett ezüstérme után 2013-ban és 2014-ben is újra Európa-bajnok lett, előbbi alkalommal még a megszokott 66 kg-os súlycsoportban, egy évvel később pedig a 71 kg-os kategóriában. A 2016-os riói olimpia nem a tervei szerint alakult, a selejtezőben kikapott dél-koreai ellenfelétől, így búcsúzott a további küzdelmektől. Saját bevallása szerint Rió előtt csak a birkózásból állt az élete, de rájött, hogy új dolgok felé is nyitnia kell. „Elkezdtem a Testnevelési Egyetemet, családot alapítottam. Ott maradt a birkózás az elsők között, de már nem csak ez tölti ki az életem, így fejben sokkal frissebb vagyok" – mondta Lőrincz Tamás.

Tokióban már a 77 kilósok között versenyzettForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Karrierjében fontos kiemelni a súlycsoportváltást, ugyanis egy ideje már nem 66, hanem 77 kilogrammos kategóriában versenyez, pontosabban ma már versenyzett. Hamar alkalmazkodott a váltáshoz, és hiába gondolta úgy régebben, hogy 66 kilóból fog visszavonulni, végül a hőn áhított vb-győzelem a 77 kilós súlycsoportban jött el számára 2019-ben.

„66 kilóban az egyik legerősebb voltam, 77-ben ki kellett tapasztalnom, mi az, ami még megy, mi az, ami már nem. Kicsit szürkébb lett a birkózásom, kevésbé virtuóz. De a legfontosabb, hogy erőben gyorsan fel tudtam zárkózni. A váltás óta mindig újabb egy évet tűztem ki, s valahogy mindig jött érem. Így haladtam előre, míg vb-t nem nyertem. Nagy tervező vagyok, de ezzel még én sem számoltam"
– árulta el őszintén, hogy még őt is meglepte a 2019-es világbajnoki győzelme.
Lőrincz Tamás csalódott volt, amiért a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát, de meg sem fordult a fejében, hogy ne próbálja meg az újabb egy évet a tokiói ötkarikás játékokig. Idén áprilisban a 34 éves birkózó újra bebizonyította, hogy még mindig a legmagasabb szintet képviseli a sportágban, és meg is nyerte a varsói Európa-bajnokságot, így önbizalommal telve vághatott neki élete utolsó olimpiájának.

Tokióban ért fel pályafutása csúcsáraForrás: MTI/Illyés Tibor

Már egy-két héttel a verseny előtt éreztem, hogy jó formában vagyok, ez elég nagy magabiztosságot adott. Van bennem annyi világverseny, tudom, hogy pár héttel előtte mit kell érezni – nyilatkozta az Eb-győzelem után. Előre tekintve akkor azt is hozzátette, hogy a fő verseny számára a tokiói olimpia, a kontinensviadalra különösebben nem készült, de nagyszerű megmérettetésnek bizonyult és kiderült: jó a felkészülés iránya.

A Magyar Birkózó Szövetség szakvezetése ugyan konkrét elvárásokat nem fogalmazott meg az olimpiára utazó birkózó-válogatottal szemben, de Bácsi Péter szakmai igazgató szerint egy-két érem megszerzése reálisnak tekinthető – ez végül be is jött neki a két Lőrincz testvérnek köszönhetően.
Lőrincz Tamás kiemeltként, világranglista-vezetőként, Eb és vb címvédőként vágott neki a tokiói olimpiának, ahol igazolta klasszisát. Az első napon két meccset kellett vívnia a BHSE 34 éves birkózójának. Első ellenfele nem állt ki ellene, így jött első ellenfélként a japán Jakubu Sohei, aki ellen sima 3-1-es győzelmet aratott, ezzel pedig biztossá volt, hogy a londoni olimpia ezüstérmese ismét éremért birkózhat majd.

Az iráni Mohammedali Geraei ellen nagyot kellett küzdenieForrás: MTI/Kovács Tamás

Lőrincz aztán a délutáni elődöntőben 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Lőrincz Tamás az elődöntő után elmondta, hogy soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkozott, mint kiderült, ez lett az előrehozott döntő.

Sosem egyszerű olimpián szőnyegre állni, de nekem már háromszor megadatott, ismerem az érzést, ez segíthet. A siker hab lenne a tortán. Mindig azt gondoltam, 66 kilóból fogok visszavonulni, és mióta 77-re váltottam, úgy vagyok vele, tök jó, ha ebben is sikerül, de ha nem, már nem kesergek. Kerek a pályám, mindenhonnan van érmem, itt a családom, mit görcsöljek harmincvalahány évesen? – nyilatkozta korábban a kiváló sportoló.

Lőrincz végül nem görcsölt, hihetetlenül rutinos versenyzéssel legyőzte a döntőben a kirgiz Akzsol Mahmudovot 2-1-re és olimpiai bajnoki, Európa- és világbajnoki címvédőként vonulhat vissza.
Minden mérkőzésre úgy mentem fel, hogy otthon van a feleségem és a két gyönyörű gyermekem, és négy éve hagyom ott őket folyamatosan az edzőtáborok miatt és az nem lehet, hogy én itt nem megyek végig. Minden mérkőzésre úgy mentem fel, hogy láttam az arcukat és csak értük küzdöttem, nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült – mondta az elődöntő után Lőrincz.

Az olimpiai arannyal vált teljessé a pályafutásaForrás: MTI/Illyés Tibor

És Lőrincz Tamás végigment, a pályafutásán és az olimpián is. Aranyéremmel térhet haza és vonulhat vissza. 2004 és Majoros István után lett újra aranyérmes birkózónk. Lőrinczé a magyar birkózás 20. olimpiai aranyérme, egyúttal ő a 19. magyar aranyérmes birkózó a játékok történetében. Lőrincz Tamásnak pedig még egy dolga van, hogy kiszurkolja öccse, Viktor aranyérmét is a szerdai döntőben.

Lőrincz Tamás

Születési idő, hely: 1986. december 20., Cegléd
Klubja: BHSE
Súlycsoportja: 77 kg
Fogásnem: kötöttfogás

Olimpiai eredménye: 77 kg - olimpiai bajnok (2021); 66 kg - 2. (2012), 8. (2008), 16. (2016)

Legjobb eredményei: világbajnok (77 kg, 2019), Európa-bajnok (66 kg, 2006, 2013; 71 kg, 2014; 77 kg, 2021), vb-2. (75 kg, 2017; 77 kg, 2018), vb-3. (66 kg, 2014), Eb-2. (66 kg, 2011), Eb-3. (66 kg, 2010, 75 kg, 2017; 77 kg, 2018), vb-5. (66 kg, 2007, 2009, 2010), Európa-játékok 3. (77 kg, 2019)