Társoldalunk:

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, Kozák Danutáék bronzérmesek K-2 500 méteren

2021.08.03. 05:29

Olimpiai bajnok lett Kopasz Bálint, aki az esélyeknek megfelelően magabiztosan, olimpiai rekorddal nyerte meg a férfi kajakosok K-1 1000 méteres döntőjét. Ez a magyar küldöttség harmadik aranyérme Tokióban. A másik magyar induló, Varga Ádám ezüstérmes lett, azaz kettős magyar győzelem született.

A két magyar egymás mellől indult az 5-ös és a 6-os pályán, körbevéve a legnagyobb ellenfelekkel, a portugál Fernando Pimentával, a cseh Josef Dostallal és a német Jacob Schopffal. Az izgalmakat jól jelzi, hogy az első rajtot elrontotta a mezőny, Dostal "ugrott ki".

500 méternél Kopasz és Pimenta egy hajóhosszal vezetett, Varga a harmadik helyen evezett. Kopasz növelte a csapásszámot, és egyre jobban leszakította a portugált, és vele együtt az egész mezőnyt, Varga Ádám pedig tartotta a harmadik helyet.

Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. Kopasz Bálint bejutott a döntőbe. MTI/Kovács TamásForrás: MTI/Kovács Tamás

Kopasz végül óriási fölénnyel nyerte meg a számot, míg Varga Ádám centikkel megelőzve Pimentát a második helyre jött be. 1968 után van újra magyar győztes K-1 1000 méteren, és a szám történetében először született kettős győzelem.

A következő döntőben is két hajóval voltunk érdekeltek. Csipes Tamara és Medveczky Erika a hármas, míg Kozák Danuta (aki Szabó Gabriellával győzni tudott ezen a távon Rióban) és Bodonyi Dóra az ötös pályáról indultak. Közöttük az új-zélandiak eveztek azzal a Lisa Carringtonnal, aki ezen a napon már a negyedik alkalommal ült hajóba.

Féltávnál Kozákék a harmadikok voltak, de Carringtonék előnye nem tűnt ledolgozhatónak, sőt még a lengyelek is megelőzték a magyar egységet, amelyik így a harmadik helyre jött be, míg Csipesék a negyedik helyen zártak. Kozákék egy tizeddel maradtak le az ezüstéremről.

Hamarosan részletes helyszíni beszámolóval jelentkezünk a versenyről.