Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, Kozák Danutáék bronzérmesek K-2 500 méteren

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, férfi K-1 1000 m, Kopasz Bálint, Varga Ádám, kajak-kenu, kajak, döntő, arany, aranyérem, 2021.08.03.
Tokió, 2021. augusztus 3. Az aranyérmes Kopasz Bálint (k), az ezüstérmes Varga Ádám (b) és a bronzérmes a portugál Fernando Pimenta (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének díjátadóján a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Olimpiai bajnok lett Kopasz Bálint, aki az esélyeknek megfelelően magabiztosan, olimpiai rekorddal nyerte meg a férfi kajakosok K-1 1000 méteres döntőjét. Ez a magyar küldöttség harmadik aranyérme Tokióban. A másik magyar induló, Varga Ádám ezüstérmes lett, azaz kettős magyar győzelem született.
Vágólapra másolva!

A két magyar egymás mellől indult az 5-ös és a 6-os pályán, körbevéve a legnagyobb ellenfelekkel, a portugál Fernando Pimentával, a cseh Josef Dostallal és a német Jacob Schopffal. Az izgalmakat jól jelzi, hogy az első rajtot elrontotta a mezőny, Dostal "ugrott ki".

500 méternél Kopasz és Pimenta egy hajóhosszal vezetett, Varga a harmadik helyen evezett. Kopasz növelte a csapásszámot, és egyre jobban leszakította a portugált, és vele együtt az egész mezőnyt, Varga Ádám pedig tartotta a harmadik helyet.

Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. Kopasz Bálint bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kopasz végül óriási fölénnyel nyerte meg a számot, míg Varga Ádám centikkel megelőzve Pimentát a második helyre jött be. 1968 után van újra magyar győztes K-1 1000 méteren, és a szám történetében először született kettős győzelem.

A következő döntőben is két hajóval voltunk érdekeltek. Csipes Tamara és Medveczky Erika a hármas, míg Kozák Danuta (aki Szabó Gabriellával győzni tudott ezen a távon Rióban) és Bodonyi Dóra az ötös pályáról indultak. Közöttük az új-zélandiak eveztek azzal a Lisa Carringtonnal, aki ezen a napon már a negyedik alkalommal ült hajóba.

Féltávnál Kozákék a harmadikok voltak, de Carringtonék előnye nem tűnt ledolgozhatónak, sőt még a lengyelek is megelőzték a magyar egységet, amelyik így a harmadik helyre jött be, míg Csipesék a negyedik helyen zártak. Kozákék egy tizeddel maradtak le az ezüstéremről.

Hamarosan részletes helyszíni beszámolóval jelentkezünk a versenyről.