Társoldalunk:

A Kozák-Bodonyi kettős megdöntötte Kovács Katalin és Janics Natasa olimpiai csúcsát

2021.08.03. 03:36

Kedden délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyéből öt magyar hajó jutott be a döntőbe. Lucz Dóra megnyerte a K-1 200 méteres középfutamát, ezzel az ötödik legjobb idővel jutott a fináléba. Kárász Anna, a futam másik magyar versenyzője viszont a nyolcadik helyen végzett, így ő a B döntőbe került. A királykategóriás férfi K-1 1000 méteres versenyszámban Kopasz Bálint futamgyőztesként, olimpiai csúccsal jutott be a döntőbe, míg a 21 éves Varga Ádám a második helyet szerezte meg a futamában, így ő is bekerült a fináléba. A női K-2 500 méteres középfutamban a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős megdöntötte Kovács Katalin és Janics Natasa 2004-ben felállított olimpiai csúcsát, és futamgyőzelemmel harcolt ki a döntős szereplést, míg a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros egy óriásit hajrázva, a hetedik helyről megindulva ért be a második helyre, ami szintén finálét ért ebben a versenyszámban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A magyar csapat versenyzőire kőkemény nap várt, ugyanis délelőtt fél tízkor, közel 40 fokos melegben kellett vízre szállniuk az középfutamokban, ezt követően két órával később pedig már a döntőkben kellett a legjobb formájukat hozni. Az olimpiai bajnok Csipes Tamara hétfőn azt mondta, hogy az olimpiai verseny semmiben sem különbözik egy világbajnokságtól, maximum csak lebonyolítási időrendben. 

A hétfői előfutamban a Csipes, Medveczky kettős mente a legjobb időt K-2 500-obForrás: MTI/Kovács Tamás

Persze, az embertelen körülmények nem csak a mieinknek voltak azok, úgyhogy ebből mindenkinek lehetett hátránya, de olyan is akadt, akit ez egyáltalán nem zavart. A világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint a hétfői előfutama után azt mondta, hogy remek erőben van, így neki kedvezhet, hogy a középfutam és a döntő között csak két óra szünet van.

A hétfői előfutamban Lucz Dóra elképesztően nagy csatát vívott a svéd Linnea Stensilssel és a lengyel Marta Walczykiewiczel, végül egy óriási hajrá végén, 41.098-es idővel, célfotóval nyerte a futamát. Az ötszörös világbajnok Kárász Anna 2014-ben világbajnok volt K-1 200 méteres versenyszámban, az utóbbi években azonban az 500 méteres távra koncentrált. A 29 éves kajakos a hétfői előfutamában 41.127-es idővel a második helyet szerezte meg, így ő is készülhetett a középfutamra.

Kárász Anna már az első reggeli középfutamban vízre szálltForrás: MTI/Kovács Tamás

Az elődöntőben a poznani Európa-bajnokságon júniusban ezüstérmet nyerő Lucz Dóra és a szegedi Kárász Anna is összekerült. Az viszont pozitívum volt, hogy az új-zélandi olimpiai címvédő, Lisa Carrington a másik futamban kapott helyet. A 32 éves új-zélandi sztár 38.127-es olimpiai csúccsal nyerte meg a középfutamát a friss Európa-bajnok Emma Jörgensen előtt, harmadiknak a lengyel Marta Walczykiewicz futott be, negyedik helyen pedig a spanyol Teresa Portela vívta ki a finálés szereplést.

Carrington az olimpiákat és a világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon.

A mieink a gyengébb középfutamba kerültek, így minden adott volt ahhoz, hogy mindketten döntőbe jussanak. A magyar lányoknak nem sikerült a rajta, Lucz Dóra és Kárász Anna is beragadt az első néhány méter után. Az újpesti Lucz azonban rákapcsolt, és pillanatok alatt ott volt az élmezőnyben, Kárász azonban maradt az utolsó helyen, egy hajóhosszal lemaradva. A hajrában a 26 éves Lucz Dóra óriásit csatázott a brit Deborah Kerrel és a kanadai Andreanne Langlois-val, végül a magyar lány végzett az élen 39.713-es idővel, így az ötödik legjobb idővel bejutott a fináléba. Kárász Anna 40.724-es időeredménnyel a nyolcadik helyen ért célba, így csak a B döntőbe jutott be.

Lucz Dóra futamgyőzelemmel hangolt a döntőreForrás: MTI/Kovács Tamás

A királykategóriás K-1 1000 méteres versenyszámban a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint könnyed győzelmet aratott az előfutamában, míg a 21 éves Varga Ádám szintén remek evezéssel a második helyet szerezte meg a német Jacob Schopf mögött, így szintén készülhetett az elődöntőre.

Az első középfutamba Kopasz Bálint került, aki megkapta maga mellé a cseh olimpia ezüst- és bronzérmes Josef Dostált és németek ifjú reménységét, Jacob Schopfot. Kopasz remekül indult, elképesztően magas, 114-es csapásszámmal ment, 250 méter után pedig már fél másodperc előnnyel vezetett. A 24 éves versenyző féltávnál már két hajóhosszal vezetett, így a döntős szereplését semmi nem fenyegette, már csak az volt a kérdés, hogy mennyit akar ráverni a mezőnyre a célba érés előtt. 750 méternél már közel 7 másodperccel vezetett az utolsó helyen álló Gelle Péter előtt, aki szlovák színekben indult. Kopasz végül 324.558-as olimpiai csúccsal megnyerte a futamát, és magabiztosan jutott be a döntőbe. Mögötte Dostál, Schopf és a kínai Dong Zhang értek be.

Kopasz Bálint olimpiai csúcsot mentForrás: MTI/Kovács Tamás

A 21 éves Varga Ádám az olimpiai ezüstérmes Fernando Pimentával került egy futamba. Varga remekül rajtolt, jól vette fel az utazó sebességet, és 250 méter után a második helyen állt a portugál sztár mögött. A folytatásban Varga tartotta a tempót, 500 méter után pedig már fél másodperccel vezetett Pimenta előtt. A hajrában azonban a portugál megelőzte a magyart, aki ezúttal sem csinált presztízskérdést a győzelemből, hiszen a második hely is ugyanúgy döntős szereplést ért. Az első helyre így Pimenta érkezett be 3:22.942-es idővel, ezzel megdöntötte Kopasz Bálint nyolc perccel korábban felállított olimpiai csúcsát.

A K-2 500 méteres előfutamban a tavasszal alakult, júniusban már Európa-bajnokságot nyerő Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős másfélhajónyi előnnyel - több mint két másodpercet ráverve az orosz egységre – megnyerte a futamát, és bejutott az elődöntőbe.

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra páros is remekül kezdettForrás: MTI/Kovács Tamás

A másik előfutamban Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős egy hatalmas hajrával legyőzte a fehérorosz egységet, így az első helyen jutottak tovább, mindezt úgy, hogy három másodperccel jobb időt mentek, mint a Kozák, Bodonyi kettős.

Ebben a versenyszámban is összekerült a két aranyesélyes magyar egység. A csemegének érkező középfutamban a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős a 4-es, a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros az 5-ös pályáról indult. Kozákék remekül kapták el a rajtot, és a féltávnál a második helyen álltak, Csipesék azonban beragadtak és a 250 méter után még csak a hetedikek voltak. Ezt követően a Kozák, Bodonyi kettős átvette a vezetést, a Csipes, Medveczky páros pedig óriásit hajrázott, egymás után hagyta le a hajókat, és végül beérkezett a második helyre. A futamot Kozák Danutáék nyerték 1:37.912-es olimpia csúccsal. A korábbi csúcsot a Kovács Katalin, Janics Natasa kettős állította fel a 2004-es athéni olimpián.

Döntők
4.37: női K-1 200m (Lucz Dóra)
5.20: férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
5.47: női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)