Kozák Danutáék bronzérmesek, Csipes Tamaráék negyedikek K-2 500 méteren

KOZÁK Danuta; BODONYI Dóra
Tokió, 2021. augusztus 3. Kozák Danuta és Bodonyi Dóra a női kajak párosok 500 méteres versenyének középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. A páros bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős a harmadik helyen végzett a női K-2 500 méteres döntben, ezzel Kozák megszerezte hetedik olimpiai érmét. A döntő másik magyar egysége, a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros a negyedik helyet szerezte meg.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A K-2 500 méteres előfutamban a tavasszal alakult, júniusban már Európa-bajnokságot nyerő Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős másfélhajónyi előnnyel - több mint két másodpercet ráverve az orosz egységre – megnyerte a futamát, és bejutott az elődöntőbe. A másik előfutamban Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős egy hatalmas hajrával legyőzte a fehérorosz egységet, így az első helyen jutottak tovább, mindezt úgy, hogy három másodperccel jobb időt mentek, mint a Kozák, Bodonyi kettős.

A keddi középfutamban azonban Kozákék mentek jobban, ugyanis 1:37.912-es idővel megdöntötték a Kovács Katalin, Janics Natasa kettős olimpiai csúcsát, amit még 2004-es athéni olimpián állítottak fel.

Szerencsére a rajtnál beragadó Csipes, Medveczky páros is óriásit hajrázott, és a hetedik helyről egészen a második helyig meneteltek, így ők is mehettek az aranyéremért.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra sem bírta az új-zélandiak és a lengyelek tempóját Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pikánsnak ígérkezett a Kozák, Bodonyi kettős csatája a Csipes Tamara, Medveczky Erika párossal. A májusi olimpiai válogatón Csipesék 50 méter után már fél hajóval vezettek előttük, azonban 100 méterrel a vége előtt a honvédos páros megbillent, kihagytak öt-hat csapást, így Kozákék vert helyzetből, 152 ezreddel nyerték meg a futamot.

A Csipes, Medveczky párosnak nem mellesleg személyes ügy a páros. Csipes Tamara korábban azt mondta Medveczky Erikának, hogy ha kell, a tokiói olimpiáig minden nap el fogja mondani neki, hogy aranyérmes lesz. Medveczky egy korábbi interjúban elárulta, hogy tizenéves koruk óta ismerik egymást Csipessel, és óriási pluszt ad neki, hogy olyannal készülhet, akit emberileg is nagyra tart, és akivel a hétköznapokban is megtalálja a hangot.

A Csipes, Medveczky kettős hatalmasat hajrázott de csak a negyedik helyre értek be Forrás: MTI/Kovács Tamás

Elmondása szerint beül mögé, és olyan érzése van, mintha egyesben kajakozna, mert tudja, hogy semmi olyan nem történhet, amit nem szeretne.

Csipesék a hármas, míg Közákék az ötös pályáról indultak, kettőjük között a Lisa Carringtonnal felálló új-zélandi páros lőtt ki legjobban a rajttól, és nem csak 250 méternél, de azt követően sem igazán akartak elfáradni. Kozákék féltávnál a harmadik, míg Csipesék az ötödik helyen eveztek, némi meglepetésre ugyanis a lengyelek is nagyon jól tartották magukat.

A két magyar egység hiába hajrázott, hogy Kozákéknak a második, Csipeséknek a harmadik hely meglegyen, nem jártak sikerrel, előbbieknek be kellett érniük a bronzéremmel, míg utóbbiaknak a negyedik hellyel. Kozák Danutáéknak alig egy tized másodperc hiányozott a második helyhez.

női K-2 500 m, olimpiai bajnok:
Lisa Carrinton, Caitlin Regal (Új-Zéland) 1:35.785
2. Karolina Naja, Anna Pulawska (Lengyelország) 1:36.753
3. KOZÁK DANUTA, BODONYI DÓRA (MAGYARORSZÁG) 1:36.867
4. CSIPES TAMARA, MEDVECZKY ERIKA (MAGYARORSZÁG) 1:37.114