Lucz Dóra hatodik lett, Lisa Carrington történelmet írt 200 méteren

LUCZ Dóra
Lucz Dóra futamgyőzelemmel hangolt a döntőre
Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra a hatodik helyen végzett a női K-1 200 méteres versenyszám döntőjében. A versenyszámot az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, aki megismételte a londoni és a riói győzelmét is, ezzel ő lett a második kajakos, aki ugyanabban a versenyszámban sorozatban három olimpiai aranyérmet nyert.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A hétfői előfutamban Lucz Dóra elképesztően nagy csatát vívott a svéd Linnea Stensilssel és a lengyel Marta Walczykiewiczel, végül egy óriási hajrá végén, 41.098-es idővel, célfotóval nyerte a futamát. A keddi délelőtti középdöntőben pedig egy óriási hajrát követően szintén futamgyőztes lett, így mehetett a döntőbe.

Lucz Dóra futamgyőzelemmel hangolt a döntőre Forrás: MTI/Kovács Tamás

A győzelméhez azonban kisebb csoda kellett volna, ugyanis a fináléban ott volt az új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és a világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon, ráadásul 38.127-es olimpiai csúccsal nyerte a saját középfutamát.

A magyar csapat versenyzőire kőkemény nap várt, ugyanis délelőtt fél tízkor, közel 40 fokos melegben kellett vízre szállniuk a Sea Forest Waterway elnevezésű Kajak-kenu pályán, ezt követően pedig két órával később már a döntőkben kellett a legjobb formájukat hozni, így a középfutamok után érthetően kis sem jötten nyilatkozni az interjúzónába, hanem azonnal mentek regenerálódni.

Lisa Carrington történelmet írt Tokióban Forrás: AFP/Philip Fong

A rajt után Carrington valósággal kilőtt, őt Jörgensen követte, Lucz Dóra lemaradva pedig a középmezőnyben volt. Féltávnál az új-zélandi már több mint egy hajóhosszal vezetett, ami elképesztő előnynek számít kétszáz méteren.

Carrington végül 38.120-as idővel ért célba, ezzel megdöntötte a másfél órával korábban felállított olimpiai csúcsát, és megnyerte pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét.

Lucz Dóra végül 39.442-es időeredménnyel a hatodik helyen végzett.

Carrington ezzel megismételte a londoni és a riói győzelmét is, ezzel ő lett a második kajakos, aki ugyanabban a versenyszámban sorozatban három olimpiai aranyérmet nyert. Ez korábban csak a svéd Gert Frederikssonnak sikerült, aki az 1956-os Melbourne-i olimpián sorozatban harmadszor nyert K-1 1000 méteren.

„Először is köszönöm mindenkinek a szurkolást, köszönöm azoknak, akik ilyen korán felkeltek miattam otthon.

Nem mondom, hogy felhőtlenül boldog vagyok a hatodik hely miatt, mert lehetett volna jobb is, de próbáltam mindent kihozni a körülményekből, az utolsó méterig küzdöttem" - értékelt Lucz Dóra, aki érthetően nem örült annak, hogy csak pontszerző helyen végzett. "Még kell egy kis idő, hogy feldolgozzam, de biztosan lesz bennem hiányérzet.

- tette hozzá az Európa-bajnok kajakos, aki hangsúlyozta, hogy a hőséggel nem volt gondolja, és a magas páratartalom sem zavarta meg, mert korábban rengeteget edzőtáborozott Szingapúrban, ahol hasonló az időjárás.

női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 38.120 másodperc
2. Teresa Portela (Spanyolország) 38.883
3. Emma Jörgensen (Dánia) 38.901
...6. Lucz Dóra (Magyarország) 39.442
...16. (a B döntőben 7.) Kárász Anna (Magyarország)