Társoldalunk:

Lucz Dóra hatodik lett, Lisa Carrington történelmet írt 200 méteren

2021.08.03. 04:45

Kedden délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra a hatodik helyen végzett a női K-1 200 méteres versenyszám döntőjében. A versenyszámot az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, aki megismételte a londoni és a riói győzelmét is, ezzel ő lett a második kajakos, aki ugyanabban a versenyszámban sorozatban három olimpiai aranyérmet nyert.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A hétfői előfutamban Lucz Dóra elképesztően nagy csatát vívott a svéd Linnea Stensilssel és a lengyel Marta Walczykiewiczel, végül egy óriási hajrá végén, 41.098-es idővel, célfotóval nyerte a futamát. A keddi délelőtti középdöntőben pedig egy óriási hajrát követően szintén futamgyőztes lett, így mehetett a döntőbe. 

Lucz Dóra futamgyőzelemmel hangolt a döntőreForrás: MTI/Kovács Tamás

A győzelméhez azonban kisebb csoda kellett volna, ugyanis a fináléban ott volt az új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és a világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon, ráadásul 38.127-es olimpiai csúccsal nyerte a saját középfutamát.

A magyar csapat versenyzőire kőkemény nap várt, ugyanis délelőtt fél tízkor, közel 40 fokos melegben kellett vízre szállniuk a Sea Forest Waterway elnevezésű Kajak-kenu pályán, ezt követően pedig két órával később már a döntőkben kellett a legjobb formájukat hozni, így a középfutamok után érthetően kis sem jötten nyilatkozni az interjúzónába, hanem azonnal mentek regenerálódni.

Lisa Carrington történelmet írt TokióbanForrás: AFP/Philip Fong

A rajt után Carrington valósággal kilőtt, őt Jörgensen követte, Lucz Dóra lemaradva pedig a középmezőnyben volt. Féltávnál az új-zélandi már több mint egy hajóhosszal vezetett, ami elképesztő előnynek számít kétszáz méteren. Carrington végül 38.120-as idővel ért célba, ezzel megdöntötte a másfél órával korábban felállított olimpiai csúcsát, és megnyerte pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét. Lucz Dóra végül 39.442-es időeredménnyel a hatodik helyen végzett. 

Carrington ezzel megismételte a londoni és a riói győzelmét is, ezzel ő lett a második kajakos, aki ugyanabban a versenyszámban sorozatban három olimpiai aranyérmet nyert. Ez korábban csak a svéd Gert Frederikssonnak sikerült, aki az 1956-os Melbourne-i olimpián sorozatban harmadszor nyert K-1 1000 méteren.

„Először is köszönöm mindenkinek a szurkolást, köszönöm azoknak, akik ilyen korán felkeltek miattam otthon. Nem mondom, hogy felhőtlenül boldog vagyok a hatodik hely miatt, mert lehetett volna jobb is, de próbáltam mindent kihozni a körülményekből, az utolsó méterig küzdöttem" - értékelt Lucz Dóra, aki érthetően nem örült annak, hogy csak pontszerző helyen végzett. "Még kell egy kis idő, hogy feldolgozzam, de biztosan lesz bennem hiányérzet. Ennek ellenére nagyon örülök, hogy képviselhettem Magyarországot az olimpián, mert nálunk olyan erős a hazai mezőny, hogy már egy kijutás is óriási dolog" - tette hozzá az Európa-bajnok kajakos, aki hangsúlyozta, hogy a hőséggel nem volt gondolja, és a magas páratartalom sem zavarta meg, mert korábban rengeteget edzőtáborozott Szingapúrban, ahol hasonló az időjárás.

női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:
Lisa Carrington (Új-Zéland) 38.120 másodperc
2. Teresa Portela (Spanyolország) 38.883
3. Emma Jörgensen (Dánia) 38.901
...6. Lucz Dóra (Magyarország) 39.442
...16. (a B döntőben 7.) Kárász Anna (Magyarország)