Társoldalunk:

Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám ezüstérmes K-1 1000 méteren

2021.08.03. 05:43

Kedden délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint olimpiai rekorddal aranyérmes lett a királykategóriás férfi K-1 1000 méteres versenyszámban, míg a 21 éves Varga Ádám óriásit hajrázva a második helyen ért célba, így a sportág történetében először született kettős, ráadásul kettős magyar győzelem.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A királykategóriás K-1 1000 méteres versenyszámban a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint könnyed győzelmet aratott az előfutamában, míg a 21 éves Varga Ádám szintén remek evezéssel a második helyet szerezte meg a német Jacob Schopf mögött, így szintén készülhetett az elődöntőre. A középfutamából Kopasz Bálint 324.558-as olimpiai csúccsal jutott a döntőbe - amit sajnos nyolc perccel később a portugál Fernando Pimenta megdöntött -, míg a második középfutamból Varga Ádám a második helyen harcolta ki a döntős szereplést.

Kopasz Bálint eddig redkívül magabiztosan mentForrás: AFP/Luis Acosta

A két magyar versenyző története rendkívül érdekes. Kopasz Bálintnak éveken keresztül nem volt ellenfele a magyar mezőnyben. Tavaly azonban a semmiből berobbant a 21 éves Varga Ádám, aki az országos bajnokságon legyőzte Kopaszt, aki négy év után először kapott ki a magyar mezőnyben. Idén májusban aztán Varga ismét legyőzte Kopaszt, csak most már a szegedi olimpiai és Európa-bajnoki válogatóversenyen. A világbajnok helye így is bombabiztos volt az olimpiai csapatban, csak amíg egy-két évvel ezelőtt a szakértők őt tartották az első számú esélyesnek, mostanra már Varga Ádám neve is egyre gyakrabban merül fel.

Mindenesetre izgalmas volt látni a két magyar klasszist, akik döntőben hatalmas csatár készültek a portugál Fernando Pimentával, a német Jacob Schopffal és az olimpiai ezüstérmes cseh kajakossal, Josef Dostállal.

A magyar csapat versenyzőire kőkemény nap várt, ugyanis délelőtt fél tízkor, közel 40 fokos melegben kellett vízre szállniuk az középfutamokban, ezt követően két órával később pedig már a döntőkben kellett a legjobb formájukat hozni. A világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint azt mondta, hogy remek erőben van, így neki kedvezhet, hogy a középfutam és a döntő között csak két óra szünet van.

Varga Ádám sem volt esélytelen a döntőbeForrás: AFP/Luis Acosta

Az izgalmakat jól szemlélteti, hogy a hihetetlenül rutinos mezőnyben ketten, köztük a számos világverseny érmeivel kidekorált Josef Dostál is elrontotta a rajtot. A második indításra aztán már jól jött el a mezőny, Kopasz és Pimenta egyből az élre állta, és 500 méterig egymás mellett eveztek, miközben Varga Ádám a 3-4. helyen csatázott a német Schöpffel. 

Féltáv után aztán Kopasz növelte a csapásszámot, amit senki nem tudott átvenni, Pimenta is egyre jobban leszakadt, és az utolsó kétszáz méterre érve már nem is volt kérdés, hogy az algyői olimpiai és világbajnok meg fogja nyerni pályafutása első olimpiai bajnoki címét. Ráadásul 3:20,643 perces olimpiai rekorddal tudott győzni!

A Kopasz mellett evező Varga Ádám végig óriásit harcolt, hogy felálhasson a dobogóra, és, ha centikkel is, de megelőzte Schöpföt és Pimentát, és végül a második lett.

Magyar kajakos utoljára 1968-ban, Mexikóvárosban tudott nyerni K-1 1000 méteren, akkor Hesz Mihály ünnepelhetett, kettős győzelem pedig még soha az olimpiák történetében nem született.