Lőrincz Tamás olimpiai aranyat nyert pályafutása utolsó meccsén

LŐRINCZ Tamás Tokyo wrestling olympis 2020
Tokió, 2021. augusztus 3. Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 3-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpián a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában Lőrincz Tamás 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, ezzel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó most már olimpiai bajnoknak is mondhatja magát.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok magyar birkózó elképesztő menetelést mutatott be a döntőig vezető úton. Az első helyen kiemelt Lőrincznek az első meccsen nem kellett küzdenie, ugyanis az ellenfele, a marokkói Ajt Zied Uagram koronavírusos lett, így a magyar birkózó harc nélkül lépett tovább a 77 kilogrammosok negyeddöntőjébe. Az elmaradt meccs után Lőrincz nem volt boldog, mert szeretett volna bemelegíteni a további küzdelmekre.

A BHSE 34 éves birkózója a nyolc között a japán Jakubu Sohei ellen lépett szőnyegre, és sima 3-1-es győzelmet aratott, ezzel pedig biztossá volt, hogy a londoni olimpia ezüstérmese ismét éremért birkózhat majd.

Lőrincz aztán a délutáni elődöntőben 6-5-re verte a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraeit, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Lőrincz Tamás az elődöntő után elmondta, hogy soha ilyen dinamikus birkózóval még nem találkozott.

A 34 éves birkózó kiemelte, hogy a keddi fináléban hasonló stílusú ellenfele lesz, de bízik benne, hogy ismét megoldja majd a feladatot.

Lőrincz Tamás pályafutása megkoronázásra készült Forrás: MTI/Kovács Tamás

A BHSE 34 éves sportolója kilenc éve Londonban 66 kilósként ezüstérmes volt, most pedig pályafutása utolsó meccsén arra készült, hogy feltegye a koronát a csodálatos pályafutására.

Az első percben a kirgiz Akzsol Mahmudov nagyon keményen támadta Lőrincz Tamás nyakát, amiért a bíró figyelmeztette is. Ezt követően a kirgiz le is fejelte a magyart, aki egy pillanatra megtántorodott, de folytatni tudta a küzdelmet. Másfél perc után Lőrinczet leküldték a földre, így Mahmudov kapott egy pontot, és támadhatott, azonban Lőrincz remekül szökött, és kibújt a szorításból.

Közben Lőrincz edzője, Sike András folyamatosan nyugtatta a birkózót, és mondta neki, hogy a kirgiz kezd fáradni.

A második menetet Lőrincz aktívan kezdte, és le tudta tolni a szőnyegről Mahmudovot, amiért pontot kapott. Ezt követően a kirgizt azonnal leküldték a földre, és máris Lőrincz vezetett 2-1-re. A 34 éves birkózó próbálta megforgatni Mahmudovot, de sikerült kibújnia a szorításból. A folytatásban a kirgiz próbálkozott, de Lőrincz remekül tartotta magát, Mahmudov pedig érezhetően elfáradt, és 30 másodperccel a vége előtt már le is fejelte a magyart. Tíz másodperccel a vége előtt a magyarok már visszaszámoltak a lelátón, és amikor egyhez értek, felrobbant a lelátó, mert a 34 éves Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett.

Lőrincz Tamás olimpiai bajnoki címmel vonulhat vissza Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Tamás így regnáló világbajnokként, Európa-bajnokként és olimpiai bajnokként vonulhat vissza.