Társoldalunk:

Lőrincz Viktor is aranyéremért birkózhat az olimpián

2021.08.03. 12:05

A tokiói olimpián a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájában Lőrincz Viktor bejutott a döntőbe, miután az elődöntőben 9-2-re legyőzte az egyiptomi Mohamed Metwallyt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Lőrincz Viktor a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában a nyolcaddöntőben kezdett. A BHSE 31 éves Európa-bajnoka az Ázsia-bajnokságon háromszor ezüstérmes Atabek Aziszbekovval csapott össze. Az első menetben 1-1-re állt a két versenyző, majd Lőrincz két pörgetéssel (6-1) eldöntötte az összecsapást.

A negyeddöntőben következett a német Denis Kudla, akitől öt éve a riói játékok bronzmérkőzésen botrányos körülmények között kapott ki, a bírók ugyanis riválisát erőteljesen segítették. A meccs nagyon szoros volt, 1-1 lett a vége, a magyar versenyző később szerzett ponttal diadalmaskodott és bátyjához hasonlóan a döntőért léphetett szőnyegre.

Lőrincz Viktor a döntőbe jutásért harcoltForrás: MTI/Illyés Tibor

„Pont az volt a mérkőzés kulcsa, hogy csak egy picit legyek jobb, ne akarjam nagyon elverni, azaz ne vigyenek el az érzelmek az öt évvel ezelőtt történtek miatt. Csak a saját feladatomra koncentráltam. Az meglepett, hogy a második menetben sem ugrott nekem" - értékelt az MTI-nek Lőrincz Viktor a meccs után.

Az elődöntőben az egyiptomi Mohamed Metwally várt Lőrinczre, aki 2017-ben és 2019-ben Afrika-bajnokságot nyert, 2020-ban pedig ezüstérmes lett. 

A 31 éves Lőrincz Viktor az első percben remekül hárította az egyiptomi próbálkozásait, de második percben Metwally két pontot kapott egy mögé kerülésért. Ezt követően Lőrincz sikeresen kitolta az egyiptomit a szőnyegről, amiért kapott egy pontot, így az első három perc után Metwally vezetett 2-1-re.

A második menetben érezhető volt, hogy az egyiptomi nagyon fáradt, Lőrincznek meg a remek kondija az igazi erőssége. Két perccel a vége előtt Metwallyt küldték le a földre, ezzel 2-2-re módosult az állás, a magyar pedig egy forgatással próbálkozott, ami kis híján össze is jött, de az egyiptomi tartani tudta magát. Egy perccel a vége előtt az egyiptomi már alig állt a lábán, Lőrincz pedig megcsinált egy négypontos hátra döntést, ezzel 6-2-re átvette a vezetést, a csarnokban pedig felrobbant az újságírók szektora a magyarok üvöltésétől.

Az eset után az egyiptomi videózást kért, de elvesztette, így Lőrincz 7-2-re vezetett.

Fél perccel a vége előtt az egyiptomi fejelésért kapott egy sárga lapot, ezzel Lőrincz Viktor már 9-2-re vezetett, és eldöntötte a meccset, amivel bejutott a szerdai döntőbe, így a testvéréhez hasonlóan ő is aranyéremért küzdhet Tokióban.

Lőrincz Viktor aranyéremért küzdhetForrás: MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Viktor győzelme után biztossá vált, hogy a Lőrincz-testvérpár mindkét tagja dobogóra állhat a tokiói olimpián. Ilyen korábban 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő velük. Olyanra viszont még nem volt példa, hogy ugyanazon a világversenyen mindketten a legfényesebb medált kaparintsák meg.