Társoldalunk:

Világcsúcsok, német arany, és hatalmas bukás a pályakerékpár női üldözéses csapatversenyében

2021.08.03. 16:47

Három világcsúcsot és a brit dominanciát megszakító német sikert hozott a pályakerékpárosok női üldözéses csapatversenye a tokiói olimpia keddi versenynapján.A pályakerékpárosok versenyében a brit csapat két versenyzője, Neah Evans és Katie Archibald ütközött össze, miután világrekord idővel nyerték meg a csapat üldöző versenyt. Az új csúcs csak a következő párharcig maradt életben, miután a németek tovább faragtak az időből, és 4:06.159 perc alatt értek körbe.

A női üldözéses csapatverseny hétfői selejtezőben a németek tekertek 4:07.307 perces világcsúcsot, megdöntve a 2016-os riói ötkarikás játékokon aranyérmes britek csúcsát.

Neah Evans és Katie Archibald hatalmasat esettForrás: AFP/Peter Parks

A szigetországiak kedden az első fordulóban visszavették a rekordot: Kate Archibald, Laura Kenny, Neah Evans és Josie Knight a világbajnok Egyesült Államok legyőzése közben tekert 4:06.748 percet, majd közvetlenül a célba érést követően, a továbbjutás ünneplése közben ketten buktak a brit négyesből. Az Eurosport felvétele a bukásról:

Az új csúcs csak a következő párharcig maradt életben, miután a németek tovább faragtak az időből, és 4:06.159 perc alatt értek körbe. A fináléban a két nagyszerű formában lévő sor összecsapásában tükörsima német siker és a világcsúcs újabb két másodperces megkurtítása következett: 4:04.242 perc az új rekord a Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein, Mieke Kröger összeállítású négyestől. Az előző két játékokon aranyérmes briteknek ezúttal be kellett érniük a második pozícióval.

A harmadik helyért a Rióban ezüstérmes Egyesült Államok múlta felül az akkor bronzmedált nyerő Kanadát.

Férfi csapatsprintben az előző három olimpián győztes britek a fináléban a világbajnok hollandokkal szemben maradtak alul meglepő különbséggel, a bronzot a franciák szerezték meg. A hollandoktól Jeffrey Hoogland négy, Harrie Lavreysen hat világbajnoki aranyérem után ünnepelhetett olimpiai bajnoki címet.

Kedden került sor a férfi csapat üldözéses verseny első fordulójára is, amelyben az olasz - új-zélandi párharc hozott hatalmas csatát, végül a nagyot hajrázó európai négyes bizonyult jobbnak kilenc századmásodperccel. Mindkét csapat több mint két másodperccel tekert a dánok számára tavaly világbajnoki címet jelentő 3:44.672 perces időn belül, 3:42.307 perccel az új rekord Simone Consonni, Francesco Lamon, Jonathan Milan és az országúton időfutam-világbajnok Filippo Ganna nevéhez fűződik. A világbajnok dánok és a címvédő britek párharcában egy körrel a négy kilométeres táv vége előtt a dánok utolérték a két társáról leszakadó britet, akit az élen haladó dán bringás hátulról elütött, és mindketten kizuhantak a pályáról.