Szenzációs napot zártak a magyarok az olimpián

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, férfi K-1 1000 m, Kopasz Bálint, Varga Ádám, kajak-kenu, kajak, döntő, arany, aranyérem, 2021.08.03.
Tokió, 2021. augusztus 3. Az aranyérmes Kopasz Bálint (k), az ezüstérmes Varga Ádám (b) és a bronzérmes a portugál Fernando Pimenta (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének díjátadóján a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 3-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Két arany-, két ezüst- és egy bronzérem a keddi magyar termés a tokiói olimpián: a kajakos Kopasz Bálint és a birkózó Lőrincz Tamás lett első, a finndingis Berecz Zsombor, valamint a kajakos Varga Ádám végzett a második helyen, míg a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kajakkettes zárt harmadikként a japán fővárosban.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint már éjszaka megkeződött az éremeső a tokiói olimpián, ahol a kajakosok remekeltek. Parádés verseny után Kopasz Bálint első, Varga Ádám pedig második lett kajak egyes 1000 méteren. Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén.

Az aranyérmes Kopasz Bálint (k), az ezüstérmes Varga Ádám (b) és a bronzérmes a portugál Fernando Pimenta (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének díjátadóján Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Kilencéves korom óta erre készülök.

Sajnálom, hogy ezt kihagytam, mert tizenöt éves korom óta szeretnék barátnőt. De erről is lemondtam, hogy eljussak ide és ezt a csodálatos aranyérmet megszerezzem" – kezdte az értékelést Kopasz Bálint, aki olimpia csúccsal végzett az élen. „Felemelő érzés számomra, mert megérte a sok befektetett munka, és mindent megért hogy láthattam az örömöt édesanyám arcán, aki kilencéves korom óta készít fel. Minden nap ott volt mellettem, megfőzte a minőségi ételeket, és megadott mindent ahhoz, hogy eljussak ide. „Európa-bajnok vagyok, világbajnok vagyok, olimpiai bajnok vagyok. Ennél többet nem is akarhatok, de folytatom tovább, és amíg lehet, szeretnék sok szép sikert elérni. Mivel még nagyon fiatal vagyok, akár még három olimpia is benne lehet, úgyhogy megyek előre tovább. Ráadásul későn érő típus is vagyok, úgyhogy ez nagy adomány volt számomra" - mondta Kopasz Bálint.

„Ha valaki otthon azt mondta volna, hogy harmadik leszek, boldogan aláírtam volna, de így hogy ezüst lett, még jobb. Ráadásul ilyen először fordult elő, hogy egy nemzet osztozik az első két helyen, így magaménak éreztem a győzelmet is. Hiába egyéni verseny, őszintén tudtunk örülni egymás győzelmének. Bálint fantasztikusan ment. Most nem tudtam volna megverni, bármit is csinálok" – tette hozzá Varga Ádám

Bodonyi Dóra és Kozák Danuta a bronzéremmel Forrás: AFP/Philip Fong

A női K-2 500 méteren a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert, a szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba. Női K-1 200 méteren Lucz Dóra a 6., Kárász Anna pedig a 16., míg férfi C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel egység összesítésben a 11. lett, miután a B döntőben a 3. helyen végzett.

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában,

miután a döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot. A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó ötkarikás aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon - még 66 kilósként - második lett. Győzelmével nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza.

Az aranyérmes Lőrincz Tamás a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának eredményhirdetésén Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 97 kilós Szőke Alex a bronzéremért szállt harcba a lengyel Tadeusz Michalikkal, akitől kikapott, és ötödikként zárt.

Birkózásban szerdán is lesz magyar érmes, mert a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában Lőrincz Viktor bejutott a döntőbe.

A női 62 kilogrammban szerepelt Sastin Marianna és a kötöttfogásúak 67 kilós súlycsoportjában érdekelt Korpási Bálint is kiesett, miután mindketten már az első mérkőzésükön vereséget szenvedtek, legyőzőik pedig nem jutottak a fináléba.

Finndingiben izgalmas éremfutam végén Berecz Zsombor ezüstérmes lett

a brit Giles Scott mögött. Berecz ugyan megnyerte a futamot, Scott azonban bejött negyediknek, ami számára címvédést jelentett. Ez a magyar vitorlázás második ötkarikás medálja, az elsőt a Detre testvérek, Szabolcs és Zsolt szerezték az 1980-as moszkvai játékokon, amikor a harmadik helyen végeztek Repülőhollandiban.

„Ez egy nagyon jó brigád, de ez volt az utolsó táncunk. Mindenki megy amerre lát. Ez a verseny méltó befejezése volt a finndingi olimpiai szereplésének" – mondta a nap után Berecz Zsombor, utalva arra, hogy Párizsban már nem szerepel az olimpiai programban ez a hajóosztály.

Az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama utáni eredményhirdetésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Nincs az az Isten, hogy még egy olimpiára felkészüljek. Elég sokat nélkülözött a családom, elég fontos éveket hagytam ki a gyerekeim életéből. Most jött el az idő, hogy velük legyek és élvezzem az életet" – mondta a boldog ezüstérmes.

A női vízilabda-válogatott elképesztően nagy küzdelemben 14-11-re nyert a hollandok elleni negyeddöntőben, és csütörtökön a spanyolokkal találkozik a négy között.

Az atléták közül 1500 méteren Szögi István előfutamában a 12. helyen ért célba, így nem jutott tovább az elődöntőbe, a gerelyhajító Szilágyi Réka 25. lett, míg 110 méter gáton Szűcs Valdó bejutott az elődöntőbe.

A magyarok az éremtáblázaton a keddi versenynapot követően négy arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel állnak.

A keddi magyar érmesek és pontszerzők

ARANY: Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-1 1000 m), Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg)

EZÜST: Varga Ádám (kajak-kenu, K-1 1000 m), Berecz Zsombor (vitorlázás, Finndingi)

BRONZ: Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K-2 500 m)

4. hely: Csipes Tamara, Medveczky Erika (kajak-kenu, K-2 500 m)

5. hely: Szőke Alex (birkózás, kötöttfogás, 97 kg)

6. hely: Lucz Dóra (kajak-kenu, K-1 200 m)