Kopasz Bálint és Varga Ádám történelmi kettős győzelme a keddi versenynap legnagyobb szenzációja

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, férfi K-1 1000 m, Kopasz Bálint, Varga Ádám, kajak-kenu, kajak, döntő, arany, aranyérem, 2021.08.03.
Kopasz Bálint és Varga Ádám történelmet írtak Tokióban
Vágólapra másolva!
Szenzációs magyar sikereknek örülhettünk hajnalban a tokiói olimpia tizenegyedik versenynapján. Kopasz Bálint és Varga Ádám történelmi sikert elérve, kettős győzelemmel végzett az élen K-1 1000 méteren. Kozák Danuta és Bodonyi Dóra bronzérmes lett, míg Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedik lett K-2 500 méteren. A birkózó Szőke Alex a vigaszágról továbbjutott és brozmeccset vívhat, Lőrincz Viktor pedig ott van az elődöntőben, így éremért léphet szőnyegre a folytatásban.
Vágólapra másolva!

A K-1 1000 méter középfutamából Kopasz Bálint 324.558-as olimpiai csúccsal jutott a döntőbe, míg a második középfutamból Varga Ádám a második helyen harcolta ki a döntős szereplést. A két magyar klasszis a döntőben hatalmas csatára készült a portugál Fernando Pimentával, a német Jacob Schopffal és az olimpiai ezüstérmes cseh kajakossal, Josef Dostállal.

A második indításra jól jött el a mezőny, Kopasz és Pimenta egyből az élre álltak, és 500 méterig egymás mellett eveztek, miközben Varga Ádám a 3-4. helyen csatázott a német Schöpffel. Féltáv után aztán Kopasz növelte a csapásszámot, amit senki nem tudott átvenni, Pimenta is egyre jobban leszakadt, és az utolsó kétszáz méterre érve már nem is volt kérdés, hogy az algyői olimpiai és világbajnok meg fogja nyerni pályafutása első olimpiai bajnoki címét. Kopasz Bálint ráadásul 3:20,643 perces olimpiai rekorddal tudott győzni.

A Kopasz mellett evező Varga Ádám is végig óriásit harcolt, hogy felálhasson a dobogóra, és, ha centikkel is, de megelőzte Schöpföt és Pimentát, és végül a második lett. Magyar kajakos utoljára 1968-ban, Mexikóvárosban tudott nyerni K-1 1000 méteren, akkor Hesz Mihály ünnepelhetett, kettős győzelemre pedig soha nem volt még példa az olimpiák történetében.

Az aranyérmes Kopasz Bálint (b) és az ezüstérmes Varga Ádám (j) a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjének végén Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Nagyon erős rajttal indultam, nem figyeltem a többieket. Csak a saját pályámra koncentráltam. Örültem neki, hogy megérkezett a hátszék a versenyre. Örültem volna annak is, ha tavaly rendezik meg az olimpiát, mert jó formában voltam. De mivel fiatal vagyok, nekem nem sokat jelentett ez az egy év. Az év elején volt egy kis visszaesés, de tudtam, hogy a csúcsformát az olimpiára kell időzíteni.

mondta az M4 Sport kamerája előtt Kopasz Bálint.

A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert K-2 500 méteren, míg a szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba.

Az új-zélandi Lisa Carrington és társa, Caitlin Regal szinte kilőttek a rajtból, ötven méter után már fél hajós előnyre tettek szert, s ezt csak növelték a táv hátralévő részében. Egyik magyar páros sem kezdett igazán jól, de Kozákék féltávnál már a harmadik helyen haladtak, Csipesék hetedikként lapátoltak az ellenőrző pontnál. A hajrához közeledve látszott, hogy Carringtonékat ezúttal nem lehet beérni - végül egy hajóhosszal előbb értek a célba, mint a riválisok -, mögöttük azonban nagy csata alakult ki az érmekért.

A lengyelek bírták a végét is, a friss Európa-bajnok Kozák és a szolnoki Bodonyi pedig a harmadik helyen ért be, közvetlenül a táv második felében javító honvédos duó, Csipes és Medveczky előtt.

A Ferencváros ötszörös ötkarikás bajnoka, a 34 éves Kozák ebben a számban címvédőként indult a japán fővárosban, az öt arany és egy ezüst után a mostani az első olimpiai bronzérme.

Ez a tokiói magyar küldöttség kilencedik dobogós helye, a mérleg most 3 arany, 3 ezüst és 3 bronz.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra bronzérmes lett K-2 500 méteren Forrás: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra a hatodik helyen végzett a női K-1 200 méteres versenyszám döntőjében.

A versenyszámot az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, aki megismételte a londoni és a riói győzelmét is, ezzel ő lett a második kajakos, aki ugyanabban a számban sorozatban három olimpiai aranyérmet nyert.

A magyar atléták közül a fedettpályás csúcstartó Szögi István az 1500 méteres síkfutás előfutamában a 12. helyen ért célba és nem jutott tovább az elődöntőbe. A 25 éves futó a délelőtti program első futamában kapott helyet, s rögtön a rajt után a mezőny elején helyezkedett és bátran versenyzett. A tempó erős volt, Szögi pedig egészen az utolsó körig jó pozícióban futott, abban viszont a legjobbak növelték az iramot, a Sportolj Velünk Sportegyesület középtávfutója pedig egyre fáradtabbnak tűnt, s ugyan próbált hajrázni, de végül 3:38.79 perces eredménnyel a 12. helyen ért célba.

A három előfutamból az első hat-hat helyezett mellett a legjobb hat időeredményt elérő atléta jutott tovább. Az első és a kifejezetten lassú futást hozott második futam után Szögi még elődöntős helyen állt, a harmadikban viszont nagy volt az iram, ami azt jelentette, hogy a magyar futó számára befejeződött a viadal.

A gerelyhajító Szilágyi Réka a selejtezőben a 25. helyen zárt, így nem jutott be a döntőbe.

A debreceni dobóatléta az első selejtezőcsoportban szerepelt, és kiegyensúlyozott sorozattal zárt, melyben az elsőre elért 57,39 méteres eredménye volt a legjobb. Ezzel a csoportban a 12. volt, majd a második csoport első dobásai után eldőlt, hogy nem kerülhet be a 12 legjobbat felvonultató fináléba.

A döntőbe 60,94 méteres eredménnyel lehetett bejutni.

Szilágyi Réka nem tudott bejutni a döntőbe Forrás: Getty Images/Cameron Spencer

A magyar birkózók közül elsőként a vigaszágra kerülő Szőke Alex lépett a szőnyegre kedden. Az ESMTK 21 éves tehetsége a délelőtti program első találkozóján az utolsó másodpercekben bemutatott gyönyörű dobással 5-1-re verte a georgiai Giorgij Meliát.

A harmadik helyért a lengyel Tadeusz Michalik lesz az ellenfele a juniorok között Európa-, a kadetek között pedig világ- és Európa-bajnok magyarnak.

nyilatkozta a továbbjutása után Szőke Alex.

Lőrincz Tamás testvére, Lőrincz Viktor is bemutatkozott Tokióban, és megnyerte első mérkőzését a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában, így negyeddöntőbe jutott.

A BHSE 31 éves Európa-bajnoka az Ázsia-bajnokságon háromszor ezüstérmes Atabek Aziszbekovval csapott össze. Az első menetben Lőrinczet intették (0-1), de kirgiz riválisa nem tudott akciót csinálni, ráadásul eredménytelenül kért videózást, így 1-1 állt az eredményjelzőn a szünetben.

A folytatásban a visszaintés után (2-1) Lőrincz, akinek bátyja, Tamás hétfőn döntőig menetelt egy súlycsoporttal lejjebb, két pörgetéssel (6-1) eldöntötte az összecsapást.

Lőrincz Viktor bejutott a negyeddöntőbe Forrás: MTI/Illyés Tibor

A negyeddöntőben Lőrincz a német Denis Maksymilian Kudlát taktikus birkózással győzte le, így bejutott a legjobb négy közé és éremért birkózhat a folytatásban.

Az ötkarikás játékokon szereplő egyetlen magyar női birkózó, Sastin Marianna kikapott a romániai Incze Krisztától. A 38 éves világbajnok a szünetben még vezetett 1-0-ra, aztán ellenfele egy-egy kitolással és mögékerüléssel 3-1-re a maga javára fordította a mérkőzést. Sastin akkor folytathatja a küzdelmet a vigaszágon, ha Incze a fináléig menetel.

Korpási Bálint is vereséggel kezdett a kötöttfogású birkózók 67 kilogrammos kategóriájában. A BVSC 24 éves versenyzője - Sastin Mariannához hasonlóan - akkor folytathatja a küzdelmet a vigaszágon, ha legyőzője a döntőbe jut.