Társoldalunk:

Szenzációs világcsúccsal nyerte meg a férfi 400 gátat a norvég sztáratléta - videó

2021.08.03. 08:17

Fantasztikus döntőt hozott a férfi 400 méteres gátfutásé kedden a tokiói olimpián, melyen a világbajnok Karsten Warholm saját világcsúcsát közel egy másodperccel megdöntve nyert meg, az eddigi rekordnál szintén sokkal jobb idővel célba érkező amerikai Rai Benjamin előtt.

Az atlétikaversenyek kedd délelőtti programjának zárásaként szólították rajtba a gátasok fináléjának mezőnyét, melyből Warholm és Benjamin emelkedett ki előzetesen. Előbbi július elsején 46.70 másodperccel állított fel új világcsúcsot, utóbbi pedig néhány nappal korábban 46.83-mal nyerte az amerikai válogatót, mindössze öt századdal elmaradva honfitársa, Kevin Young barcelonai olimpián elért rekordjától.

Ahogy várható volt, róluk szólt a döntő. A norvég sztár végig valamivel az amerikai előtt volt, ám a gátvételeknél látható volt, hogy a különbség minimális, s a célegyenesre fordulva is közel voltak egymáshoz. A hajrában Warholm ereje kitartott, de Benjamin is jó tempóban haladt, az utolsó gátra viszont rá kellett nyújtania, így kicsit lelassult, s ugyan onnan a célig némileg közelebb tudott zárkózni, a győzelmet nem vehette már el a norvégtól. Warholm 45.94 másodperces eredménnyel ért célba, míg riválisa 46.17 másodperccel.

Így nyert óriási világcsúccsal 400 gáton Karsten Warholm:

A finálé színvonalát ezen felül az is mutatja, hogy a végül bronzérmes brazil 46.72 mp-et futott, s összességében hatan futottak 48 másodpercen belül.

Eredmények:
férfi 400 m gát, olimpiai bajnok:
Karsten Warholm (Norvégia) 45.94 másodperc - világcsúcs
2. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 46.17
3. Alison dos Santos (Brazília) 46.72