Olimpiai ezüstérmes a vitorlázó Berecz Zsombor!

2021.08.03. 08:08

A vitorlázó Berecz Zsombor megnyerte a finndingi hajóosztály duplaszorzós éremfutamában, ezzel ezüstérmes lett a tokiói olimpián. Ez a magyar vitorlázás történetének legjobb ötkarikás eredménye. 

Az Európa- és világbajnok Berecz Zsombor a második helyről vágott neki az éremfutamnak, de valós eséllyel, hogy akár az aranyérmet is megszerezze. A magyar hajósnak ehhez legalább öt hellyel kellett megelőznie az élen álló brit Giles Scottot. Ugyanakkor arra is figyelnie kellett, hogy maga mögött tartsa a spanyol Joan Mendez Cardonát.

Berecz remekül rajtolt, míg Scott hibázott, az ötkörös verseny első körének végén az ausztrál Jake Lilley vezetett a magyar előtt, míg a brit az ötödik helyen állt. A harmadik kör közepén Berecz Zsombor megelőzte Lilley-t, Scott azonban egy rossz bójavétel miatt visszacsúszott a hetedik helyre, azaz a magyar hajós állt az aranyérmes helyen.

Az utolsó bóját remek helyzetben elsőként kerülte meg Berecz Zsombor, és megnyerte az éremfutamot, a brit azonban remekül hajrázott, és a hatodik helyről a negyedikre feljőve megnyerte az aranyérmet.

Berecz Zsombor ezüstérme a magyar vitorlázás történetének legjobb olimpiai eredménye. Az eddigi egyetlen ötkarikás érmet a Detre fivérek szerezték 1980-ban Moszkvában.