Társoldalunk:

Egy 17 éves gimnazista közel járt ahhoz, hogy legyőzze a világ legjobb sprintereit

2021.08.04. 15:34

Rendkívül magas színvonalú versenyt hozott a 200 méter és a kalapácsvetés is a tokiói nyári olimpiai játékok szerdai napján. Túl vannak a többpróbázók az első napjukon, Krizsán Xénia a 19. helyen áll négy szám után hétpróbában.

A férfi 200 méter első két fordulója alapján a kanadai Andre de Grasse számított a szerdai döntő legnagyobb esélyesének. A legnagyobb kihívója a vb-címvédő Noah Lyles volt, aki 120 és 150 méter között a finálét is vezette. Azonban ekkor de Grasse ritmust tudott váltani és le tudta őt hajrázni, sőt Lylest még honfitársa, Kenneth Bednarek is megelőzte.

Andre de Grasse 19.62-es új kanadai csúccsal megnyerte a 200 métert a tokiói olimpián. Mögötte Bednarek is 19.68-as egyéni csúcsot futott, Lyles pedig idei legjobbját érte el (19.74). A 4. helyen egy harmadik amerikai, Erriyon Knighton végzett, akinek ez a bravúr 17 évesen, középiskolásként jött össze. Az 5. pozícióban a libériai csúcsot futó Joseph Fahnbulleh szintén 20 másodpercen belül zárt (19.98).

Andre de Grasse (balra) nyerte a 200 métert a tokiói olimpián, de a 17 éves Erriyon Knighton is megmutatta tehetségétForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Óriási versenyt láthattunk férfi kalapácsvetésben, ugyanis négyen is 80 méter felett dobtak a döntőben, ahol a női versenyhez hasonlóan szintén két lengyel állhatott fel a dobogóra. Azonban meglepetésre nem Pawel Fajdek, hanem Wojciech Nowicki lett az olimpiai bajnok, aki 82.52 méteres új egyéni csúccsal tudott diadalmaskodni. A 32 éves atlétának mind az öt érvényes dobása 81 méter felett volt.

Fajdeket a 81.58 méteres norvég csúcsot dobó Elvind Henriksen is megelőzte, így a négyszeres világbajnok egy bronzéremmel gazdagodott a japán fővárosban. A Gyulai István Memorial idei győztese, Mykhaylo Kokhan is 80 méter felett zárt, aki a második sorozatban 80.39 méterre hajította a kalapácsot.

A nők 3000 méteres akadályfutásában az ugandai Peruth Chemutai 9:01.45-ös új országos csúccsal lett aranyérmes. A 21 éves fiatal tehetség némileg váratlanul tudott első lenni, többek között az ezúttal „csak" a 7. helyen záró, vb-címvédő és világcsúcstartó Beatrice Chepkoech-t is legyőzte. Az ezüstérem Courtney Frerichs, a bronzérem Hyvin Kiyeng birtokába került.

A 21 éves Peruth Chemutai már nem az első fiatal atléta, aki olimpiai bajnoki címet ünnepelhet TokióbanForrás: AFP/Andrej Isakovic

Férfi 800 méteren kettős kenyai győzelem született, miután Emmanuel Korir mindenkit lehajrázott (1:45.06), és az utolsó pár méteren Ferguson Cheruiyot Rotich is lefutotta a harmadik helyen célba érő lengyel Patryk Dobeket. Korir sikere életben tartotta a 2008 óta tartó kenyai sorozatot, amit Pekingben Wilfred Bungei indított, és David Rudisha duplája követett Londonban és Tokióban.

A női 1500 méter elődöntőjében a leggyorsabb időt a címvédő Faith Kipyegon futotta (3:56.80), aki nagyon megnehezítheti a triplázásra törő, az 5000 métert már megnyerő Sifan Hassan dolgát a pénteki fináléban. 400 méteren a Gyulai Memorialt is megnyerő Stephenie Ann McPherson 49.34-es új PB-jénél senki nem futott gyorsabban az elődöntőben – ennek a számnak a döntője is pénteken lesz.

Wojciech Nowicki (balra) kisebb meglepetésre legyőzte négyszeres világbajnok honfitársát, Pawel Fajdeket kalapácsvetésbenForrás: AFP/Ben Stansall

A tízpróbázók már öt versenyszámon is túl vannak, és féltávnál a legtöbb pontot a kanadai Damian Warner gyűjtötte (4722 pont). A riói bronzérmes versenyző 100 méteren és távolugrásban remek eredményekkel alapozta meg a teljesítményét. Súlylökésben, magasugrásban és 400 méteren pedig 81 pontot megőrzött a második pozícióban álló Ashley Moloney-vel szemben.

Az első hat nap tökéletesen bebizonyította, miért az atlétika az egyik legkompetitívebb sportág. Az eddigi 24 versenyszámban kiosztott 25 aranyérmen összesen 18 ország osztozott. Férfi magasugrásban a katari Mutaz Essa Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi úgy döntöttek, hogy megosztoznak az olimpiai bajnoki címen, ezért az eggyel több arany.

Nincs megállás az atlétikaversenyekben, csütörtök hajnalban Krizsán Xénia a 19. helyről előbb távolugrással, majd gerelyhajítással folytatja a hétpróbát, hogy aztán a délutáni programban a 800 méterrel lezárja tokiói szereplését. A férfi súlylökés döntőjében a világcsúcs sem elképzelhetetlen, ahogyan 400 méteren is remek versenyre számíthatunk majd.