Társoldalunk:

Egyetlen doppingeset volt eddig Tokióban, de az sem az olimpián született

2021.08.04. 08:41

Új stratégiát dolgozott ki a Nemzetközi Antidopping Csoport (WADA), és az ellenőrzéseket irányító ügynökség (ITA), ennek is köszönhetően eddig a játékok idején Tokióban egyetlen pozitív doppingesetet sem jegyezhettek fel.

Azok után, hogy a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpia dobogósai közül 79-es buktak le az utólagos doppingellenőrzések során, a két szervezet új stratégiát dolgozott ki, és elsősorban a megelőzésre helyezte a hangsúlyt. Különösen nagy figyelmet fordítottak azokra a sportolókra, akik eddig aktuális tartózkodási helyük eltitkolásával próbáltak kibújni az ellenőrzés alól, mondta el a Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az SzPressz Hírszolgálatnak.

Magyar részről az olimpia előtt az ITA 99 sportoló ellenőrzésére adott külön megbízást a MACS-nak, de a szervezet összesen 1500-nál is több mintavételt eszközölt az olimpikonok és paralimpikonok között a játékokat megelőző években.

A nigériai Blessing Okagbare biztos nem így akart bekerülni a hírekbe a tokiói játékokonForrás: AFP/Giuseppe Cacace

A MACS vezetője elmondta, hogy augusztus 3-ig csupán egyetlen doppingesetet jelentettek be Tokióban, de az sem egy ott elvégzett mintavételen alapult. A 32 éves nigériai vágtázó Blessing Okagbare négy nappal az olimpia megnyitója előtt, július 19-én adott pozitív mintát, az eredményt nem ismerve utazott el Japánba, ahonnan nem sokkal később haza is küldték.