Társoldalunk:

Lőrincz Viktor: Büszke vagyok arra, hogy egy olimpián két érmet tudtunk nyerni Tomival

2021.08.04. 15:54

A 31 éves Lőrincz Viktor szerdán este ezüstérmes lett a tokiói olimpián, miután a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos döntőjében 5-1-re kikapott a ruandai származású, ukrán színekben versenyző Zsan Belenyuktól. Az elveszített döntő után a fiatalabb Lőrincz-testvér elmondta, hogy ez inkább egy megnyert ezüstérem, és rendkívül büszke arra, hogy a testvérével egy olimpián két érmet tudtunk nyerni.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A világranglista-vezető Lőrincz Viktor a döntőben a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyuktől kapott ki. A két versenyző korábban a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon is összecsapott. Mindhárom harcot az ukrán nyerte.

Módos Péter edző (balra) és Sike András szövetségi kapitány vigasztalta Lőrincz Tamást a döntő utánForrás: MTI/Illyés Tibor

„Nagyon friss még a dolog, mert mindenki úgy megy egy olimpiai döntőbe, hogy azt meg akarja nyerni. Én is úgy mentem fel, hogy mindent beleadok. Az volt a cél, hogy kibirkózzam magam, ami sikerült is. Felkészültem az ukránra, de a lenti támadásban nagyon jó. A nur-szultáni világbajnokságon ezt sikerült kivédenem, de most nem. Az volt a célom, hogy a második menetben még nagyobb iramot diktálok, hogy ne kelljen lemennem védekezni. Összességében azért örülök az ezüstéremnek, mert tudtam, hogy több van bennem, mint az ötödik hely. Büszke vagyok arra, hogy egy olimpián két érmet tudtunk nyerni Tomival" – kezdte az értékelést Lőrincz Viktor, aki egyelőre nem tudja miben kellene fejlődnie ahhoz, hogy legyőzze az ukrán Belenyukot, aki jelen pillanatban a súlycsoport legjobbja.

„Nem tudom, hol van a gyenge pontja, mert amellett, hogy technikás versenyző, fejben is nagyon erős. Nehéz megtalálni a rést a pajzsán. Nagyon friss még ez a dolog. Most pihenni szeretnék, mert amióta birkózóm, mindent ennek rendeltem alá. Közben megszületett a kislányom is, és ez egy új dolgot hozott, mert úgy terveztük, hogy majd az olimpia után fog megszületni. Most szeretnék pihenni, a családommal lenni és horgászni egy nagyot Tomival. Megünnepeljük az ezüstérmet, utána meg majd kitaláljuk hogyan tovább" – folytatta a 31 éves birkózó, aki tudja, hogy a kislánya még fiatal ahhoz, hogy felfogja, de szeretné neki elmesélni, hogy komoly szerepe volt az olimpiai ezüstérem megszerzésében, mert óriási energiát adott neki.

Lőrincz Viktor a döntőig meneteltForrás: MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Viktor testvére, Tamás 34 évesen lett olimpiai bajnok a tokiói olimpián. Az ezüstérmes Viktor a párizsi ötkarikás játékok idején szintén 34 éves lesz.

„Tomi megmutatta, hogy meg lehet csinálni ennyi idősen is. De nem szeretnék ennyire előre szaladni. Fel kell dolgozni még ezt az eredményt. Le akarok ülni, át akarom gondolni ezt az egészet, és élvezni akarom, mert biztos lesznek jó pillanatok is ezzel az ezüstéremmel" – folytatta Lőrincz Viktor, aki elmondta, hogy a döntő napja tudatos relaxációval telt, de természetesen aranyérmes testvérével, Tamással is tudott beszélni.

„Mi már nem bonyolódunk bele nagy dolgokba. Egy-egy mozdulat, egy ölelés, egy nézés. Mi ilyenkor már egymás rezzenéseivel is pluszt tudunk adni a másiknak. Kedden is ezt csináltuk az ő döntője előtt, de neki már mit lehet mondani? Újat nem, mert fantasztikus birkózó. Annyit tehetek, hogy mellette állok. Tomi most a meccs után elmondta, hogy nagyon büszke rám, és örül ennek az eredménynek, amit elértem, mert tudta, hogy nehéz év volt, mert végig mellettem állt. Pár nap múlva biztosan megnyert ezüstnek fogom érezni, mert az egész olimpián nagyon jó birkózást tudtam bemutatni, egészen a döntőig. Hogy koncentrált legyek, kibirkózzam magam és ennek érem legyen az eredménye" – mondta Lőrincz Viktor, aki úgy érzi, hogy az ezüstérmében kulcsszerepet játszott az olimpiai bajnok testvére, mert látta maga előtt az élő példát.

Éőrincz Viktor büszke lehet az olimpiai ezüstéremreForrás: AFP/Jack Guez

„Az ő aranyérmében nekem is van egy kis szerepem. Mi teljesen össze vagyunk kötve. Együtt járunk edzésre, együtt járunk haza. A hétvégéket is együtt töltjük" – tette hozzá Lőrincz Viktor, aki azzal zárt, hogy a visszavonulást fontolgató aranyérmes testvérét továbbra is rugdosni fogja, hogy rábírja a folytatásra.

Az aranyérmes Lőrincz Tamással és az ezüstérmes Lőrincz Viktorral korábban a 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő, hogy mindketten dobogóra állhattak.

Lőrincz nyerte a magyar olimpiai csapat 12. érmét a japán fővárosban, négy arany és három bronz után ez volt az ötödik ezüst.