Lőrincz Viktor ezüstérmes a tokiói olimpián

LŐRINCZ Viktor Tokió, 2021. augusztus 3.
Lőrincz Viktor a német Denis Kudla elleni mérkőzésen a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olim
Lőrincz Viktor a döntőbe jutásért harcolt
Vágólapra másolva!
A 31 éves Lőrincz Viktor szerdán este ezüstérmes lett a tokiói olimpián, miután a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos döntőjében 5-1-re kikapott a ruandai származású, ukrán színekben versenyző Zsan Belenyuktól.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Lőrincz Viktor elképesztő menetelést mutatott be a tokiói olimpián. A fiatalabbik Lőrincz testvér az első meccsén az Ázsia-bajnokságon háromszor ezüstérmes Atabek Aziszbekovval csapott össze. A BHSE 31 éves Európa-bajnoka végig uralta az amúgy szoros meccset, a hajrában aztán két pörgetéssel eldöntötte a harcot, és simán nyert 6-1-re.

A legjobb nyolc között aztán egy igazi presztízscsata következett.

Lőrincz azzal a Denis Kudlával nézett farkasszemet, akitől öt éve a riói olimpia bronzmérkőzésen botrányos körülmények között kapott ki, miután a bírók elég erőteljesen a riválisát segítették. Lőrincz a keddi sikeres nap után elmondta, hogy a mentális felkészülésre külön figyelmet szentelt, nehogy előjöjjenek belőle azok az érzések, mint Rióban, mert az nem vezetett volna jóra a német elleni harcban. Elmondása szerint az volt a mérkőzés kulcsa, hogy csak egy picit legyen jobb, ne akarja nagyon elverni, azaz ne vigyék el az érzelmek az öt évvel ezelőtt történtek miatt.

Lőrincz Viktor visszavágott a német Denis Kudlának a riói bronzmeccsért Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az elődöntőben aztán a 31 éves birkózó 9-2-re legyőzte az egyiptomi Mohamed Metwallyt, ezzel a testvére, az aranyérmes Lőrincz Tamás után ő is bejutott a döntőbe, így biztossá vált, hogy a testvérpár mindkét tagja dobogóra állhat a tokiói olimpián. Ilyen korábban 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő velük. Olyanra viszont még nem volt példa, hogy ugyanazon a világversenyen mindketten aranyérmet nyerjenek.

A 34 éves Lőrincz Tamás kedden este olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában, így olimpiai aranyéremmel koronázta meg csodálatos pályafutását. Az éremátadás után az idősebbik Lőrincz testvér elmondta, hogy Viktornak nagy szerepe van abban, hogy ez az érem most a nyakában lehet, mert amikor maga alatt volt, ő rugdosta át a holtponton.

„Az első felét megcsináltuk, holnap jön a második"

– utalt testvére szerdai döntőjére az olimpia bajnok.

Lőrincz Tamás regnáló világbajnokként, Európa-bajnokként és olimpiai bajnokként vonulhat vissza Forrás: MTI/Illyés Tibor

A világranglista-vezető Lőrincz Viktor a döntőben a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyukkal találkozott. A két versenyző a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon is összecsapott. Mindkét harcot az ukrán nyerte. Legutóbb a nur-szultáni vb-döntőben találkoztak, ott Lőrincz 2-1-re kikapott Belenyuktól, így a legjobb időben jött a visszavágás lehetősége.

A sportcsarnokban helyet foglaló szakértők és újságíró kollégák szerint nem Lőrincz Viktor volt a mérkőzés esélyese, ennek ellenére a magyar birkózó kezdte aktívabban az összecsapást.

Egy perc után a bíró leküldte a földre Belenyukot, így Lőrincz kapott egy pontot, azonban a magyar nem tudott további akciót végrehajtani az ukránon, aki ki tudott jönni a szorításból.

A folytatásban Lőrincz próbálta felőrölni Belenyukot, de az ukrán tartani tudta magát.

Lőrincz Viktort a második menetben kétszer megpörgette az ukrán Forrás: AFP/Jack Guez

A második menetet Belenyuk kezdte aktívabban, de nem talált fogást Lőrinczen. Két perccel a vége előtt aztán a magyart küldték le a földre, így az ukrán egyenlíteni tudott. Ezt követően Belenyuknak sikerült kétszer is megpörgetni Lőrinczet, amiért négy pontot kapott, így másfél perccel a vége előtt az ukrán 5-1-re vezetett. Az utolsó percben Lőrincz mindent megtett a felzárkózásért, de Belenyuk rutinosan tartani tudta magát, így az eredmény már nem változott, és kettejük harmadik összecsapását is az ukrán nyerte, aki így olimpiai bajnok lett.

Az aranyérmes Lőrincz Tamással és az ezüstérmes Lőrincz Viktorral korábban a 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő, hogy mindketten dobogóra állhattak.

Lőrincz nyerte a magyar olimpiai csapat 12. érmét a japán fővárosban, négy arany és három bronz után ez volt az ötödik ezüst.