Fantasztikus magyar hajrá hosszútávúszásban, remekül szerepeltek kajakosaink az előfutamokban

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, nyíltvízi úszás, hosszútávúszás, Olasz Anna, 2020.08.04.
Tokió, 2021. augusztus 4. Olasz Anna kabalájával a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Odaiba Kikötőparkban 2021. augusztus 4-én. Olasz Anna negyedikként végzett a versenyszámban. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyar szempontból izgalmas versenyeket hozott hajnal, ugyanis Olasz Anna elképesztő hajrával olimpiai negyedik lett. Továbbá előfutamokkal folytatódott a kajak-kenu program, ahol  a tokiói olimpián. A férfi K-1 200 méteres sprintszámban Tótka Sándor mellett Csizmadia Kolos olimpia rekorddal jutott tovább a középfutamba, míg a női C-1 200 méteres távon Takács Kincső második hellyel biztosította az elődöntőt, ugyanebben a versenyszámban Balla Virág reményfutamból abszolválta az elődöntőt. A női K-1 500 méteres távon a kétszeres címvédő Kozák Danuta és Csipes Tamara is megnyerte az előfutamát. A férfi K-2 1000 méteren a friss olimpiai bajnok Kopasz Bálint Nádas Bencével jutott tovább futamgyőztesként, míg a kedden ezüstérmet nyerő Varga Ádám, Béke Kornéllal ugyanebben a versenyszámban negyedik lett, de a reményfutamból kiharcolta a továbbjutást. A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert és a gátfutó Szűcs Valdó sem jutott döntőbe, míg a hétpróbázó Krizsán Xénia a 100 m gát után magasugrásban sem szerepelt jól.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint 6.30 órakor rajtoló viadalon 28 Celsius fokos levegő és 29 Celsius fokos víz fogadta a 25 fős mezőnyt a női nyílt vízi hosszútávúszásban. Az úszók enyhe szélben, kissé felhős, és nagyon párás időben kezdhették meg a kijelölt pályán hét körből álló, 10 kilométeres versenyt az Odaiba Kikötőparkban.

Az első kilométer után a német Leonie Beck állt az élen, Olasz pedig a 15. helyen tempózott. Ötszáz méterrel később, vagyis az első kör végén már a brazil Ana Marcela Cunha vezetett, miközben Olasz feljött hatodiknak. A szegedi úszó a második kör befejezésekor a hetedik pozícióban haladt 6.1 másodperccel lemaradva az élen álló egyesült államokbeli Ashley Twichelltől. Három kör után ismét Cunha volt az első, Olasz pedig nyolcadikként ért a mérési ponthoz, hátránya 9.9 másodperc volt.

Túljutva az öt kilométeren, vagyis a versenytáv felén, a magyar úszó feljött negyediknek,

Cunhához képest 4.9 másodperc volt a lemaradása. Hat kilométerhez közelítve megint Twichell volt az élen, Olasz pedig ötödikként tempózott.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Anna negyedikként végzett a női nyílt vízi úszásban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A mezőny ekkorra már valamelyest szétszakadt, de az élbolyban még nem alakultak ki nagy különbségek, a címvédő holland Sharon van Rouwendaal például hatodik volt 8.1 másodperces hátránnyal. Kevesebb mint három kilométerrel a célba érkezés előtt, az ötödik kör végén Twichell vezetett, Olasz pedig nyolcadik volt, miközben van Rouwendaal már a harmadik helyen tempózott. Az utolsó kört Beck kezdte az élen, Olasz a nyolcadik pozícióban vágott neki a hátralévő 1400 méternek.

A hajrában elsőként Cunha próbált elnyúlni az ellenfelektől, át is vette a vezetést, de van Rouwendaal és az ausztrál Kareena Lee tartotta vele a tempót. Az utolsó 500 méterre fordulva Beck is felzárkózott az első négyesre, Olasz pedig ötödikként követte őket. A végét Cunha bírta a legjobban,

Olasz pedig van Rouwendaal és Lee mögött negyedikként ért célba. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Annának ez a legjobb ötkarikás eredménye, Rióban ugyanebben a számban 14. volt.

Olasz Anna kabalájával a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenye után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az atlétika pályán is érdekeltek voltunk. Három magyar volt ott, közülök az országos csúcstartó (83,42 m) Rivasz-Tóth Norbert a selejtezőben 77,76 méterrel kezdett, másodikra pedig 77,11 métert dobott. A 25 éves gerelyhajító a harmadikra sem tudott javítani - ez a kísérlete érvénytelen volt -, csoportjában a 12. helyen végzett, majd a következő csoport második dobója után eldőlt, hogy kiesett.

Szűcs Valdó nem jutott be a döntőbe a 110 méteres gátfutásban a tokiói olimpia szerdai versenynapján, ugyanis a magyar sprinter az elődöntőben 13.40 mp-et ért el, ezzel futamában a negyedik lett, összesítésben pedig a 13. helyen végzett.

Az idei fedett pályás Európa-bajnokságon bronzérmes, a rangos Götzis-i versenyt megnyerő Krizsán Xénia megkezdte szereplését hétpróbában. A magyar atléta két számon már túl van, előbb 100 gáton 13.58-as idővel ért célba, majd magasugrásban 1.74-et éugrott át, így értékes pontokat szerzett, amivel a 20. helyen áll. A hétpróbázok versenye délután súlylökéssel és a 200 méter síkfutással folytatódik.

Krizsán Xénia magasugrásban nem tudott javítani Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az férfi K-1 200 méteres előfutamban a világkupa-ezüstérmes Csizmadia Kolos szállt vízre. A 26 éves kajakos remekül kapta el a rajtot, szinte végig együttjött a spanyol Carlos Arevalóval és az olimpiai címvédő Liam Heath-tel, végül mindhárom kajakos berúgta a hajót a célba,

amiből a magyar jött ki a legjobban, így 34.442-es idővel, olimpiai rekorddal bejutott a középfutamba.

Ugyanebben a versenyszámban a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Tótka Sándorért szoríthattunk. Az újpesti kajakosnak az előfutamban nem igazán akadt komoly ellenfele. Bár elsőre belehúzott a rajtgépbe, az ismétlést követően magabiztos győzelemmel lépett tovább a középdöntőbe, a táv második felében már ki is engedhetett.

Tótka magabiztosan jutott a középfutamba K-1 200 méteren Forrás: AFP/Luis Acosta

Ezt követően történelmi pillanatot láthattunk, hiszen bemutatkozott az olimpiai programban a női kenu, mégpedig magyar szereplőkkel: Takács Kincső és Balla Virág is bejutott a középfutamba kenu egyes 200 méteren.

A győri versenyzők közül, akik a hét folyamán később együtt párosban is vízre szállnak a Sea Forest kajak-kenu pályán, elsőként a vállsérülés miatt visszalépett Horányi Dóra helyére beugró, négyszeres Európa-bajnok Balla mutatkozott be. Azonos futamba került a szám egyik favoritjával, a világbajnoki címvédő amerikai Nevin Harrisonnal, akinek a sikeréhez ezúttal sem férhetett kétség, s bár mögötte harcolt a második, továbbjutó helyért, harmadikként ért célba kubai riválisa mögött, így a reményfutamra kényszerűlt, de a győri kenusnak remekül sikerült a "pótvizsga", és futamgyőzelemmel sikerült kiharcolnia helyét a középdöntőben, így két magyar is lesz a 16 között.

Balla is középdöntős C-1 200 méteren Forrás: MTI/Kovács Tamás

A világ és Európa-bajnok Takács Kincső is nagyot küzdött első pályáján, de végül a győztes lengyel kenus mögött sikerült elcsípnie a második, továbbjutó helyet.

A nap legjobban várt eseménye volt, amikor a magyar kajak-kenusport két legfényesebb csillaga, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és a Rióban aranyérmes Csipes Tamara szállt vízre a női K-1 500 méteres előfutamban.

Az ötszörös olimpia bajnok, kétszeres címvédő Kozák az ötödik előfutamba került, megkapta maga mellé az Európa-bajnok dán Emma Jörgensent. Kozák a már megszokott gyengébb rajttal indított, Jörgensen pedig azonnal az élre állt. A magyar kajakos azonban 150 méter után behozta a lemaradását, és féltávnál már át is vette a vezetést. A táv második felén a két világklasszis folyamatosan egymás mellett haladt, a hajrából azonban Kozák jött ki jobban, aki 1:48.730-as idővel megnyerte a futamát és továbbjutott a középfutamba.

Kozák futamgyőzelemmel kezdett K-1 500 méteren Forrás: AFP/Luis Acosta

A következő előfutamban a Rióban a kajaknégyes tagjaként aranyérmes Csipes Tamara szállt vízre. Rajt-cél győzelmet aratott. A honvéd kajakos már a rajt után azonnal az élre állt, féltávnál már egy hajóhossznyival vezetett, végül 1:48.790-es idővel, közel egy másodperces előnnyel ért célba a fehérorosz Marjna Litvincsuk előtt.

Az utolsó magyar érdekeltségű programban vízre szállt a királykategóriás K-1 1000 méteres versenyszám friss olimpiai bajnoka, a 24 éves Kopasz Bálint és az ezüstérmes Varga Ádám is. Kopasz társa a világ- és Európa-bajnok magyar Nádas Bence volt, míg a 21 éves Varga az Eb-ötödik Béke Kornéllal alkotott páros 1000 méteren.

Elsőként a Nádas, Kopasz kettős szállt vízre, amely remekül kezdett, és 250 méter után a második helyen állt az ausztrál egység mögött, féltávnál azonban már átvette a vezetést a magyar egység. 250 méterrel a vége előtt a Nádas, Kopasz kettős még mindig az élen állt már két másodperc előnye volt a harmadik ausztrál kettős előtt, így magyar páros középfutamos szereplését semmi sem veszélyeztette, végül a Nádas Bence, Kopasz Bálint kettős 3:11.877-es idővel és futamgyőzelemmel kezdett az olimpián.

Magyar futamgyőzelem a férfi kajakpárosoknál is Forrás: MTI/Kovács Tamás

A következő előfutamban szerepelt a kedden ezüstérmet nyerő Varga Ádám és Béke Kornél. A magyar párosnak nem sikerült jól a verseny. Csak a szamoai egységet tudta maga mögött tartani, végül a negyedik helyen ért célba, közel 17 másodperccel lemaradva a győztes spanyol egység mögött, így a magyar páros reményfutamra kényszerült. A KSI fiatal egységének a reményfutamban is nagyot kellett harcolnia a továbbjutásért. Innen az első három hajó lépett tovább, s a magyarok az ausztrálok és a szlovákok mögött a kanadaiakkal csatáztak a harmadik helyért. Hol az egyik, hol a másik egység volt előrébb, de végül a célba Vargáék érkeztek harmadikként, így velük is találkozunk majd a csütörtökön.