Hőségben edzett, vízpartra költözött, szakértőket vett maga mellé az olimpiai aranyért

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, kajak, döntő, Tótka Sándor, 2020.08.05. aranyérem
Gold medallist Hungary's Sandor Totka poses on the podium following the men's kayak single 200m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at Sea Forest Waterway in Tokyo on August 5, 2021. (Photo by Luis ACOSTA / AFP)
Vágólapra másolva!
Tótka Sándor karrierje egyenesen haladt felfelé, ifjúsági szinten mindent megnyert, majd a felnőttek között világbajnokságon kétszer, míg Európa-bajnokságon háromszor ünnepelhetett aranyérmet. A magyar mezőny legjobb sprintere ebben az olimpiai ciklusban szinte csak a kajaknégyes csapathajós szereplésére készült, de az az egység végül feloszlott. Tokióban szenzációs versenyzéssel nyert aranyat az olimpián. Portré.
Vágólapra másolva!

Tótka Sándor 1994. július 27-én született Mezőtúron. A szülei nagyon szerették volna, hogy sportoljon, ezért elvitték tornázni, focizni, de még a társastáncot is kipróbálta. Egy napon aztán egyik osztálytársa elhívta a Körösre, amelynek egyik holtágában zajlottak a kajakedzések, és rögtön beleszeretett a sportágba. Gyorsan jöttek is az eredmények, másfél-két év múlva már érmeket szerzett a területi versenyeken, 2007-ben pedig már országos bajnokságot nyert.

Tótka Sándor karrierje egyenesen haladt felfelé, nem voltak benne törések.

2010-ben, az ifjúsági olimpiai játékokon aranyérmes lett K-1 200 méteren.

A döntőben a későbbi riói aranyérmest, a német Tom Liebschert előzte meg 14 századdal.

Tótka Sándor az újpestiek színeiben indulhatott el a tokiói olimpián Fotó: Csudai Sándor - Origo

2011-ben az ifjúsági világbajnokságon Hérics Dáviddal K-2 200 méteren aranyérmet nyert, K-1 200 méteren ezüstérmes lett, K-1 500 méteren pedig begyűjtött egy bronzot is. A 2012-es ifjúsági Európa-bajnokságon K-1 200 és 500 méteren, valamint Gellai Tamás párjaként K-2 200 méteren is aranyérmet szerzett.

A 2015-ös gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon a K-2 200 méteres számban Molnár Péterrel aranyérmes lett. A 2016-os Európa-bajnokságon K-4 500 méteren szintén első helyen végzett.

A 2016-os Európa-bajnokságon Nádas Bencével, Molnár Péterrel és Somorácz Tamással aranyérmet nyertek K-4 500 méteren.

A hazai válogatókon azonban nem tudta kivívni az olimpiai szereplés lehetőségét, ezért úgy tűnt, lemarad a riói olimpiáról. Azonban augusztus 1-én a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Magyar Antidopping Csoport vizsgálatai alapján változtatott a válogatott összeállításán, melybe így bekerült a Tótka, Molnár egység, akik az olimpián K-2 200 méteren a 4. helyen végeztek.

Néhány hónappal az olimpia előtt oszlott fel a férfi kajaknégyes, ekkor döntötte el, hogy az egyesre koncentrál Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően azonban a 200 párost kivették az olimpiai számok közül. Az olimpiai sportágakban versenyzőként az olimpiai számok jelentik a legtöbbet, ezért az UTE kajakosa Rio után elkezdett az 500 négyes felé is mozogni.

Tótka Sándor a magyar mezőny legjobb sprintere, de az olimpiai ciklusban szinte csak a kajaknégyes csapathajós szereplésére készült. A tokiói játékok előtt azonban a Molnár Péter, Nádas Bence, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású négyes feloszlott, ez pedig átrendezte a prioritásokat.

Tótka Sándor Tokióban ért fel a csúcsra Forrás: AFP/Luis Acosta

Kuli István tavaszi sérülése után a csapat a hitét vesztette, a kényszerű vezérevezős-csere után pedig csak a B-döntőbe jutott a férfi kajaknégyes a szegedi világkupaversenyen, majd a poznani Európa-bajnokságon sem jutott döntőbe. Mindeközben Tótka Sándor K-1 200 méteren aranyérmet nyert az Eb-n, ráadásul úgy, hogy azt az olimpiai bajnok Liam Heath-et előzte meg, akit 2016 óta nem vert meg senki világversenyen.

Tótka Sándor éveken keresztül csak a férfi kajaknégyessel készült, és az általa kedvelt sprintszám csak afféle bónusz lett volna az olimpián, de a kajaknégyes újraalakítása és Tótka fantasztikus Eb-szereplése átírta a forgatókönyvet.

Az olimpián már a K-1 200 méter volt a prioritás, a férfi kajaknégyes pedig a jutalomjáték.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát. Ebből sok versenyző rosszul jött ki, az UTE kajakosa azonban a felesége segítségével a legjobbat hozta ki a helyzetből.

Az olimpia elhalasztása után leköltöztek Gyomaendrődre, béreltek egy vízparti házat, és ott kezdtek el azon gondolkodni, hogy hogyan is tudnák kihozni ebből a helyzetből a maximumot. Kerestek egy táplálkozás-szakértőt, egy légzésszakértőt, egy fizikoterapeutát és egy masszőrt is.

Tótka az olimpia előtt egy komplett csapatot alakított ki magának, akik a legjobbat hozták ki belőle, amire az egyéniben szerzett Európa-bajnoki cím a bizonyíték,

amivel az UTE kajakosa bejelentkezett a dobogóra Tokióban.

Kajak-kenuban 1988 óta nem szerzett férfi kajakos egyéni olimpiai érmet, Gyulai Zsolt 500-on aratott győzelme volt az utolsó.

Az 500 métert aztán 2012-ben a 200 váltotta az olimpiai programban, Tótka párosban ezen a távon Molnár Péterrel legutóbb Rióban a negyedik helyen zárt. Az újpesti sprinter bár mindig is az egyik legjobbnak számított a legrövidebb távon, most először versenyezhetett 200 méteren egyéniben.

Tótka Sándor szerezte a magyar küldöttség ötödik aranyérmét Forrás: AFP/Luis Acosta

A 27 éves kajakos Tokióban szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében. Tótka két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, ahol szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott.

– mondta a boldog győztes, aki megköszönte a brit olimpiai bajnoknak az inspirációt a fejlődéséhez.

„Tanulj mindig a legjobbtól. Aki most már én vagyok. Én vagyok a leggyorsabb kajakos a vízen" - az újpesti kajakos illusztris társaságba került Milák Kristóffal. Mindkettejüknek van ifjúsági szinten Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai bajnoki címe. És ezt felnőtt szinten is meg tudták ismételni. Nemcsak a jövő, de már a jelen is az övék.