Társoldalunk:

Hőségben edzett, vízpartra költözött, szakértőket vett maga mellé az olimpiai aranyért

2021.08.05. 10:18

Tótka Sándor karrierje egyenesen haladt felfelé, ifjúsági szinten mindent megnyert, majd a felnőttek között világbajnokságon kétszer, míg Európa-bajnokságon háromszor ünnepelhetett aranyérmet. A magyar mezőny legjobb sprintere ebben az olimpiai ciklusban szinte csak a kajaknégyes csapathajós szereplésére készült, de az az egység végül feloszlott. Tokióban szenzációs versenyzéssel nyert aranyat az olimpián. Portré.

Tótka Sándor 1994. július 27-én született Mezőtúron. A szülei nagyon szerették volna, hogy sportoljon, ezért elvitték tornázni, focizni, de még a társastáncot is kipróbálta. Egy napon aztán egyik osztálytársa elhívta a Körösre, amelynek egyik holtágában zajlottak a kajakedzések, és rögtön beleszeretett a sportágba. Gyorsan jöttek is az eredmények, másfél-két év múlva már érmeket szerzett a területi versenyeken, 2007-ben pedig már országos bajnokságot nyert.

Tótka Sándor karrierje egyenesen haladt felfelé, nem voltak benne törések. 2010-ben, az ifjúsági olimpiai játékokon aranyérmes lett K-1 200 méteren. A döntőben a későbbi riói aranyérmest, a német Tom Liebschert előzte meg 14 századdal.

Tótka Sándor az újpestiek színeiben indulhatott el a tokiói olimpiánFotó: Csudai Sándor - Origo

2011-ben az ifjúsági világbajnokságon Hérics Dáviddal K-2 200 méteren aranyérmet nyert, K-1 200 méteren ezüstérmes lett, K-1 500 méteren pedig begyűjtött egy bronzot is. A 2012-es ifjúsági Európa-bajnokságon K-1 200 és 500 méteren, valamint Gellai Tamás párjaként K-2 200 méteren is aranyérmet szerzett.

A 2015-ös gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon a K-2 200 méteres számban Molnár Péterrel aranyérmes lett. A 2016-os Európa-bajnokságon K-4 500 méteren szintén első helyen végzett. 

A 2016-os Európa-bajnokságon Nádas Bencével, Molnár Péterrel és Somorácz Tamással aranyérmet nyertek K-4 500 méteren. A hazai válogatókon azonban nem tudta kivívni az olimpiai szereplés lehetőségét, ezért úgy tűnt, lemarad a riói olimpiáról. Azonban augusztus 1-én a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Magyar Antidopping Csoport vizsgálatai alapján változtatott a válogatott összeállításán, melybe így bekerült a Tótka, Molnár egység, akik az olimpián K-2 200 méteren a 4. helyen végeztek.

Néhány hónappal az olimpia előtt oszlott fel a férfi kajaknégyes, ekkor döntötte el, hogy az egyesre koncentrálFotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt követően azonban a 200 párost kivették az olimpiai számok közül. Az olimpiai sportágakban versenyzőként az olimpiai számok jelentik a legtöbbet, ezért az UTE kajakosa Rio után elkezdett az 500 négyes felé is mozogni.

Tótka Sándor a magyar mezőny legjobb sprintere, de az olimpiai ciklusban szinte csak a kajaknégyes csapathajós szereplésére készült. A tokiói játékok előtt azonban a Molnár Péter, Nádas Bence, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású négyes feloszlott, ez pedig átrendezte a prioritásokat.

Tótka Sándor Tokióban ért fel a csúcsraForrás: AFP/Luis Acosta

Kuli István tavaszi sérülése után a csapat a hitét vesztette, a kényszerű vezérevezős-csere után pedig csak a B-döntőbe jutott a férfi kajaknégyes a szegedi világkupaversenyen, majd a poznani Európa-bajnokságon sem jutott döntőbe. Mindeközben Tótka Sándor K-1 200 méteren aranyérmet nyert az Eb-n, ráadásul úgy, hogy azt az olimpiai bajnok Liam Heath-et előzte meg, akit 2016 óta nem vert meg senki világversenyen. 

Tótka Sándor éveken keresztül csak a férfi kajaknégyessel készült, és az általa kedvelt sprintszám csak afféle bónusz lett volna az olimpián, de a kajaknégyes újraalakítása és Tótka fantasztikus Eb-szereplése átírta a forgatókönyvet. Az olimpián már a K-1 200 méter volt a prioritás, a férfi kajaknégyes pedig a jutalomjáték.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az olimpiát. Ebből sok versenyző rosszul jött ki, az UTE kajakosa azonban a felesége segítségével a legjobbat hozta ki a helyzetből.

Az olimpia elhalasztása után leköltöztek Gyomaendrődre, béreltek egy vízparti házat, és ott kezdtek el azon gondolkodni, hogy hogyan is tudnák kihozni ebből a helyzetből a maximumot. Kerestek egy táplálkozás-szakértőt, egy légzésszakértőt, egy fizikoterapeutát és egy masszőrt is. Tótka az olimpia előtt egy komplett csapatot alakított ki magának, akik a legjobbat hozták ki belőle, amire az egyéniben szerzett Európa-bajnoki cím a bizonyíték,  amivel az UTE kajakosa bejelentkezett a dobogóra Tokióban. 

Kajak-kenuban 1988 óta nem szerzett férfi kajakos egyéni olimpiai érmet, Gyulai Zsolt 500-on aratott győzelme volt az utolsó.  Az 500 métert aztán 2012-ben a 200 váltotta az olimpiai programban, Tótka párosban ezen a távon Molnár Péterrel legutóbb Rióban a negyedik helyen zárt. Az újpesti sprinter bár mindig is az egyik legjobbnak számított a legrövidebb távon, most először versenyezhetett 200 méteren egyéniben.

Tótka Sándor szerezte a magyar küldöttség ötödik aranyérmétForrás: AFP/Luis Acosta

A 27 éves kajakos Tokióban szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében. Tótka két futamgyőzelemmel érkezett a nyolcas fináléba, ahol szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. 

Úgy érzem, itt Japánban minden összeállt. Bírom a meleget, sokan rosszul vannak tőle. Mi amúgy is 36 fokban edzettünk otthon, míg a brit Liam Heath 18 fokban készült Angliában  – mondta a boldog győztes, aki megköszönte a brit olimpiai bajnoknak az inspirációt a fejlődéséhez.

„Tanulj mindig a legjobbtól. Aki most már én vagyok. Én vagyok a leggyorsabb kajakos a vízen" - az újpesti kajakos illusztris társaságba került Milák Kristóffal. Mindkettejüknek van ifjúsági szinten Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai bajnoki címe. És ezt felnőtt szinten is meg tudták ismételni. Nemcsak a jövő, de már a jelen is az övék.