Társoldalunk:

Tótka Sándor: A sikernek nem titka van, hanem ára

2021.08.05. 07:06

A tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a világ- és négyszeres Európa-bajnok Tótka Sándor aranyérmet nyert a K-1 200 méteres döntőben, míg Csizmadia Kolos szintén remek versenyzéssel a negyedik helyen végzett a sprintszám fináléjában. A döntő után a vegyeszónában Tótka Sándor elmondta, hogy megfizette a siker árát és büszkén kijelentette, hogy most már ő a leggyorsabb kajakos a vízen. A negyedik Csizmadia Kolosnak egy álom vált volna valóra a bronzérem megszerzésével, de nem szomorkodik a negyedik hellyel.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A befutó után percekig senki nem tudott semmit, a helyszínen először kettős magyar győzelmet írtak ki, végül aztán Tótka Sándor elkezdett zokogni a kajakban, mert hivatalossá vált, hogy olimpiai bajnok lett, Csizmadia Kolos pedig a negyedik helyen végzett. 

Örömkönnyek voltak, mert azt hittem az olasz győzött. Ilyenkor mindig a legrosszabbat feltételezem, aztán amikor láttam, hogy a "HUN" felirat van az első helyen, eltört bennem valami" - nyilatkozta Tótka Sándor, aki az aranyérem átadása után feleségét hívta telefonom. "Ő az egyetlen, aki tudja, mit tettem bele egyet. Amikor bejött a koronavírus, elköltöztünk Gyomaendrődre egy vízparti nyaralóba, és akkor beszéltük át Ágival egy éjszaka, hogy biztosan lesz olimpia, de mi az, amit még bele lehetne tenni. Volt szó az étrendről, a légzésről, a fizikoterápiáról és a mentális felkészülésről. Most már sejtem, mi a recept egy jó pályához. Azt szokták mondani, hogy a sikernek nem titka van, hanem ára. Én megfizettem az árát." 

Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésenForrás: MTI/Kovács Tamás

Az olimpiai bajnok kajakos a szerdai középfutama után rendkívül magabiztos volt. Azt mondta, mindenre fel van készülve, arra is, ha alulról fúj a szél.

"A hátszél jobban feküdt nekem az előfutamokban, de az is rendkívül kedvezett nekem, hogy két órán belül kellett menni a középfutamot és a döntőt. Amikor a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség meghozta ezt a szabályt, akkor az edzőmmel, Hüvös Viktorral nevettünk, mondván, ezt nekem találták ki. A felnőtt vb-aranyérmemet is úgy szereztem Molnár Péterrel, hogy hibás rajtolás után megnyertük a középfutamot, majd negyven perc múlva megnyertük a döntőt. Úgy érzem, itt Japánban minden összeállt. Bírom a meleget, sokan rosszul vannak tőle. Mi amúgy is 36 fokban edzettünk otthon, míg a brit Liam Heath 18 fokban készült Angliában" – folytatta Tótka, aki megköszönte a brit olimpiai bajnoknak az inspirációt a fejlődéséhez. „Tanulj mindig a legjobbtól. Aki most már én vagyok. Én vagyok a leggyorsabb kajakos a vízen." 

Tótka Sándor a középfutamban elrontotta a rajtot, ezért másodszorra egy biztonsági rajtolással indított. Most azonban nem volt benne félsz egyáltalán az induláskor.

„Az indítóbíró nagyon szigorú, amit korábban már észrevettem. Viszont sejtettem, hogy mivel közvetítés van, nem fogják visszalőni a rajtot. A pimasz rajtomat azért így sem vállaltam be, normál rajttal indultam" – mondta Tótka, aki a start után valósággal kilőtt, és azonnal otthagyta a mezőnyt.

Az aranyérmes Tótka Sándor és Hüttner Csaba szövetségi kapitányForrás: AFP/Philip Fong

Az újpesti kajakos illusztris társaságba került Milák Kristóffal. Mindkettejüknek van ifjúsági szinten Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai bajnoki címe. És ezt felnőtt szinten is meg tudták ismételni. 

Motivált, hogy Kristóf után én is meg tudjam csinálni. Nyilván a célba érés után nem fogtam fel, de most már igen, mert baromi nehéz ez az aranyérem" – folytatta Tótka, akinek a 2024-es párizsi olimpián nem lesz alkalma a címvédésre, mert a férfi 200 méter egyes kikerül az olimpiai programból. 

„Nagyon sokat fejlődtem, ezért sajnálom, hogy a munka egy részét most kukába kell dobni, mert a kétszáz egyes mostantól csak hobbiszám lehet.  De még ráérünk beszélni a hogyan továbbról" – értékelt Tótka Sándor, aki a 2016-os riói olimpia óta az első, aki világverseny döntőjében le tudta győzni a brit olimpiai bajnok Liam Heath-et.

Az aranyérmes Tótka Sándor és a negyedik Csizmadia Kolos a férfi kajak egyesek 200 méteres döntője utánForrás: MTI/Kovács Tamás

"Nagyon jó lett volna éremmel hazaérni, egy álom lett volna. De a negyedik hely is nagyon jó. A rajtom nem sikerült, ott ment el a verseny. Amikor beértünk a célba, mondtam Sanyinak, hogy biztosan megnyerte, láttam. Sajnos azt is éreztem, hogy csak negyedik vagyok. Sanyi nem hitte el, hogy nyert"  – mondta Csizmadia, aki egy tized másodperccel maradt le a bronzéremről.

Ez volt a magyar kajak-kenu sport 84. olimpiai érme, a 27. aranya - korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni -, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.