Társoldalunk:

Csipes Tamara ezüstérmet nyert a női kajak egyes 500 méteres számában

2021.08.05. 05:39

Csütörtök délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a Rióban olimpiai bajnok Csipes Tamara ezüstérmes lett a női K-1 500 méteres döntőben, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a negyedik helyen ért célba. A futamot az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, akinek ez volt a harmadik győzelme a tokiói ötkarikás játékokon.

A női K-1 500 méteres döntőben a kajak-kenu sport két legfényesebb csillagának, a Rióban a kajaknégyessel aranyérmes Csipes Tamarának és az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutának szoríthattunk. Kozák a versenyszám címvédőjeként érkezett az olimpiára, Csipes pedig azzal a nem titkolt szándékkal jött, hogy letaszítja a trónról a kajakkirálynőt. 

Kozák Danuta Londonban és Rióban is megnyerte a K-1 500 méteres versenyszámotForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindkét magyar klasszis megnyerte a szerdai előfutamát és a csütörtöki középfutamát is, azonban a versenyszám esélyese az új-zélandi Lisa Carrington volt, aki Tokióban már két aranyérmet is szerzett - K-1 200 és K-2 500 méteren - a középfutamát pedig úgy nyerte "csak" egy hajóhosszal, hogy az utolsó 20 méteren már alig evezett. Carrington egyébként elképesztő vállalást tett az olimpiára. A 32 éves legenda az összes női számban rajthoz áll Tokióban, így akár négy érmet is szerezhet. Ez egy olimpián korábban még senkinek sem sikerült a sportág történetében.

Lisa Carrington verhetetlennek tűnt a döntő előttForrás: MTI/AP/Ri Dzsin Man

A futamot másodszorra kezdték el a sportolók, és féltávnál Lisa Carrington ment elöl, Csipes pedig egy másodperccel lemaradva követte. Az új-zélandi versenyző végül megtartotta az első helyét, Csipes Tamara pedig fantasztikusan versenyezve ezüstérmet nyert. Kozák Danuta remekül hajrázva a negyedik helyen ért a célba.