Második legeredményesebb napját zárta a magyar csapat a tokiói olimpián

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, kajak, döntő, Tótka Sándor, 2020.08.05. aranyérem
Tokió, 2021. augusztus 5. Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésen a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyar szempontból fantasztikusan kezdődött a tokiói olimpia tizenharmadik napja, hiszen Rasovszky Kristófnak köszönhetően egy ezüstéremmel gyarapodott a magyar küldöttség gyűjteménye. Majd a kajak-kenusaink is remekeltek: Tótka Sándor aranyat, Csipes Tamara pedig ezüstérmet nyert. Az öttusázó Marosi Ádám az első tízben fejezte be a nyitószámot, Gulyás Michelle és Kovács Sarolta pedig a 36 fős mezőny első felében. A magyar női vízilabda-válogatott viszont kikapott Spanyolországtól, így nem jutott be döntőbe.
Vágólapra másolva!

A tokiói olimpia tizenharmadik napja nem is kezdődhetett volna jobban a számunkra. A férfi 10 km-es nyílt vízi úszás döntője már igazából magyar idő szerint szerda este 23.30-kor elrajtolt, igaz, ekkor Tokióban már csak 6.30-ra járt az idő. A rendkívül korai kezdést a párás, meleg idő és a már-már termálvíz hőmérsékletű öböl indokolta.

Rasovszky Kristóf a német Florian Wellbrockkal és a francia Marc-Antoine Olivierrel együtt már az elején elúszott a többiektől és egészen a féltávig nagyjából fél perccel a fő mezőny előtt diktálta a tempót. 5 km-nél volt olyan periódusa a versenynek, amikor Rasovszky állt az élen.

A veszprémi sportoló a táv második felében továbbra is az immár hat főre duzzadt élbolyban úszott, amelyben alig pár másodperc volt a különbség a helyezettek között.

Az utolsó körre fordulva a 24 éves magyar úszó aztán feljött a második helyre, egyedül csak a német Florian Wellbrock előzte meg, így Rasovszky ezüstérmet nyert Tokióban.

Rasovszky Kristóf végig remekül versenyzett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A korai sikert követően időrendben a kajak-kenusok vették át a terepet. Összesen mintegy hét egység indult a középfutamokban, melyekből öt sikeresen vette az akadályt és bekerült a döntőkbe. Először a férfi kajak egyes 200 méteres fináléja következett, amelybe mindkét magyar induló bejutott, így Tótka Sándornak és Csizmadia Kolosnak is lehetett szurkolni a futamon.

Tótka rajtja hihetetlenül jól sikerült, gyakorlatilag kirobbant a mezőnyből és végig vezetve végül rajt-cél győzelmet aratott és szerzett újabb aranyérmet a magyar küldöttségnek.

Csizmadia elsőre úgy tűnt, hogy szintén ott lesz a dobogón, de végül erről nagyon kevéssel lemaradt és negyedik helyen végzett a fináléban.

Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésen Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A férfi kajakosokat a női kajak egyes 500 méteres száma követte, amelyben szintén két magyar sportoló, Csipes Tamara és Kozák Danuta siklott rajthoz. A tét óriási volt, a második rajtot követően Lisa Carrington hamar az élre tört, mögötte azonban Csipes Tamara lapátolt alig egy másodperccel lemaradva.

Az új-zélandi végül megőrizte az első helyét, Csipes pedig remek versenyzéssel ezüstérmet nyert, míg Kozák Danuta a negyedik helyen ért a célba.

Magyar szempontból a finálékat a férfi kajak kettesek 1000 méteres küzdelme zárta, amelyben a korábban Tokióban már egyesben aranyat nyert Kopasz Bálint Nádas Bencével az oldalán indult. A magyar hajó óriási csatában végül csak egy hajszállal maradt le a dobogóról, és végül a negyedik helyen zárt.

Az olimpia csütörtöki napján öttusában is érdekeltek voltunk.

A nőknél Gulyás Michelle (7.) és Kovács Sarolta (10.) is a 36 fős mezőny első felében zárta a körvívást.

A férfiaknál Marosi Ádám az első tízben fejezte be a nyitószámot, Kasza Róbert teljesítménye ugyanakkor elmaradt a várakozástól.

Marosi közel az élcsoporthoz a vívás után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A délutáni programban medencébe ugrott a magyar női vízilabda-válogatott is, amely sorozatban negyedik olimpiai elődöntőjét bukta el, miután 8-6-ra kikapott a spanyoloktól.

Bíró Attila csapatának támadójátéka nem akart összeállni,

csak a második negyedben szerezte meg az első gólját, és végig hátrányban volt, míg az többször is négy góllal vezetett, és biztosan győzött.

- mondta Gurisatti Gréta.

A spanyol csapat a játék minden elemében a magyar női pólóvágatott fölé nőtt Forrás: AFP/Angela Weiss

A magyarok szombaton az orosz csapat ellen szállnak vízbe a bronzéremért, akárcsak az utóbbi három olimpián, amikor rendre a negyedik helyen végeztek.

Atlétikában Krizsán Xénia megnyerte a B futamot a hétpróba 800 méteres versenyszámában. Az idei fedett pályás Európa-bajnokságon bronzérmes versenyző 2:07.65-tel idei legjobbját érte el, aminél az A futamban sem futott senki jobbat. Az MTK atlétája 6295 ponttal zárta a versenyt, ami a 13. helyet jelentette a számára.