Társoldalunk:

A kajakos Tótka Sándor aranyérmet nyert a 200 méteres sprintszámban

2021.08.05. 04:51

Csütörtök délelőtt a tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a világ- és négyszeres Európa-bajnok Tótka Sándor aranyérmet nyert a K-1 200 méteres döntőben, míg Csizmadia Kolos szintén remek versenyzéssel a negyedik helyen végzett a sprintszám fináléjában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A versenyszám előfutamából a világkupa-ezüstérmes Csizmadia Kolos futamgyőztesként, olimpiai rekorddal jutott a középfutamba, ott pedig egy elképesztő hajrát követően szintén az élen végzett. Ráadásul mindkét futamban maga mögött tartotta a versenyszám címvédőjét, a brit Liam Heath-et.

Csizmadia Kolos fantasztikusan szerepel TokióbanForrás: MTI/Kovács Tamás

A kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Tótka Sándor az előfutamban szintén könnyed győzelmet aratott. Az újpesti kajakos olyan fölénnyel nyert, hogy az utolsó méteren már láthatóan ki is engedett, így egészen biztos benne maradt néhány másodperc. A középfutamban aztán ismét rajt-cél győzelmet aratott, így a poznani Európa-bajnokságon aranyérmes Tótka Tokióban is éremért szállhatott vízre.

Az előfutamokban Csizmadia jobb időket ment, de a szakértők szerint Tótka volt a versenyszám éremesélyese. Az újpesti kajakos a magyar mezőny legjobb sprintere, de az olimpiai ciklusban szinte csak a kajaknégyes csapathajós szereplésére készült. A tokiói játékok előtt azonban Kuli István tavaszi sérülése miatt a négyes feloszlott, ez pedig átrendezte a prioritásokat. Mindeközben Tótka Sándor K-1 200 méteren aranyérmet nyert az Eb-n, ráadásul úgy, hogy azt az olimpiai bajnok Liam Heath-et előzte meg, akit 2016 óta nem vert meg senki világversenyen.

Tótka Sándort sokan a szám titkos esélyesének tartottákForrás: MTI/Kovács Tamás

Tótka éveken keresztül csak a férfi kajaknégyessel készült, és az általa kedvelt sprintszám csak afféle bónusz lett volna az olimpián, de a kajaknégyes újraalakítása és Tótka fantasztikus Eb-szereplése átírta a forgatókönyvet. Az olimpián már a K-1 200 méter volt számára a prioritás, a férfi kajaknégyes pedig a jutalomjáték.

A két magyar sprinter egymás mellé került a döntőben. Tótka a 4-es, Csizmadia pedig az 5-ös pályáról indult. Az újpesti Tótka Sándor remekül kapta el a rajtot, azonnal az élre is állt, a nyomában pedig szorosan ott volt Csizmadia Kolos is. Tótka féltávnál elsőnek tűnt, a hajrára azonban hatalmas csatát vívott Csizmadia Kolossal, a brit Liam Heathtel és az olasz Manfredi Rizzával. A befutó után percekig senki nem tudott semmit, a helyszínen először kettős magyar győzelmet írtak ki, végül aztán Tótka Sándor elkezdett zokogni a kajakban, mert hivatalossá vált, hogy olimpiai bajnok lett, míg a célfotó után Csizmadia a negyedik helyet kapta meg, de mindent egybevetve szenzációs versenyt zárt a két magyar sprinter.