Minden idők legeredményesebb női atlétája lett a legendás sprinter

Shaunae Miller-Uibo Allyson Felix atlétika
(LtoR) USA's Allyson Felix, Britain's Jodie Williams, Bahamas's Shaunae Miller-Uibo and Jamaica's Stephanie McPherson compete in the women's 400m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 6, 2021. (Photo by Javier SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Női gerelyhajításban történelmi kínai, a férfi 4x100-as váltóban olasz aranyérem született, míg az amerikai Allyson Felix 400 méteren szerzett bronzérmével minden idők legeredményesebb női atlétája lett a tokiói olimpia pénteki napján.
Vágólapra másolva!

A női 400 méteren a bahamai Shaunae Miller-Uibo magabiztos teljesítménnyel védte meg Rio de Janeiróban megszerzett címét: 48.36 másodperccel új egyéni csúcsot futott. Második helyen az ugyancsak egyéni rekordot elérő Marileidy Paulino zárt a Dominikai Köztársaságból.

Az ötödik olimpiáján szereplő, harmadikként célba érő amerikai Allyson Felix tizedik ötkarikás érmét nyerte, ezzel a nők között minden idők legeredményesebb női atlétája lett,

a jamaicai Merlene Otteyt megelőzve. A szám után eldőlt, hogy az 1976-os montreali és a legutóbbi, riói játékok után harmadszor zárják az amerikai sprinterek egyéni aranyérem nélkül az olimpiát.

Allyson Felix tizedik olimpiai érmével rekorderré vált Forrás: AFP/Jewel Samad

Gerelyhajításban történelmi kínai siker született Liu Si-jing révén, aki első kísérletére elért 66,34 méteres dobásával lett aranyérmes: az ázsiai ország versenyzői korábban még dobogón sem álltak ebben a számban. Az ezüst a lengyel Maria Andrejczyk, a bronz az ausztrál Kelsey-Lee Barber nyakába került.

Ezerötszázon az ötezren már győztes, történelmi triplára - az 1500, az 5000 és a 10000 méter megnyerésére - készülő holland Sifan Hassan a táv legelején az élre állt és őrült tempót diktálva megpróbálta leszakítani riválisait, azonban nem bírt sem a később győztes kenyai Faith Kipyegonnal, sem az ezüstérmes brit Laura Muirral, így harmadik lett. Kipyegon 200 méterrel a cél előtt, Muir pedig a célegyenesben hajrázta le Hassant.

Filippo Tortu (balra) mindenkit lehajrázott a férfi 4*100 méteres váltóban, ezzel aranyéremhez segítette Olaszországot Forrás: AFP/Jewel Samad

A sprinterek váltószámaiban a férfiaknál olasz, a nőknél pedig jamaicai győzelem született. Előbbiben az európai csapat sikere annak ellenére is meglepetés, hogy a váltóban ott volt a 100 méter tokiói olimpiai aranyérmese, Lamont Marcell Jacobs.

Az utolsó egyenesre fordulva a britek méterekkel vezettek a mezőny előtt, ám Filippo Tortu sokkal jobban futott, mint a szigetországiak záró embere, Nethaneel Mitchell-Blake, így az olaszokhoz került a olimpiai bajnoki cím, a dobogóra még a kanadaiak állhattak fel. Az olasz váltó ezt megelőzően háromszor állt olimpiai dobogón - legutóbb 1948-ban Londonban -, de győznie először sikerült. A címvédő jamaicai váltó - immáron a nyolcszoros ötkarikás bajnok Usain Bolt nélkül - ötödik lett.

Jamaica esélyeshez méltóan simán nyerte a női 4*100-at Forrás: AFP/Jewel Samad

A nőknél a papírforma igazolódott be, ugyanis a szigetország váltójában - amely jamaicai csúcsot futott - az egyéni verseny három dobogósa szerepelt Briana Williams mellett. A jamaicaiak mögött az előző két olimpián győztes amerikaiak, valamint a britek zártak.

Férfi 5000 méteren az első négyezren kényelmes tempóban haladt az élmezőny, az utolsó két körre az ugandaiak álltak az élre a világcsúcstartó Joshua Cheptegei vezérletével. A záró négyszázon a tízezren ezüstérmes futóval már csak négyen bírták az iramot, de a célegyenesre fordulva többméteres előnye volt Cheptegeinek, aki végül magabiztos sikert aratott. Mögötte a kanadai a Mohammed Ahmed és az amerikai Paul Chelimo állhatott még dobogóra.