Gyönyörű versenyzéssel olimpiai bronzérmes lett az öttusázó Kovács Sarolta

KOVÁCS Sarolta öttusa
Tokió, 2021. augusztus 6. A bronzérmes Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének kombinált száma után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kovács Sarolta csodás versenyzéssel bronzérmet nyert a női öttusázók versenyében a tokiói olimpián. A magyar versenyzőnek sokáig az ezüstérem megszerzésére is esélye volt, de a hajrában megelőzte őt egy litván. A másik magyar, Gulyás Michelle a 12. helyen végzett.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Már a csütörtöki napon megkezdődött az öttusaverseny, amikor a körvívást bonyolították le a 36 résztvevő sportolónak. Közöttük volt az idei világbajnokságon bronzérmes Gulyás Michelle, valamint a sérülésből nemrég visszatérő Kovács Sarolta, aki az utolsó női egyéni világbajnokunkként harmadik olimpiáján képviselhette a magyar színeket.

Kovács Sarolta és Gulyás Michelle képviselhette a magyar színeket öttusában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A pár éve megreformált öttusában kétféle rendszerben vívnak a versenyzők. Az első napon a "hagyományos" körvívásban mindenki vív mindenkivel, a második napi bónuszvívásban pedig az úszás után két utolsó helyen álló öttusázó kezd egymás ellen, és csak a győztes marad fent a páston. Ez így zajlik egészen az utolsóként pástra kerülő aktuális első helyezettig.

Csütörtökön Gulyásnak és Kovácsnak is sikerült megalapoznia a második napot, ugyanis mindketten a legjobb tízben zárták a körvívást.

Mindketten 20 győzelemmel és 15 győzelemmel zártak és 220-220 pontot gyűjtve a 7. és a 10. pozícióban ugorhattak be péntek délelőtt a medencébe.

Kovács Sarolta remekül úszott, a második leggyorsabb idővel teljesítette a 200 méteres távot Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bár úszásban lehet a legkisebb pontkülönbségeket kialakítani, ettől függetlenül itt is érdemes a maximumot kiadni magukból, hogy ne maradjanak le a versenyben.

A 200 méteres gyorsúszásban Gulyás 2:07.48-cal a második, Kovács 2:07.91-gyel a negyedik legjobb időt érte el.

A bónuszvívásban Gulyás csak egy vesztes asszót töltött a páston, Kovács viszont egy asszót meg tudott nyerni.

A mindig kritikus pontnak számító lovaglás előtt mindketten 516 pontot gyűjtve továbbra is tartották pozíciójukat az élmezőnyben. Ekkor Kovács a 6., Gulyás a 7. helyen állt, 35-35 ponttal az élen álló Amnika Schleu mögött. A német kicsit meglógott a többiektől, 24 ponttal volt az ezüstérmes pozícióban lévő Juliana Batasova előtt, akitől a mieink csupán 11 ponttal voltak lemaradva.

Kovács Sarolta a bónuszvívás során egy asszót tudott megnyerni Forrás: AFP/Pedro Pardo

A lovaglás előtt elkezdett esni az eső, amiért egy kicsit csúszott a program. Ez még tovább fokozta az izgalmakat az előtt a szám előtt, amiben a versenyzők lovaglási képességei mellett a jó teljesítmény legalább annyira múlik azon, hogy milyen lovat sorsolnak a számukra. Az olasz Elena Micheli járt az egyik legrosszabul, lova kétszer is ledobta őt a hátáról.

Minden egyes levert akadályért hét pont levonás járt, valamint az is fontos volt, hogy 80 másodpercen belül teljesítsék a pályát - ha ez nem sikerült, akkor minden egyes másodperc túllépés egy pont levonást jelentett a lovasoknak. Ha pedig megtorpant a ló, akkor az tíz pont mínusszal járt.

Gulyás Michelle a lovaspályán Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Csak két litván, a londoni olimpiai bajnok Laura Asadeuskaité és Gintare Venckauskaité tudott 300 pontot érő hibátlan lovaglást bemutatni. Sajnos Gulyás Michelle sem kapott jó lovat, akit Crackfy Z nagyon megtréfált, a levert akadályok mellett egyszer meg is torpant az egyik ugrás előtt, így végül lovasa 243 pontot kapott.

Kovács Sarolta remekül lovagolt, és a lova is partner volt ebben.

A 30 éves klasszisunk csupán egyetlen akadályt vert le és szintidőn belül ért célba, amivel 293 pontot tudott gyűjteni. Az előtte állók közül Natalya Cole és Alice Sotero sem bírt a lovával. A dél-koreai Kim Se-hee sem teljesített olyan jól, mint a magyar, de egy pontot megőrzött Kováccsal szemben összetettben. Az orosz Batasova 11 ponttal előzte meg Kovácsot.

Kovács Sarolta remekül teljesített lovaglásban is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az igazi dráma a lovaglást az élen megkezdő Annika Schleu-val történt, aki könnyeivel küszködve kezdte meg a pályát, ugyanis lova, Sandboy nem volt hajlandó teljesíteni a feladatát. A német versenyző nem tudta befejezni a futamot. Ezzel az első helyről a 31. helyre esett vissza a német.

Kovács Sarolta a 3. helyről 11 másodperc, Gulyás Michelle a 16. pozícióból 61 másodperc hátrányból kezdhette meg a kombinált számot.

Rendkívüli izgalmakat hozott tehát a zárószám, a lövészettel kombinált futás.

A harmadik helyen álló Kovács Sarolta 11 másodperces hátránnyal indult, a 16. helyen álló Gulyás Michelle pedig 1:01-es hátránnyal. Gulyásról azt érdemes tudni, hogy a fizikai számokban nagyon erős és ebben az utolsó számban is kiváló teljesítményt tudott korábban nyújtani. Helyi idő szerint eredetileg 19:30-kor kellett volna kezdeni a versenyt, de az eső miatt nem tudtak elrajtolni időben a versenyzők. A szervezők először 15 perces csúszást jelentettek be.

Kovács Sarolta a laser runban is jól tartotta a dobogós helyezését Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

19.45-kor végre elindultak a versenyzők. Kovács Sarolta az első öt lövést hibátlanul adta le. Így 400 méter megtétele után Kovács feljött a második helyre. Az élen az orosz Batasova futott, de Kovács ott lihegett a nyakán. Aztán a magyar versenyző átvette a vezetést. A második lövésnél Kovács 11 másodperc alatt abszolválta az öt találatot, de ott futott vele a laser runt az ötödik helyen kezdő brit Kate French. A brit nagyon jó erőben volt és el is húzott a magyartól.

A harmadik lövés után a brit elképesztő magabiztossággal száguldott a futópályán, de Kovács ott volt a második helyen, hátránya 12 másodperc volt. A magyar nyakán ott lihegett az olasz Sottero is. A hajrá előtt Kate French könnyedén vezetett az utolsó körben, egy versenyzőt le is körözött, így az aranyéremre ő pályázott a legnagyobb eséllyel. Kovács előnye a második helyen három másodperc volt Soteróval és Batasovával szemben 2000 méternél.

Kovács Sarolta olimpiai bronzérmes öttusában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A litván Asadusakaite, aki a futást a 13. helyről kezdte el, 2800 méternél előzte meg Kovácsot, aki ezzel visszaesett a harmadik helyre. A brit French megnyerte az olimpiát, második helyen a litván végzett, míg a bronzérmes Kovács Sarolta lett, aki nagyon örült a harmadik helyezésének. A másik magyar, Gulyás Michelle végül a 12. helyen fejezte be a versenyt.

Öttusa, női verseny, olimpiai bajnok:
Kate French (Nagy-Britannia) 1385 pont
2. Laura Asadauskaite (Litvánia) 1370
3. KOVÁCS SAROLTA (MAGYARORSZÁG) 1368 (vívás: 20 győzelem/15 vereség/1 bónuszpont/221 pont, úszás: 2:07.71 perc/295 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 12.21:42 perc/559 pont)
...12. Gulyás Michelle 1325 (20/15/0/220, 2:07.48/296, 243, 12:14.76/566)