Marosi Ádám a hatodik helyen végzett az öttusázók között

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, öttusa, MAROSI Ádám, KASZA Róbert
Tokió, 2021. augusztus 7. Marosi Ádám (b) és Kasza Róbert a férfi öttusázók úszás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadion 2021. augusztus 7-én. Marosi a 6., Kasza a 26. helyen végzett. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Marosi Ádám a hatodik helyen végzett a férfi öttusázóknál a tokiói olimpián. A világbajnoki címvédő a szombati napon folyamatosan jött feljebb a mezőnyben, szinte tökéletes lovaglás után az élmezőnnyel kezdte meg a laser runt, végül a hatodik lett. A másik magyar induló, Kasza Róbert a 26. helyen végzett.
Vágólapra másolva!

Marosi Ádám jól kezdte a szombati versenyeket az öttusázók tokiói olimpiai versenyében. A csütörtöki körvívás után - melyben a londoni olimpia bronzérmese, az idei világbajnokság győztese a tizedik, a másik magyar résztvevő, Kasza Róbert pedig 27. volt - a mezőny átköltözött a Tokió Stadionba, ahol a 25 méteres mobilmedencében teljesítette a 200 méteres úszást a szombati program nyitányaként.

Az erősorrend alapján hat futamba osztották be a mezőnyt, az utolsóban szerepeltek a legjobbak. A két magyart az ötödikbe sorolták, ebben Marosi 1:59.50 perccel (311 pont) második, míg Kasza 2:00.61-gyel (309) negyedik lett, összességében pedig a kilencedik, illetve a 12. időt érték el. A számot az egyiptomi Amro el-Geziri nyerte 1:52.96-tal (325).

Marosi Ádám a férfi öttusázók úszás versenyszámában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Tokió Stadionban a csütörtöki vívás végeredménye alapján fordított sorrendben kerültek sorra szombaton az öttusázók a bónuszvívás során, a párharcok győztese maradhatott a páston. Minden sikeres asszó egy pontot ért, ami a kombinált szám rajtjánál egy másodperc előnyt jelent majd.

A magyarok közül először Kasza vívott, aki a kazah Pavel Iljasenkót és a kínai Li Su-huant legyőzte, az amerikai színekben versenyző, egyiptomi származású Amro el-Geziritől viszont kikapott. A vívás - melyet csütörtökön 15 győzelemmel és 20 vereséggel zárt - és az úszás összesítésével a 27. helyről ötöt tudott előrelépni.

A két nappal korábbi körvívást 20 sikerrel és 15 vereséggel befejező Marosinak egy asszó jutott az emelt páston, mert vereséget szenvedett a francia Valentin Prades-tól. Az ezt megelőző, két percen belüli úszásával ugyanakkor egy pozíciót javított, így a lovaglást a kilencedik helyről várhatta.

Marosi Ádám (j) és a francia Valentin Prades a férfi öttusázók bónuszvívás versenyszámában Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Czeglédi Zsolt

A lovaglásban először Kasza Róbert került sorra a magyarok közül, de több hibát is elkövetett. A lova a második akadály előtt megtorpant, volt verőhibája és a megadott, 80 másodperces időt is túllépte, így 271 ponttal zárt.

Kasza Róbert a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Marosi Ádám számára jó előjel volt, hogy a sorsolásnál kapott lova, Farome, az ő köréig remekül teljesített. Végül Marosi is remekül ülte meg az állatot, és minimális, három másodperces időtúllépéssel, szinte tökéletes lovaglással zárt és 297 ponttal zárta a negyedik számot.

Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Marosi Ádám összesítésben a negyedik helyen végzett a lovaglásban, összesítésben pedig feljött a hetedik helyre, 31 másodperces hátránnyal kezdhette meg a laser-runt, azaz a futó-céllövést a brit éllovas, Joseph Choong mögött, de a harmadik helyezett csak tíz másodpercre volt tőle, így reális esély volt innen előrébb lépni. Kasza Róbert a 24. helyről várhatta az utolsó számot.

Ez a 10 pontos hátrány a futásban 10 másodpercet jelentett, azaz reális esély mutatkozott arra, hogy a bronzérmet vegye célba Marosi, aki a 2012-es londoni olimpián a harmadik helyen végzett.

19.30-kor indult el az összetettben első helyen álló brit, 31 másodperccel később pedig Marosi Ádám. Sajnos az első lövészetben az öt jó lövéshez nyolcat kellett lőnie, azaz háromszor hibázott. A brit Choong vezetett, Marosi a 9. helyre esett vissza, a harmadik helytől 16 másodpercre volt. Ez szinte reménytelen helyzetet teremtett, már ami a bronzérem megszerzését illette. A második lövészetnél Marosi egyet hibázott, és feljött a hetedik helyre, majd az utolsó lövészetnél még egy helyet előrébb lépett, ennél jobban azonban nem tudta megközelíteni az élmezőnyt, és a hatodik helyen végzett.

Marosi Ádám a laser-run versenyszám közben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Győzött a brit Joseph Choong, az ezüstérmet az egyiptomi Ahmed Elgendi, a bronzot pedig a dél-koreai Dzsun Vung Te harcolta ki. Marosi Ádám tehát a hatodik, Kasza Róbert a 26. helyen végzett az öttusázók között.

Marosi Ádám a célban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Mindent megtettem, Londonban ez a harmadik helyre volt elég, ma a hatodikra. Saci bronzérme után én is a pontszerzők között lehetek. Igaz, ha alulról is, de legalább ott vagyok. Büszke vagyok, hogy a lovaglásban szinte tökéletes voltam, és hogy 37 évesen még itt lehetek. Maradtak bennem pontok, de ilyen az öttusa, ettől szép. Kairóban minden befele pattant, itt volt, ami kifele. Több helyről hallottam, hogy ez az utolsó olimpiám, én ilyet nem mondtam. Három év múlva, ha Párizsban olyan lesz az új formátum, lehet folytatom, de messze van, nem tudom, mit hoz az élet. Én most nem fogok levezetni, talán nagy verseny után először, hanem élvezni fogom a szabadságot" – mondta a futama után az M4 Sportnak Marosi Ádám.