Társoldalunk:

Kozák Danuta nagyon hálás a magyaroknak, hogy felkeltek nekik hajnalban szurkolni

2021.08.09. 21:28

A budapesti BOK Csarnokban köszöntötték hétfőn a tokiói olimpián szerepelt magyar sportolókat, érmeseket és helyezetteket. A magyarok hat arany-, hét ezüst- és hét bronzérmet szereztek a vasárnap zárult tokiói olimpián. A küldöttség utolsó csoportja hétfőn érkezett haza, őket négy busszal szállították a Liszt Ferenc repülőtérről a BOK csarnokbeli ünnepségre.

A hivatalos program után elkerültek a nézőket a sportolóktól elválasztó szalagok, és kezdődhetett az ünneplés második része. A legnépesebb és leghangosabb tábor Tótkához érkezett Gyomaendrődről, de a többi sportolónak is időt vett igénybe, amíg minden családtagjával találkozott és ölelkezett, mert sportrajongók vették őket körül aláírásra és közös fotóra, a legtöbben persze az aranyérmesek körül tolongtak.

A női kajak négyessel már 2008-ban, a pekingi olimpián ezüstérmes, azóta a hatodik aranyát is megszerző Kozák Danuta azt mondta: bár számára hasonlóan jó érzés így találkozni ennyi szurkolóval, még mindig furcsának találja, hogy ennyien eljöttek miattuk, de különösen az, hogy kora reggel felkeltek megnézni a tokiói versenyeiket, aminek nagyon örül és amiért roppant hálás.

Kozák Danuta hálás a magyar embereknek, hogy hajnalban felkeltek nekik szurkolniFotó: Csudai Sándor - Origo

Négyesbeli társa, Kárász Anna kiemelte: a repülőtérről a BOK Csarnokig vezető úton azon gondolkodott a buszban, hogy milyen hosszú volt számára az olimpiai aranyéremig vezető út.

Már tíz éve annak, hogy bemutatkozhattam a válogatottban, az azóta eltelt időszak sok mindent tartogatott számomra, sok örömöt és sok nehézséget - nyilatkozta Kárász, aki korosztályos szinten egyesben kiemelkedett a nemzetközi mezőnyből is, eddigi legnagyobb sikerét viszont mégis egy csapathajóban érte el.

"Biztos más az érzés, hogy valaki nem egyesben, hanem a négyes tagjaként nyer, de nekem ez így most nagyon jó volt, hogy a lányokkal együtt csináltuk ezt meg, és együtt lehettem velük a dobogón. Ez egy életre szóló közös élmény mindannyiunknak" - hangsúlyozta.

A pályafutását a győztes olimpiai bronzmeccsel lezáró vízilabdás, Nagy Viktor nevét ahogy a medencében a társak, úgy a BOK Csarnokban is skandálták a drukkerek.
Jó és felejthetetlen érzés volt az is, miként most ez is. Idő kell, hogy ezt feldolgozzam, leülepedjen bennem. Nemkülönben azt, hogy akkor ez most ennyi volt, kész, vége. Mindenesetre a lezárása ennek az egésznek az jól sikerült" - mondta.

Nagy Viktor olimpiai bronzéremmel zárhatta le pályafutásátFotó: Csudai Sándor - Origo

A londoni olimpián bronzérmes, ezúttal hatodik öttusázó, Marosi Ádám azt emelte ki, hogy a dicsőségfalra felkerülni már önmagában jó érzés, de persze az érmesek, különösen a győztesek elismerése az más.
Még az olimpiai faluban rám írt Balczó András, hogy gratulál a helyezésemhez, és annak velem együtt örül. Magyar öttusázó ennél nagyobb elismerés nem kívánhat magának - nyilatkozta. Pályafutásának folytatásáról elmondta: le kell higgadnia, hogy minden érvet és ellenérvét a helyén tudjon értékelni, akar-e még öttusázni vagy sem.

A 37 éves sportoló emlékeztetett: a bevezetés előtt álló szabályváltozás nem a 35 pluszos, hanem a húszat éppen betöltő öttusázóknak kedvez, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia. Még úgy sem, hogy a párizsi ötkarikás játékokig "csak" három év van hátra.

Kiemelte: edzőként vagy sportvezetőként is el tudja képzelni magát a jövőben, ha végül mégis úgy határoz majd, hogy abbahagyja, viszont az egy "nagyon nehéz döntés lesz" részéről.