Társoldalunk:

Böde kezd, a Külügy üzen

2013.09.06. 14:51

Este nyolckor kezdődik a világ legfontosabb eseménye, a román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező. Ezúttal a kezdő sípszóig talán izgalmasabb az egész, mint ami utána jön: fenyegetés, idiótázás, magyarokra fogadó román, betört szélvédő. Ha nyerünk Bukarestben, elérhető a pótselejtező, ha bukunk, akkor mindennek vége. Percről percre.

19.30 |

Balhé a stadionban is

Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a Nemzeti Arénában is balhéztak a magyar ultrák. Részleteket a mérkőzés élő közvetítésében olvashat. Ezzel a meccs előzményeinek tudósításával búcsúzunk, a további - immár remélhetően a focival kapcsolatos - történéseket a fenti linkre kattintva olvashatják.

19.17 |

Se szotyi, se tökmag

Romániában - legalábbis az új Nemzeti Stadionban - nem a szotyi és a tökmag megy, hanem a popcorn, mint a moziban, emellett csak hotdogot lehet kapni 10 lejért (kb. 700 forint).

19.15 |

Dunának, Oltnak egy a hangja

Megérkeztek a román ultrák a kapu mögé. Ugyanúgy fekete pólóban vannak, mint magyar kollégáik.

19.13 |

A román kezdő

Tatarusanu - Matel, D. Goian, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Torje, Maxim, B. Stancu - Marica.

19.09 |

Kapusaink melegítenek

Pont egy órával a mérkőzés kezdete előtt jött ki melegíteni a Bogdán, Király, Megyeri kapushármas, az egyre jobban megtelő magyar szektorból hatalmas taps, a románoktól még hatalmasabb füttykoncert fogadta őket - jelentette helyszíni tudósítónk.
18.55 |

Itt a kezdőcsapat!

Bogdán - Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár - Koman, Korcsmár, Varga, Dzsudzsák - Szalai, Böde.

Guzmics szerepeltetése meglepetés.

Bödéről már tudtunk.

18.52 |

Zakóban a válogatott

A magyar válogatott játékosai elegánsan érkeztek meg a stadionba, majd egyenfarmerben, fehér ingben és fekete zakóban kisétáltak a pályára másfél órával a meccs kezdete előtt. Mintegy 100 magyar szurkoló ekkor már a hatalmas stadionban volt, és nagy tapssal köszöntötte Dzsudzsákékat, akik egy negyedórás sétálgatás után bementek az öltözőbe.

18.48 |

Lesz meg nem adott gól

Tippelt egyet Bányász Árpád, a Sportbanyaszat-blog szerzője is: "2-2 lesz, egy gólt pedig érvénytelenítenek majd. Csak még azt nem érzem, hogy melyik oldalon."

18.45 |

Nyugalom

Szakaszosan, százas csoportokban engedik be a stadionba a magyar szurkolókat. A stadion környékén helyreállt a rend, minden zászlót alaposan ellenőriznek, hogy ne legyen rajta provokatív felirat vagy rajz.

18.42 |

Van, akit is nem érdekel

Sorjáznak a tippek a szerkesztőségben, a többség optimista, de akad, akinek különvéleménye van.

"2-1-re nyerünk" - jelenti ki magabiztosan Kövesdi Péter, "mert egy rovatvezetőnek kötelező optimistának lenni."

Hasonlóan gondolkodik Juha Pál is, aki félti a védelmet, de bízik Szalai és Dzsudzsák vagányságában: "a 18. percben Marica gólt lő, Vanczák a 44. percben fejjel egyenlít, majd a 87. percben Dzsudzsák ballal bevágja a hosszúba - nyerünk 2-1-re."

Helyszíni tudósítónk, Kakas Péter szintén 2-1-es magyar győzelmet vár.

Hegedűs Gergely viszont döntetlent jósol, mondván "lehet itt beszélni győzelmi kényszerről, csak rá kell nézni az oddsokra, egy 2-2-es iksznek is örülnék. De ahhoz is óriási szív, bátor foci és szerencse kell. Fontos, hogy az elejétől kezdve legyenek támadásaink, hogy a románok ne érezzék magukat biztonságban. Ha viszont megijedünk a hangorkántól, és beállunk védekezni, akkor azonnal végünk. Amúgy az iksz is jó lehet, mert ez a román csapat könnyen pontokat veszíthet a törökök ellen, és akkor valószínűleg egyenlő pontszámmal végzünk."

Dajka Balázs bevállalós volt, 4-3-as magyar sikert prognosztizált. Indoklása: "A 2-1-et már ketten ellőtték, úgyhogy kellett valami más eredményt keresni, ahol eggyel nyerünk. Elmegyünk 4-0-ra, aztán Vanczákot kiállítják, és az utolsó negyedórában hármat bepakolnak, de már ez is kevés."

Ujlaky István egy hanyag 4-1-es vendéggyőzelmet jósolt, mert szerinte 4-0-nál nem állítják majd ki Vanczákot.

Koncz Dávid kissé kilóg a sorból: "0-0, pont olyan szar lesz, amennyire ez az egész hidegen hagy."

Gazda Albert azonban résen van, azt állítja, "a mai nap legfontosabb meccsén úgy leveri az Érsekújvár a Fradit, mint vak a poharat (legyen mondjuk 6-1), és így 6 ponttal lesz első a MOL Ligában."

18.35 |

Köveket dobáló románok

Körülbelül három órával a mérkőzés előtt a stadion közelében román szurkolók egy csoportja is összecsapott a rendfenntartókkal. Meg akarták közelíteni a magyar szurkolóknak fenntartott úgynevezett fanzone-t, de a rendőrök ezt megakadályozták. A román szurkolók ekkor kövekkel dobálták meg a rendfenntartó erőket, és több személygépkocsit megrongáltak.

18.29 |

Üzen a Külügyminisztérium

A magyar Külügyminisztérium elvárja minden Romániában tartózkodó magyar futballszurkolótól, hogy sportszerűen buzdítsa a magyar válogatottat és tartsa be Románia törvényeit. A Külügy az MLSZ-től elvárja, hogy "kísérje és védje meg a magyar szurkolókat, illetve azonosítsa be azokat, akik rendbontást vagy törvénytelenséget követnek el."

A román hatóságoktól pedig "azt várjuk el, hogy törvényesen és csak azokkal szemben járjanak el akik valóban kihágást követnek el. Elvárjuk, hogy tartózkodjanak bármiféle nemzetiségi megkülönböztetéstől."

18.22 |

Békés debreceniek

A srácok Debrecenből jöttek, szerintük csupán két-három ember volt a szurkolói vonaton, akik próbálták szítani a hangulatot, de nem sok sikerrel, az úton nem sokan csatlakoztak hozzájuk.

Forrás: Kakas Péter, Origo

 

18.15 |

Ilyen egy román rohamkocsi

Nem a szépségével, inkább a praktikumával hódít

Forrás: Kakas Péter, Origo

 

18.05 |

Böde kezdeni fog

Az Origo helyszíni tudósítója a stadionban arról értesült, hogy a magyar válogatott két csatárral fog játszani, pontosabban a ferencvárosi Böde Dániel is kezdeni fog Szalai Ádám mellett vagy mögött. Egervári Sándor még nem hirdette ki a hivatalos kezdőcsapatot.

18.02 |

Bukarest belvárosa a miénk volt

Helyszíni tudósítónk egy szerda óta úton lévő ultracsoporttal is találkozott. Az indulás óta három órát aludtak, ráadásul bánatukra nem is találkoztak román ultrákkal a belvárosban. "Az a rész a miénk volt, törtünk-zúztunk, amíg nem kerültek túlerőbe a rendőrök, aztán viszont kaptunk paprikasprét rendesen."

17.55 |

Szakítás a román-magyar miatt?

"Derék kolozsvári polgárokat" kérdezett a Kukker.ro a meccsről. Elég higgadtan közölték, mire számítanak, a videó végén is csak viccből húzta egymást a fiatal pár.

17.45 |

Négy magyar kórházban

Három magyar szurkolót fejsérülések miatt, egy negyediket pedig rosszullét miatt szállítottak kórházba pénteken Bukarestben - közölte pénteken a Mediafax román hírügynökség. Az agyrázkódással diagnosztizált három szurkolót a Nemzeti Arénától vitték kórházba, a negyedik férfi viszont már a bukaresti Északi pályaudvaron rosszul lett. Oda érkezett az a vonat, amely mintegy ezer magyar szurkolót szállított Bukarestbe. A pályaudvaron a szurkolók egy része összecsapott a román csendőrökkel.

A román rendőrség több magyar szurkolót előállított, de csak a meccs után közlik pontosan, mennyit.

17.34 |

Kaptunk könnygázt, gumibotot rendesen

Két srác 18 órát utazott felvidékről, semmi nagyobb balhét nem tapasztalatak az úton, kis petárdázás azért volt, meg balkáni állapotok a mosdóban - mesélték az Origo helyszíni tudósítójának. Bukarestben százas csoportokban engedték ki a drukkereket, az első százzal semmi nem volt, a második viszont "kapott könnygázt, gumibotot rendesen". Náluk zászló is volt, amit nehezen, de átengedtek a biztonságiak.

Előző
Következő