Társoldalunk:

A focisták megúszhatják a bundaügyet

2013.09.18. 08:22

Szerdán reggel elkezdődik K. Zoltán és 16 további bundával vádolt korábbi focista büntetőügyének elsőfokú tárgyalása. A néhány ezer euróért hét bajnokit is megbundázó REAC-játékosok várhatóan megúszhatják felfüggesztett börtönnel, de a csalások szervezői komoly büntetésre számíthatnak.

10.50 |

Vége a tárgyalásnak

A tárgyalásnak vége, az ügyet azután fogják folytatni, hogy a bíróság dönt arról, hogy összevonják-e egy másik eljárással.

10.45 |

Nagy nevetések

A bíró még megkérdezte, hogy a vádlottak megértették-e a vádat, majd közölte, hogy tárgyalás folytatása attól függ, hogy összevonják-e egy másik eljárással.

A bíró kérdésére K. Zoltán azt mondta, tervez vallomást tenni, körülbelül 15 percest, amelyen többen is elkezdtek nevetni a teremben. L. Mátyás szintén kíván vallomást tenni, a többiek megosztottak voltak.

Nagy nevetés fogadta, hogy A. Zoltán volt vezetőedző is azt mondta, vallomást fog tenni, de ennek nem értettük az okát, biztos valami bennfentes vicc.

10.32 |

Angyalföld és Pest megye

A lakcímekből az derül ki, hogy olyan Budapest környéki kistelepüléseken találkozhat a legnagyobb eséllyel bundázással vádolt focistával, mint Üröm, Tápiószecső, Albertirsa vagy Veresegyház, nagyobb koncentrátumban pedig Angyalföldön fordulnak elő.

10.28 |

Baráti biztatás

Miközben odasétált a bíróhoz, hogy odaadja neki a személyijét, A. Zoltán, a REAC akkori vezetőedzője támogatólag megveregette az első számú gyanúsított, K. Zoltán hátát.

10.15 |

Nyavalyás parkolás

Vége a vádirat felolvasásának. Most személyes adataikat egyeztetik a vádlottakkal. T. Gábor parkolóórája viszont tovább ketyeg. "Vajszínű, német rendszámú, tudod" - igazította el ismét idősebb ismerősét.

10.11 |

Mindenki adta

Az öngyilkosságot elkövető egykori klubelnök, Kutasi Róbert neve is előkerült. A vád szerint Kutasi egyszer 5000 eurót kapott azért, hogy elveszítsenek egy meccset. Mikor összehívta a csapatot emiatt, mondta, hogy akinek ez nem tetszik, az hagyja el a helységet. Senki nem hagyta el.

10.06 |

Altruista bundázók

A REAC-osok arról is gondoskodtak, ha valaki kimaradt volna a kezdőcsapatból, így a bundapénzből is. Az egyik kimaradó vádlottnak például csapattársai dobtak össze 6-7 száz eurót a fejenként kapott ezerből.

09.54 |

Sikeres manipuláció

Egy olyan eset is volt, amikor egyszer a szünetben már 3-0-ra vezettek, pedig két góllal ki kellett volna kapniuk. K. Zoltánék felhívták a nem játszó, de a stadionban néző S. Balázst, hogy csináljon valamit. A második félidőben kaptak egy ötöst, így összejött a bunda, azaz a sikeres manipuláció, ahogy az ügyész rendre hivatkozik rá.

09.35 |

Olvassák a vádat

Indul az ügyészség tényállásának ismertetése. Mint már korábban is kiderült, a hálózat magyarországi vezetői, K. Zoltán elsőrendű és L. Mátyás másodrendű vádlott és a REAC focistái között S. Balázs volt a közvetítő. A részletekről itt olvashat bővebben.

09.33 |

Vajszínű, német rendszámú

"Lejár a parkolójegyem, kimész?" - szólt hátra T. Gábor vádlott az egyik ismerősének némi aprót csörögtetve. "Vajszínű, német rendszámú" - adta meg ismertetőjegyeit. 

09.12 |

Ráncok és csinibabák

Rögtön egy tízperces szünettel kezdünk. Közelről nézve a focistákat, újabb bizonyítékait lehet annak látni, hogy az élsportolók - még akkor is, ha esetleg bundázásban többre is vitték - mennyire vonzzák a ráncokat. 30 éves férfiakon olyan mély barázdákat láthatóak, mint az ötvenéveseken. Az atmoszféra nem lenne teljes a futballistafeleség gyanús csinibabáktól, akik a hátsó sorokban ülnek.

09.10 |

Birkaszellem

"Jelenleg nem" - valamiért szinte mindegyik focista így felelt arra, hogy hozzájárulnak-e az arcképük közléséhez. Láthatóan többen sem tudták, miért tették hozzá a jelenleget, de mivel az első- és másodrendű is így mondta, talán akkor ez a legbiztosabb.

09.05 |

Összevonhatják az ügyet

A bíró azt mondta, hogy a négy, külön tárgyalni tervezett ügy közül kettőt elképzelhető, hogy összevonják. Ez a mostani tárgyalást is érinti, ugyanis összevonás esetén egy másik bíró fogja tárgyalni a REAC-ügyet. Az indítvány azonban egyelőre függőben van.

08.58 |

A zselé még menő

A focisták többsége inget visel, a legnépszerűbb a csíkos, de van, aki bőrkabátban tölti a tárgyalást. A zselé még most sem teljesen ment ki a divatból, és érdekes megfigyelni, hogy milyen szerényen képes valaki azt mondani, hogy "jelen", akire a tévéből még egy teljesen más oldaláról emlékezhetünk.

 

08.50 |

Hiányzik egy vádlott

Nincs itt az egyik vádlott, Horváth Gábor, a védője szerint késik. A tárgyalás addig nem is indulhat, de kiderül, hogy pár perc múlva ő is be fog futni.

08.42 |

Önök a vádlottak?

"Akik az ajtóban vannak, vendégként vannak jelen?" - kérdezi a bíró az ajtónál álló 30 körüli férfiaknak. "Nem" - felelte bizonytalanul egyikük, Ny. Krisztián, majd az újabb kérdésre halkan azt válaszolta, hogy ők vádlottak. "Gyertek be" - szólt oda a többieknek, és a a focisták elindultak a pad felé.

08.40 |

Késik a tárgyalás

A tárgyalás késéssel indul, a terem előtti folyosón nagy a mozgás, de a vádlottak közül csak A. Zoltánt, a REAC volt vezetőedzőjét lehet látni. A. olyan barna, mintha most toppant volna ki egy éjjel-nappali szoláriumból, hevesen magyaráz már percek óta a körülötte állóknak, a gesztusokból ítélve szórakoztató dolgokat.

08.23 |

A szervezők 20 évet is kaphatnak

K. Zoltán és L. Mátyás első-, és másodrendű vádlottként a REAC focistáinál jóval súlyosabb büntetésre számíthat, miután egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként más ügyekben is érintettek. Jogerős bírósági ítélet esetén öt és húsz év közötti börtönbüntetést kaphatnak, mert a csalások halmazatban állnak a vesztegetésekkel.

08.22 |

2000 eurót ért egy bunda

A REAC focistáinak 2000-2500 eurót ajánlottak meccsenként. Ha nem a megfelelő eredmény született, a focisták kétszeresen bűnhődtek, miután a meccs előtt kapott összeget vissza kellett adniuk, a következő bundát pedig ingyen kellett bevállalniuk. Általában vereséget kellett szenvedni a csapatuknak, illetve olyan kérés is volt, hogy legalább két góllal veszítsenek, vagy hogy minél több gólt kapjanak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő