Társoldalunk:

A végén gázolt az orosz henger

2014.02.09. 08:08

Újabb családi siker született Szocsiban, az olimpiai ezüstérmes Helmut Mayer fia, Matthias megnyerte a férfi lesiklást. A svájci Cologna hatalmas hajrával, mindössze 4 tizeddel nyerte a férfi sífutók 30 kilométeres üldözéses számát, az orosz nőihoki-válogatott sokáig bajban volt, végül sikerrel rajtolt. A nap végére megszületett a játékok első hazai aranyérme, a szlovákok, a lengyelek és a németek is begyűjtötték első sikerüket. A vasárnap legérdekesebb olimpiai hírei egy helyen.

21.00 |

Norvég vezetés az éremtáblázaton

Véget ért a második nap Szocsiban. Az éremtáblázat élén Norvégia áll 2 arannyal, 1 ezüsttel és 4 bronzzal, megelőzve a hollandokat (2-1-1) és az USA-t (2-0-2).

20.40 |

Stoch hozta az első lengyel aranyat

A lengyel Kamil Stoch megnyerte a normálsáncú férfi síugrást Szocsiban. A nagy fölénnyel győztes lengyel (278 pont) mögött a szlovén Prevc végzett (265,3 p), megelőzve a norvég Bardalt (264,1 p).

20.21 |

Pljuscsenko utolérte a legnagyobbat

A műkorcsolyázók csapatversenyében Jevgenyij Pljuscsenko a negyedik olimpiai érmét gyűjtötte be. A 31 éves klasszis 2006-ban aranyat, 2002-ben és 2010-ben pedig ezüstöt szerzett. Korábban csak egy férfi műkorcsolyázónak jött össze ennyi ötkarikás érem: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1932 között három aranyat és egy ezüstöt nyert.

19.57 |

Veteránok parádéznak Szocsiban

A férfi szánkóban második helyen végzett Albert Gyemcsenko a sportág legidősebb olimpiai érmesévé lépett elő, az orosz 42 évesen és 74 naposan ünnepelt vasárnap.

Harmadikként az olasz Armin Zöggeler is csúcsot döntött. 40 évesen és 36 naposan sorozatban a hatodik olimpiáján végzett dobogón, ami korábban senkinek sem sikerült téli olimpián. 2014 előtt 2002-ben és 2006-ban arany-, 1998-ban ezüst-, 1994-ben és 2010-ben bronzérmes volt.

19.36 |

Lengyel lépéselőny síugrásban

Kamil Stoch végzett az élen a férfi normálsánc síugrás első körében. A lengyelnek 142 pontja van, a norvég Bardal 135,8 pontos, a szlovén Prevc 134,8 ponttal áll a most kezdődő döntő előtt.

19.17 |

Az oroszok végre ünnepelhetnek

A téli olimpia második napjának végén megszületett az első hazai aranyérem: a műkorcsolyázók csapatversenyében Oroszország győzött megelőzve Kanadát és az USA-t.

18.53 |

Megvédte címét a német óriás

A férfi szánkósoknál a német Felix Loch nyerte meg az aranyérmet. A 191 centis 98 kilós Loch megvédte címét, a németek első aranyérmét szerezte meg Szocsiban.

A német szánkós az első kivételével mind a négy futamot megnyerte, az orosz Demcsenko lett a második (+0,47 mp), az olasz Zoeggeler (1,27 mp) a harmadik.

18.26 |

Szőcs túlgondolkodta

"Kissé csalódott vagyok" - nyilatkozta a biatlonosok 7,5 km-es sprintszámában 70. Szőcs Emőke az MTI-nek. "Nem azért, mert bárki elvárt volna tőlem bármit, hanem én szerettem volna a legjobb hatvan közé kerülni. Ez világkupán, nehezebb mezőnyben már sikerült. Túl lassan lőttem és még így is kétszer tévesztettem, sajnos túlgondolkodtam a második sorozatot."

Miután Szőcs 70. lett, nem indulhat a keddi, 10 kilométeres üldözéses viadalon.

18.10 |

Nem lehet megtorpedózni az első orosz aranyat

Már biztos, hogy vasárnap megszületik a házigazda első aranyérme a szocsi téli olimpián. A műkorcsolyázók csapatversenyben a Jevgenyij Pljuscsenko vezette oroszok behozhatatlan előnyre tettek szert.

A csapatversenyben tíz nemzet küzdhet meg az aranyéremért úgy, hogy mind a négy számban - jégtánc, páros, férfi és női egyéni - egy-egy képviselője korcsolyázik, s a rövidprogramot követően a legjobb öt ország versenyzői mutathatják be a kűrjüket.

17.47 |

Érik az első német aranyérem

A németeknek még érmük sincs az olimpián, de már nem kell sokáig várniuk. A címvédő Felix Loch a harmadik futamot is megnyerte a férfi szánkósok között, és összetettben is vezet az orosz Demcsenko (38 század mp-cel) és az olasz Zoeggeler előtt (1:04 mp).

A nyolcszoros viláhbajnok 98 kilós Lochról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

17.27 |

Kónya nem érte utol magát

Kónya Zsófia maradt ki a 3000 méteres női váltóból, amely hétfőn a rövidpályás gyorskorcsolyázók elődöntőjében próbálja meg kivívni a fináléba jutást a Szocsiban zajló téli olimpián. A szakvezetés vasárnapi döntése azt jelenti, hogy Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Lajtos Szandra alkotja a kvartettet, amely 12.35-től az oroszokkal, a dél-koreaiakkal és a kanadaiakkal csatázik. A döntőbe jutáshoz az első kettőben kellene végeznie a magyar stafétának, az egyúttal biztos pontszerző helyet is jelentene.

Telegdi Attila szövetségi kapitány azzal indokolta a döntést, hogy a 19 éves versenyző, aki az idei Európa-bajnokságon 1500 méteren és a váltóval is bronzérmes lett, betegen érkezett Szocsiba, emiatt csak hétfőn kezdhette el az edzéseket, de nem érte teljesen utol magát.

17.01 |

Megtörhetetlen holland uralom

Pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét szerezve a holland Ireen Wüst nyerte a női gyorskorcsolyázók 3000 méteres számát Szocsiban. A németek klasszis korcsolyázója, az ötszörös olimpiai bajnok és eddig kilenc ötkarikás éremmel büszkélkedő Claudia Pechstein leszorult a dobogóról, ezúttal negyedik lett. A hollandok második aranyérmüket nyerték, szombaton gyorskorcsolyában férfi 5000 méteren Sven Kramer lett aranyérmes.

További részletek itt.

16.42 |

Itt az első szlovák arany

A szlovák Anastasiya Kuzmina nyerte a női sílövők 7,5 km-es sprintszámát. Szőcs Emőke a 70. helyen végzett.

16.21 |

Az orosz henger elsodorta a németeket

A hajrában megnyerte első meccsét a házigazda orosz csapat a nőihokitorna B csoportjában. A németek hiába vezettek két harmad után 1-0-ra az oroszok 4-1-re győztek. A csoport másik vasárnapi meccsén: Svédország-Japán 1-0.

16.02 |

A japánnak nem hiányzik az elveszett útlevele

Talált tárgyak irodája kezdte meg működését Szocsiban, az olimpiai park bejáratánál megnyílt központban több mint száz tárgyat őriznek, és reggel 8-tól éjjel egyig várják a tulajdonosok megjelenését. Az emberek a leggyakrabban az igazolványukat és mobiltelefonjukat hagyják el, de a pénteki megnyitón valaki még a táskáját is elvesztette, benne egy értékes táblagéppel.

A játékokon dolgozó egyik önkéntes azonban megtalálta és leadta a holmit. Az a család, amelyhez a táska tartozott, csak a gyorsvasúton fedezte fel a veszteséget, és másnap tértek vissza érte Szocsiba.

Harmadik napja őrzik egy japán turista útlevelét is a szocsi olimpiai parkban, és mert az illető nem kereste eddig a fontos dokumentumot, a külügyminisztériumon keresztül fogják felkutatni a feledékeny külföldit.

15.53 |

Hajrá Szőcs!

Zajlik a női biatlonosok 7,5 km-es versenye, a csíkszeredai Szőcs Emőke is nekivágott a távnak.

15.36 |

A NOB kizárta az összeesküvést

Érdekes elmélettel állt elő a L'Equipe, a francia sportnapilap ugyanis azt írta, hogy az olimpia műkorcsolya-versenyén az orosz és az amerikai pontozó összejátszik egymással. Amíg az amerikaiak abban segédkeznek, hogy a hazaiaké legyen a csapatarany, addig viszontszívességként az oroszok a jégtáncban pontoznak majd az esélyes amerikai javára.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams pletykának minősítette a híresztelést, és azt mondta, se a NOB, se a Nemzetközi Korcsolyázó Unió nem indít vizsgálatot.

2002-ben történt már hasonló csalás, akkor a francia pontozó azért segített a párosok között az orosz Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze kettősnek, hogy orosz kollégája cserébe a Marina Anissina, Gwendal Peizerat francia jégtáncos duót lássa jobbnak. Miután kiderült az ügy, pontozás rendszerét muszáj volt megváltoztatni.

15.22 |

Vesztésre állnak az oroszok

Két harmad után Franziska Busch góljával a német nőijégkorong-válogatott 1-0-ra vezet a házigazda Oroszország ellen a B csoport nyitófordulójában.

15.05 |

Fontos a magyarság

Szőcs Emőke hamarosan kezd a 7,5 km-es biatlonos sprint versenyen, az M1-nek nyilatkozva megdicsérte a pályát. "A legfontosabb számomra, hogy ne legyen jeges, ez szerencsére teljesül. Ami a céljaimat illeti, az üldözők között szeretnék lenni, ami az első 60-at jelenti." Az erdélyi származású versenyző a válogatott szerelésére is kitért: "Jó látni magunkon a kalocsai mintát, fontos számomra, hogy én is magyarnak számítok."

Előző
Következő