Társoldalunk:

A legnagyobb égés Szocsiban

2014.02.11. 08:16

Újabb súlyos, de szerencsés bukás, a túlvilágról megsegített bronz és erősödő kanadai-norvég éremharc a téli olimpián, ahol százezer óvszert osztottak ki a versenyzőknek. Nem az oroszok napja eddig a kedd: törött léc és elutasított óvás akadályozza őket, curlingben pofozógép lett a csapatuk, és hétből még mindig csak egy érmük arany - női hokiban azért nyertek, ha nehezen is. A játékok eddigi legnagyobb meglepetését a triplázásra készülő hódeszkás, Shaun White bénázása okozta. A keddi történések.

20.40 |

Így örült Vogt

Az első olimpiai bajnok síugrónő fotójával búcsúzik a keddi percről percre. Szerdán többek közt férfi hokisokkal, Berecz Anna és Miklós Edit alpesi sízésével jelentkezik majd Szocsi.

Carina Vogt épp megtudja, hogy aranyat nyert

Forrás: AFP/John Macdougall

 

20.31 |

Éremtáblázat

A norvég-kanadai versenyhez Németország is csatlakozott az éremtáblázaton - eddig mindhárom ország sportolói négy-négy aranyat nyertek Szocsiban.

Az állás:
Norvégia 4 arany, 3 ezüst, 4 bronz
Kanada 4 3 2
Németország 4 1 -
Hollandia 3 2 3
Egyesült Államok 2 1 4
Svájc 2 - -
Oroszország 1 3 3
Ausztria 1 3 -
Franciaország 1 - 2
Fehéroroszország 1 - -
Dél-Korea 1 - -
Lengyelország 1 - -
Szlovákia 1 - -
Svédország - 3 1
Csehország - 2 1
Szlovénia - 1 2
Japán - 1 1
Olaszország - 1 1
Kína - 1 -
Finnország - 1 -
Nagy-Britannia - - 1
Ukrajna - - 1

20.26 |

A nap győztesei

A keddi versenynapj aranyérmesei:

gyorskorcsolya, női 500 m: Li Szang Hva (Koreai Köztársaság)
hódeszka, férfi félcső: Iouri Podladtchikov (Svájc)
síakrobatika, női slopestyle: Dara Howell (Kanada)
sífutás, női és férfi egyéni szabadstílusú sprintverseny: Maiken Caspersen Fallan (Norvégia)
Ola Vigen Hattestad (Norvégia)
sílövészet, női 10 km-es üldözéses verseny: Darja Domracseva (Fehéroroszország)
síugrás, női normálsánc: Carina Vogt (Németország)
szánkó, női verseny: Natalie Geisenberger (Németország)

20.12 |

White legyőzője

A svájci Iouri Podladtchikov a dobogó tetején ünnepli félcső-sikerét

Forrás: AFP/Javier Soriano

 

20.04 |

Női örömkönnyek

Az utolsóként ugró Carina Vogt nyerte a női síugrást, ezzel a szám történetének első olimpiai bajnoka lett. A német 247,4-es összpontszámmal győzött Danila Iraschko-Stolz (246,2) és Coline Mattel (245,2) előtt. Vogt a leérkezés után örömkönnyekben tört ki.

19.51 |

Lindsey Van ugrik

Az amerikai síugrónő mindenkinél messzebb repült Vancouverben (a férfiakat is ideértve), de ott a női síugrás még nem volt a hivatalos program része. Van most is szépen ugrott, de csak az ötödik helyen áll, egyelőre a német Carina Vogt vezet 126,8 ponttal.

19.36 |

Curlingcsúcs

Egy enden belül elért hét ponttal olimpiai rekordot állítottak fel a britek a női curlingtornán, az amerikaiak ellen 12-3-ra megnyert meccsen. Az eddigi csúcs hat pont volt, ezt egyformán férfi együttesek érték el 2002-ben, illetve 2006-ban. Egy enden, azaz játékrészen belül maximum nyolc pontot tud szerezni egy csapat.

női curling, selejtező:
Nagy-Britannia - Egyesült Államok 12-3
Svájc-Koreai Köztársaság 8-6
Japán-Dánia 8-3
Kína-Oroszország 7-5
Svájc-Dánia 7-6
Kanada-Svédország 9-3
Oroszország-Egyesült Államok 9-6
Koreai Köztársaság-Japán 12-7

Az állás: 1. Svájc 3 győzelem/0 vereség, 2. Kanada 2/0, 3. Oroszország 2/1, 4. Kína, Nagy-Britannia, Japán, Svédország és Koreai Köztársaság 1/1, 9. Dánia és Egyesült Államok 0/3
A tíz csapatból az első négy jut az elődöntőbe.

19.32 |

White hoppon maradt

Shaun White hoppon maradt a félcsőben! Csak 90,25-ös pontszámot kapott, így iPod győzött (94,75), mögötte pedig két japán tinédzser: a 17 éves Hirano Ajumu (93,50), illetve a 18 éves Hiraoka Taku (92,25). Ez eddig Szocsi legnagyobb meglepetése.

19.15 |

iPod vezet!

Félcsőben megy már a döntő második sorozata, az iPod becenevű Iouri Podladtchikov feltette a lécet: 94.75-ös pontszámot kapott, ezzel átvette a vezetést.

19.12 |

Szoros a verseny

A női siugrók első sorozata után a német Carina Vogt vezet a francia Coine Mattel és a japán Takanasi Szara előtt. De nagyon szoros a verseny.

19.09 |

Shaun White bénázott

A zsinórban a harmadik aranyára hajró Shaun White elszúrta a félcső-döntő első menetét: három látványos ugrás után hibázgatott, pontszáma alapján az utolsó előtti (11.). Ám mivel itt nem összeadódnak az eredmények, hanem a két futás közül a jobban sikerültet veszik figyelembe, White még nyerhet is.

18.50 |

Magabiztos szánkósnő

Natalie Geisenberger, Vancouver bronzérmese ezúttal aranyat nyert a női szánkósoknál, méghozzá nagyon magabiztosan: a negyedik futam után 1.139 másodpercet vert a legközelebbi üldözőjére, a szintén német Tatjana Hüfnerre.

18.43 |

Kónya kissé letört

Kónya Zsófia elismerte, kissé letört amiatt, hogy kimaradt a rövidpályás gyorskorcsolya váltóból, de mostantól csak arra összpontosít, hogy sikeres legyen az egyéni számában, illetve a váltó B döntőjében, ahol reméli, már ő is szerephez juthat.

"A betegségem alatt sokat gondolkodtam, fel voltam rá készülve, hogy kimaradok a csapatból, de kicsit azért meglepődtem. A csapathirdetéskor már nem volt gond az egészségemmel" - mondta Kónya a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának, ugyanakkor hangsúlyozta: az edző feladata összeállítani a váltót, és neki ezt tudomásul kell vennie.

Kónya úgy érzi - bár távolinak tűnik a jövő kedd - egyre inkább rá tud koncentrálni a B döntőre, főleg úgy, hogy várhatóan visszakerül a négyesbe. A sikeres szereplés zálogának azt tartja, hogy nyugalom legyen a válogatott körül, s hogy "mindenki csak a saját dolgára koncentráljon", és  ő is így fog tenni szombaton, amikor kedvenc távján, 1500 méteren áll rajthoz egyéniben.

Kónya azt egyáltalán nem kifogásolja, hogy a csapatnak nincs húzóembere, szerinte mindenki egyenrangú, és a pozitívumok között említi, hogy valamennyi váltót érintő kérdést meg tudnak beszélni egymás között.

A női rövidpályás gyorskorcsolya váltó hétfőn a negyedik helyen végzett a 3000 méteres elődöntőben, és így a B döntőben folytathatja szereplését. A Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa összeállítású négyes a második váltásnál szinte rögtön visszaesett az aranyéremre is legesélyesebbnek tartott dél-koreai és kanadai staféta mögé. Innentől esélye sem volt a továbbjutásra, mert a két favorit messze elhúzott, ráadásul az oroszok is megelőzték a magyarokat.

"Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az Universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, hanem egyénekre lebontva. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal" - mondta akkor rendkívül feldúltan Heidum.

Keszler szerint nagy csalódás, hogy még az oroszoktól is lemaradtak, azaz velük sem tudták tartani a lépést, márpedig ha szeretnének valami komolyat elérni a B döntőben, akkor ezen változtatniuk kell jövő hét keddig.

18.36 |

Domracseva nyerte az üldözést

Az elrontott sprintverseny után a két nagy esélyes, a fehérorosz Darja Domracseva és a norvég Tora Berger visszavágott riválisainak a sílövők női 10 kilométeres üldözéses viadalán: előbbi arany-, utóbbi ezüstérmes lett. A szám 2012-es világbajnoka elsősorban annak köszönheti elsöprő és magabiztos sikerét, hogy ismét bebizonyította, ő a mezőny legjobb sífutója, hiszen hiába indult 32 másodperces hátránnyal a sprintben győztes szlovák Anastasiya Kuzminával szemben, őt már a második lövészetnél utolérte. A világkupában Domracseva előtt vezető norvég Berger is javított, fokozatosan előretörve lett második a meglepetésre bronzérmet szerző szlovén Teja Gregorin előtt.

A sprintben 23. helyen végző, román színekben versenyző Tófalvi Éva ezúttal 26. lett. A megnyitón a román zászlót vivő sportolónak az első két sorozatban egy és két lövőhibája volt, igaz utána, álló helyzetből már nem rontott.

Sílövészet, női 10 km-es üldözéses verseny, olimpiai bajnok: Darja Domracseva (Fehéroroszország) 29:30.7 perc (0+0+0+1 lőhiba) 2. Tora Berger (Norvégia) 37.6 mp hátrány (0+0+0+1) 3. Teja Gregorin (Szlovénia) 42.0 mp h. (0+0+1+0)

18.29 |

Történelmi ugrás jön

Az amerikai Sarah Hendricksoné lesz az olimpiák történetének első női síugrása. Csupa mosoly, vagy ahogy a Twitteren írta: "ALL SMILES:)". A női síugrás 18.30-kor kezdődik normálsáncon, a döntő 19.25-kor kezdődik majd.

18.14 |

Megtört a jég

A nap változatos orosz szenvedései után a női hokisok megmentették a haza becsületét: 2-1-re megverték Japánt, amely az utolsó fél percben kapus nélkül játszott, és minden mindegy alapon ment előre.

18.06 |

Felemás lebonyolítás

A női hokitorna B csoportjában délután a svédek 4-0-ra megverték a németeket, így két meccsből két győzelmük van.

A torna lebonyolítása igen speciális: az A csoportba az erősebb négy csapat került (USA, Kanada, Finnország és Svájc), a két legjobb automatikusan elődöntőbe jut, a harmadik és a negyedik pedig megmérkőzik a B csoport első és második helyezettjével, szintén az elődöntőbe jutásért.

18.03 |

Orosz ellencsapás

Japán kapufát, ám épp, mikor kezdték beleélni magukat a bravúros pontszerzésbe, Alekszandra Vafina kicsikarta a 2-1-es vezetést az oroszoknak.

17.55 |

Kínlódnak a hokis nők is

A többtételes orosz pechszéria a női hokisokat is utolérte. A hazai válogatott a legalacsonyabban rangsorolt csapata, a világranglistán tizedik Japán ellen is szenvednek az oroszok: tíz perccel a vége előtt 1-1-re áll a csata a B csoportban. Oroszország a tavalyi vébén bronzérmes lett, míg a japánok ki sem jutottak.

Előző
Következő