Társoldalunk:

Magyar bravúr, itt a hoki

2014.02.12. 08:37

Miklós Edit minden idők legjobb magyar olimpiai eredményét szállította alpesi síben: hetedik lett lesiklásban, míg az élen holtversenyben nyert Tina Maze és Dominique Gisin. Bemutatkoztak a férfi hokisok, a műkorcsolyázók páros számában pedig kettős hazai siker született. Ez történt szerdán Szocsiban, a téli olimpián.

17.08 |

A félcső döntősei

Kialakult a döntő mezőnye a női hódeszkások félcső versenyszámában. A 12 fős mezőnyben három-három kínai és amerikai, két francia, egy spanyol, egy japán, egy svájci és egy ausztrál snowboardos található. A döntő 18.30-tól kezdődik.

17.02 |

Elsők lettek

A lett Oskars Gudramovics és Peteris Kalnins vezet a szánkó kettesek versenyében. A helyzet percről percre változik, és 11 pár még hátra van, az első futamban a legjobban szereplők a végén jönnek majd.

16.53 |

Nem indul a kétszeres olimpiai bajnok

A norvégok nem nevezték a sífutók 15 kilométeres versenyébe a kétszeres olimpiai bajnok Petter Northugot. Az ok, hogy Northug az első két számában gyengén szerepelt, a 30 km-es üldözéses versenyben csak 17. lett, a sprintben pedig kiesett az elődöntőben.

16.50 |

Száguldás 130 km/h fölött

Kezdődik a férfi szánkó kettesek második futama. Az élén a német Tobias Arlt, Tobias Wendel páros áll. Az előnyük három tized az osztrák Linger testvérpár előtt.

16.23 |

A Gorilla az olimpiai bajnok

A 2012-es világbajnok, a Gorilla becenévre hallgató Stefan Groothuis nyerte a férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyét a szocsi olimpián. Az ezüst a kanadai Denny Morrisoné lett, a bronz az 500-on győztes holland Michel Mulderé. Ez a negyedik holland arany az olimpián, és mindegyik gyorskorcsolyában született.

16.21 |

Egy pár maradt

Már csak az olasz Nenzi vagy a kazah Kuzin taszíthatja le az élről Groothuist.

16.12 |

Újabb holland arany?

Stefan Groothuis öt tizeddel gyorsabb volt, mint Stefan Schwarz, ő az új éllovas a gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében. A második jelenleg a kanadai Morrison, a harmadik a holland Michel Mulder.

16.04 |

Schwarz átvette a vezetést

Már a német Stefan Schwarcz vezet, 1:08.89 az új etalon az 1000 méteres gyorkorcsolyázóknál.

16.00 |

Tobiasok az élen

A szánkósoknál az első futam ment le a férti kettesek versenyében, az élen a német Tobias Arlt, Tobias Wendel páros áll. Az előnyük három tized az osztrák Linger testvérpár előtt.

15.54 |

Már száguldanak a gyorskorisok

A férfiak 1000 méteres számában osztanak érmeket szerdán az olimpián. Tizenegy pár után a holland Marc Tuitert vezet 1:09.29 perces idővel.

15.48 |

Kanada kihúzta

Bár az USA mindent megpróbált a végén, Kanada végül 3-2-re győzött. Ha minden a papírforma szerint alakul majd, ez a két csapat találkozik majd a nőijégkorong-torna döntőjében is.

15.40 |

Izgalmas a vége

Kanada három gólt ütött az utolsó harmadban, így 3-1-re fordított, de az USA szépíteni tudott a hajrában, így 3-2-re áll a nőijégkorong-torna nagy rangadója.

15.15 |

Döntetlenre áll a rangadó

A harmadik harmad elején a Kanada egyenlített az USA ellen, így a nőijégkorong-torna két nagy favoritjának rangadója 1-1-re áll.

14.45 |

A világbajnok nem rontott

A világbajnok német Eric Frenzel magabiztosan nyert az első északi összetett számban, melyben normálsáncon ugrottak a versenyzők. A sportágat az elmúlt években uraló 25 éves sportoló kiváló, 103 méteres ugrásával alapozta meg a győzelmét, ezzel az élről vághatott neki a 10 kilométeres sífutásnak, s hat másodperces előnyéből 4.2 megmaradt a célig a japán Vatabe Akito előtt.

A nap egyik legemlékezetesebb futóteljesítménye a norvég Magnus Krog nevéhez fűződik, aki 20.-ként, 1:03 perccel indult el Frenzel után, s végül harmadik lett 8.2 másodperces hátránnyal. Hozzá hasonlóan az olasz Alessandro Pittin is szenzációsan teljesített sífutásban: ő kilenc másodperccel még Krognál is később vághatott neki a 10 km-nek, s végül 9.3 mp-es lemaradással lett negyedik.

A csapatban négy éve olimpiai bronzérmes Frenzel ezt a számot 2011-ben, míg a nagysáncból és 10 km-es sífutásból álló másik egyéni versenyt a tavalyi vb-n nyerte meg.

északi összetett, egyéni, normálsánc és 10 km szabadstílus, olimpiai bajnok: Eric Frenzel (Németország) 23:50.2 perc (síugrás: 131,5 pont/sífutás: 23:50.2 perc)
2. Vatabe Akito (Japán) 4.2 másodperc hátrány (130/23:48.4 p)
3. Magnus Krog (Norvégia) 8.1 másodperc hátrány (115,8/22:55.3 p)

14.33 |

Félcsőben minden a régi

Véget értek a női félcső selejtezői, a második kör nem sokat változtatott az elsőn: az amerikai Kelly Clark még erősebb, 95 pontos mutatvánnyal jelezte az esélyeit, a spanyol Queralt Castellet nem tudott javítani (93,25), a többiek pedig messze lent, a hetvenpontos zónában tanyáznak.

14.23 |

Pest hidegebb Szocsinál

Egy elképesztő statisztika: az utolsó tizenkét, nyári olimpiát rendező város közül jelenleg tízben hidegebb van, mint Szocsiban. Mellesleg Budapesten is.

14.10 |

Elverték a rekordert

A brit női curlingesek tegnap még olimpiai rekordot döntöttek az egy enden belül elért hét pontjukkal, de hol van már a tegnapi hó? Most kikaptak Kanadától.  Női curling, negyedik forduló eredmények:  Egyesült Államok-Kína 4-7, Dél-Korea - Svédország 4-7, Japán-Oroszország 8-4, Kanada - Nagy-Britannia 9-6.

14.01 |

Német arany északi összetettben

A német Eric Frenzel lett az északi összetett aranyérmese, megelőzve Vatanabe Akitót és Magnus Krogot.

13.55 |

22.55-ös doppingteszt

Az Osztrák Olimpiai Bizottság tiltakozást nyújtott be a NOB-hoz, mert alpesisízőjüket, Elisabeth Görglt kedden késő este - az osztrákok szerint túl későn - keresték fel a doppingellenőrök. A versenyzőt 22.55-kor ellenőrizték, s ezzel megzavarták a felkészülését a mai lesiklásra. A 2011-ben ebben a számban világbajnok Görgl 16. lett a szerdai, helyi idő szerint 11 órakor kezdődött versenyben.

Wolfgang Schobersberger, az osztrákok orvosi csapatának vezetője úgy fogalmazott: száz százalékig támogatják a doppingellenes küzdelmet, de a verseny előestéjén elvégzett késői teszt túlmegy egy határon.

13.50 |

Biztonságban a női hoki

A NOB elégedett a női jégkorongtorna átalakításával, ezért a sportágnak nem kell tartania attól, hogy lekerül a programról. Most két négyes csoport van, egy erősebb és egy gyengébb. Az erősebb csoport első két helyezettje egyből elődöntős lesz, míg a harmadik és negyedik helyezett találkozik majd a gyengébb négyes első és második helyezettjével az elődöntőbe jutásért. Az új rendszerben nincsenek kiütéses, több mint tízgólos különbségeket hozó mérkőzések.

A sportágban kizárólag a kanadaiak és az amerikaiak nyertek eddig olimpiát és világbajnokságot, a többiek nem is nagyon tudták megszorongatni őket.

A magyar U18-as válogatott tavaly az elit világbajnokságon hatodik volt, így van némi remény arra, hogy a négy év múlva sorra kerülő pjongcsangi olimpiára kijusson.