Társoldalunk:

Rekonstruálták a gyilkosság helyszínét

2014.03.12. 09:03

Kedden nehéz napja volt Oscar Pistoriusnak, egy barátja is ellene vallott, és a patológus is ellentmondásba keverte a vallomásával. Szerdán folytatódott a paralimpiai bajnok futó pere, bemutatták bizonyítékként az ajtót, amelyen át lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. Az ajtón furcsa sérülések vannak, és az is kérdéses, hogy Pistoriusnak fel volt-e csatolva a protézise, amikor az ajtót próbálta betörni egy krikettütővel.

14.15 |

Folyt. köv.

Mára ennyi. Csütörtök reggel folytatódik a tárgyalás.

14.10 |

Szakképzettek voltak?

Roux azt kérdezi a szakértőtől, hogy szakképzett kollégák vigyáztak-e az ajtóra a törvényszéki osztályon. "Igen, meg tudom erősíteni".

13.59 |

Vértócsa és véres törölköző

Újabb képet mutatnak be, ezen a mosdó bejárata látható, a szétroncsolódott fadarabokkal, két töltényhüvellyel, vértócsával és véres törölközővel. Közben Roux azt kérdezi Vermeulentől, hogy volt-e már hasonló esete, amikor faajtóval kapcsolatban kellett szakértenie. "Ugyanilyen ügyem nem volt még, de az alapelvek minden esetben hasonlóak" - jön a válasz.

13.44 |

Újra az ajtó a téma

Vermeulen beismerte, hogy nem eredeti állapotában kapta meg az ajtót és a krikettütőt, mert közben hozták-vitték, tárolták, utaztatták a tárgyakat. Roux kiemelte, hogy az ajtót egy hullazsákban tárolta a rendőrség, és távolról sem a fontos bizonyítékok számára előírt minőségben. 

Vermeulen azt is beismerte, hogy most már van egy olyan sérülés az ajtón, ami a tett helyszínén készült képeken még nem volt rajta. 

13.35 |

A szakértő szerint ez nem bizonyít semmit

Vermeulen szerint neki nem az volt a feladata, hogy megállapítsa, megpróbálta-e berúgni az ajtót Pistorius, vagy sem. A szakértő szerint erre egyébként semmilyen egyértelmű bizonyíték nincs. Roux támadásaira azt válaszolta, próbál objektív maradni, hiszen neki is az igazság kiderítése a legfontosabb. 

13.20 |

A védelem döntő bizonyítékot ígér

Roux az ajtó kilincs alatti sérülésével kapcsolatban rákérdez, hogy azt is krikettütővel ejtették-e, majd amikor a szakértő megerősíti, hogy nem valószínű, a védő kijelenti, be fogják bizonyítani, hogy azt a sérülést a protézist viselő, a műlábával az ajtót rugdosó Pistorius okozta. Ehhez segítségül hívják azt a tényt is, hogy a műlábon találtak nyomokat az ajtóról, erre Vermeulen annyit mondott, hogy az bármikor rákerülhetett.

Ez azért fontos, mert a védelem szerint Pistorius viselte a protézist, amikor az átlőtt ajtón próbált bejutni. 

13.10 |

Roux-val folytatódik a tárgyalás

A védő ott folytatja a törvényszéki szakértővel, ahol abbahagyta: mivel a vita arról szól, hogy viselte-e Pistorius a protézisét, amikor az ajtót ütötte, továbbra is erre korlátozódnak a kérdései. Mutat egy képet Vermeulennek, amin az ajtóból hiányzó darabok láthatók a rendőrségi raktárban, a szakértő csak annyit válaszol, hogy soha nem látta ezeket a képeket, nem vizsgálta a képen szereplő fadarabokat. Erre Roux: "Ez egy döntő fontosságú bizonyíték fontos darabja, nem gondolja?"

12.03 |

A mai nap összefoglalása

Mivel a megfelelő hangosítás felülvizsgálata elhúzódot, ebédszünetet is tartanak. Foglaljuk össze, mi történt ma. 

A tárgyalás első felében Pistorius barátját, Darren Frescót hallgatták ki a jogtalan fegyverhasználat ügyében. Fresco megerősítette, hogy Pistorius 260-nal száguldozott, és hogy kétszer is használta a fegyverét. Pistorius grimaszolva fogadta barátja szavait, és a szünetben hűvösen méregette. A tárgyalás második felében a törvényszéki szakértő előbb megerősítette szakvéleményét, az atléta nem viselte a protézisét, amikor a krikettütőjével az ajtót ütötte, utána pedig kijelentette, a vécéajtó ép volt, amikor Pistorius átlőtt rajta. 

11.25 |

Ép volt az ajtó, amit Pistorius átlőtt

Roux: "Amikor a lövések eldördültek, az ajtó még ép volt, igaz?"

Vermeulen: "Így van. Véleményem szerint az ajtót a lövések után érték az ütések. Kellett lennie egy lyuknak ott, ahonnan ez a rész később letört" - mutatott rá egy golyónyomra a törvényszéki szakértő.

11.10 |

Megint az ajtót ütik

Újabb bemutató a krikettütő és az ajtó főszereplésével. Roux a védelem képviseletében arra kíváncsi, hogyan vizsgálták a törvényszéki szakértők az ajtót, mert ha a jobb vizsgálati eredmény érdekében megdöntötték, akkor valótlan eredményeket kaphattak. Vermeulen szerint az 1-2 fokos dőlésszög nem befolyásolja a vizsgálat végeredményét. 

A védelem azt próbálja kideríteni, hogy ha a térdcsonkon állt Pistorius, akkor milyen szögben kellett dőlnie ahhoz, hogy ne veszítse el az egyensúlyát, mégis erőset tudjon az ajtóra sújtani. Roux megkérte Vermeulent, hogy próbálja meg demonstrálni a lehetőségeket, a szakértő jelezte, számára természetellenes ez a póz, mire Roux azt válaszolta, "de csak magának."

10.55 |

A szakértő, az ütő és az ajtó

 

10.47 |

A védelem keménykedik a szakértővel

Roux arra kíváncsi, hova tűnt az ütő gumimarkolata, ami a nyomozati anyagban szereplő képeken még rajta van, most viszont már nincs. A védelem szerint hasonló a helyzet az ajtóval, amin szintén láthatók olyan sérülések, amik az eredeti képeken még nem szerepelnek, és hiányzik belőle egy darab. Vermeulen csak azt tudja, hogy az ütő markolatát az ujjlenyomatok miatt vették le, azt nem tudja megmondani, hol vannak az ajtó hiányzó darabjai, mert hozzá már nem jutottak el. 

Roux azt akarja tudni, miért sugallta a jelentésében Vermeulen, hogy Pistorius a térdcsonkján állt, amikor átlőtt az ajtón, és honnan tudhatja biztosan, hogy így volt, ha hiányoznak darabok az ajtóból. Vermeulen szerint neki nem volt feladata vizsgálni, viselt-e Pistorius protézist.

10.38 |

Viselte-e a protéziseit Pistorius?

A védelem vette át a törvényszéki szakértőt, Roux kérdésére Vermeulen azt mondta, Pistorius ugyanolyan magasságból ütötte az ajtót, mint ahonnan a lövéseket leadta. A szakértő megerősítette, a nyomozás egyértelműen bebizonyította, hogy Pistorius nem viselte a járóprotéziseit, amikor átlőtte az ajtót. Roux megjegyezte, hogy a vád szerint igenis viselte, mire Nel ügyész közbeszólt, hogy ez nem így van. 

10.31 |

Pistorius hűvösen méregeti barátját

Még tart a szünet, Pistorius a száját eltakarva telefonált, majd "hűvös tekintettel" bámulta ellene valló barátját, Darren Frescót, aki az államügyésszel beszélget. 

10.01 |

"Látom az aláírásomat az ütőn"

csatlakozott a Tweetfolyamhoz Herschelle Gibbs, híres dél-afrikai krikettjátékos. 

 

09.43 |

A rekonstruált helyszín

A törvényszéki szakértő a vád által kért 10 perces szünet után elmondta, a helyszín rekonstrukcióját a lehető legpontosabban végezték el. A bíróságon rekonstruált helyszín a lehető legpontosabb mása a Pistorius lakásában levő helységnek. A védelem képviseletében Roux tíz perces szünetet kért, mert állítása szerint nem tudtak a helyszín rekonstrukciójáról, és fel kell készülnie a kérdéseivel. A szünet alatt Roux folyamatosan az ütővel a kezében sétál, és az ütőmozdulatot imitálva beszél Pistoriushoz. 

A vád közben méregeti az ajtót, és a rajta található sérüléseket.

 

09.27 |

Átütötték a fürdőszoba ajtaját

A törvényszéki szakértő bemutatta, hogyan és milyen irányból ütötték az ajtót a krikettütővel. Elmondta, hogy az ütő áthatolt az ajtón, és akkor keletkeztek rajta a sérülések, amikor megpróbálták kiszabadítani az ajtón ütött lyukból. Vermuelen több helyről leadott csapásról beszélt, és megmutatta azt is, hogy a becsapódás helyéből és szögéből ítélve Pistorius nem viselte a művégtagját, amikor az ajtót ütlegelte. 

09.17 |

Újabb fontos szereplő: a krikettütő

A vád arra kíváncsi, az ajtón levő sérülések mitől származtak. Vermuelen törvényszéki szakértő elmondja, hogy erős nyomás érte az ajtót, majd engedélyt kér, hogy odamenjen a bíróságon felállított ajtóhoz. Megmutatja az ajtón esett sérüléseket, és kijelenti, hogy a nyomozás "minden kétséget kizáróan bizonyította", hogy az ajtón látható karcolásokat és horpadásokat a bizonyítékként lefoglalt krikettütő okozta, amit az ütőn keletkezett karcolások is bizonyítanak. Vermuelen megmutatja a bíróságnak a szóban forgó ütőt, majd a vád kérésére demonstrálja, hogyan okozhatta az ajtón keletkezett sérüléseket. 

09.04 |

Most jön az izgalmas rész

Jön a törvényszéki orvosszakértő: Gerhard Vermuelen ezredes, a rendőrség törvényszéki laborjának vezetője ül a tanúk padján. Nel bemutatja a kémia professzort, és elmondja, hogy az első tárgyalás óta megváltozott a rangja, előléptették. A 29 éves bűnűgyi orvosszakértői tapasztalattal rendelkező Vermuelen elmondta, arra kérték fel, hogy viszgálja meg, van-e az ajtón olyan sérülés, ami származhatott krikettütőtől. 

Előző
  • 1
  • 2
Következő