Társoldalunk:

A legszürreálisabb nap a Pistorius-perben

2014.04.16. 09:23

A barátnőjét, Reeva Steenkampot lelövő sportoló, Oscar Pistorius tárgyalása a 24. napjához érkezett, és az ég világon semmivel nem kerültünk közelebb az igazsághoz. Gerrie Nel főügyész úgy érezte, hogy az óvodában van a homokozóban, és mindenképp el kell vennie Roger Dixon igazságügyi szakértő dömperét, vagy legalábbis porig kell őt aláznia. Nel szerdán összevissza ugrált a témák között, nem engedte, hogy Dixon válaszoljon a kérdésekre, és többször is kétségbe vonta a szakértelmét. Volt, hogy többen elnevették magukat a tárgyalóteremben, a végén még Pistorius is mosolygott egyet. Egyetlen konkrétum hangzott el: csütörtökön még lesz egy tárgyalási nap, utána szünet következik, és május 5-én folytatódik a per. Aki kíváncsi a szerdai történésekre, fussa át élő közvetítésünket:

14.45 |

Végre vége

Gerrie Nelnek elege lett, és arra kéri a bírónőt, hogy holnap folytassák. Pistorius feláll, megöleli a családja, ő pedig egy halvány mosolyt is elejt. Ennyi mára. 

Roger Dixont (balra) nem vette komolyan Gerrie Nel (jobbra)

Forrás: AFP/ /Gianluigi Guercia

 

14.35 |

Végre valami konkrétum

Nel azt kérdezi Dixontól, hogy volt-e a gyilkosság helyszínén. A szakértő elmondja, hogy körülnézett, de neki nem az volt az elsődleges feladata, hanem, hogy a bizonyítékokat megvizsgálja. Azt mondta, a vécéajtón találtak olyan anyagot, amelyből Pistorius protézise készült, tehát a sportoló vallomása igaz lehet, hogy előbb megpróbálta berúgni az ajtót, és csak utána törte be a krikettütővel.

14.25 |

Sok értelme nincs a napnak

Nel a Reeva Steenkampon talált sebekről kérdezi Dixont, majd a válaszait nem fogadja el, és közli, hogy nem ad a szakértelmére, és felkészületlennek tartja. Mintha két óvodás civakodna, hogy melyikük apukája az erősebb, vagy ha felnőttes hasonlattal akarunk élni, akkor amolyan péniszméregetés zajlik a tárgyalóteremben. (Már elnézést a hasonlatért, de ma eddig egy tyúklépéssel sem kerültünk közelebb az igazsághoz...)

14.14 |

Nevetgélés a teremben

Nel egy képet akar megmutatni, de nem találja. "Nekem van egy pótfotóm, kéri?" - vág vissza Dixon, kisebb nevetés kíséri a teremben...

14.09 |

Ezt csak a tévében látta

Nel azt mondja, nem tudja elképzelni, hogy a lövés mozgási energiájától esett volna el Reeva Steenkamp. "Ez egy olyan dolog, amit ön a tévében látott, de ez a valóság" - döngöli máris földbe a szakértőt.

14.05 |

Folytatjuk

Továbbra is Gerrie Nel főügyész ostromolja kérdéseivel Roger Dixon igazságügyi szakértőt.

13.04 |

Pistorius egy nagyot nyújtózkodik...

...majd feláll, és elhagyja a termet. A helyi tudósítók szerint jóval kevesebben vannak már az épület előtt, mint amennyien két-három hete voltak.

13.00 |

Megint az újságtartó

Az ügyben eljáró egyik patológus, Geert Saayman azt állította, hogy a Reeva fenekén talált sérüléseket nem az újságtartó okozta, Dixon szerint viszont ebben nem volt igaza.

Nel ebédszünetet kér, a bírónő elrendeli.

12.52 |

Így magyaráz

Dixon az ominózus vécéajtó mellett állja Nel rohamait. 

Forrás: Origo

 

12.47 |

Ez már-már vallatás

Nel ugrál a témák között, hol az ajtóról készült képekről, hol az ajtó letakarításáról, hol a lövésnyomokról, hol Pistorius protéziseiről kérdezi Dixont, aki egyre feszültebb az ügyész stílusától, amely lassan egy vallatásra hasonlít.

12.38 |

Vágott kép

Nel mutat a helyszínről egy fotót, amely szerinte ki van vágva egy nagyobb képből, és nem érti, hogy miért. Dixon közli, hogy a számítógépén megvan az eredeti, és szívesen beviszi a bíróságra.

12.29 |

Minden lövés talált

Dixon a golyókról beszél. Azt mondja, az összes töltény, amely áthatolt az ajtón, eltalálta Reeva Steenkampet is. Dixon hangsúlyozza, mielőtt Nel belekötne, hogy ő nem ballisztikai szakértő, ő csak a  tényeket mondja.

12.25 |

Hogyan ütötte az ajtót?

Dixon azt mondja, korábban megkérdezte Pistoriust, hogy milyen pozícióban állt, amikor ütötte az ajtót a krikettütővel. Nel azt kérdezi, hogy pontosan milyen szavakkal tette fel a kérdést a vádlottnak, Dixon pontosan nem tudja magát idézni, de azt mondja, a vallomásában elolvasható.

12.14 |

A bírónő nyugalomra int

Nel egyre erélyesebb és arrogánsabb, a bírónő figyelmezteti, hogy türtőztesse magát.

12.05 |

Hámozzák a semmit

A fegyverekeről és a lövésekről általában zajlik a vita Nel és Dixon között, nem hangzik el semmi konkrétum, amely közelebb vinne az ügy megoldásához. 

 

11.50 |

Tesztelték a gyilkos fegyvert

Folytatjuk. Nel azt kérdezi Dixontól, hogy van-e decibelben különbség egy krikettütőval való ütés és egy lövés között. Dixon igennel felel. Hozzáteszi: egy Wolmerans nevű szakértő segített neki a vizsgálatokban, ő tesztelte Pistorius fegyverét, a teszten Dixon nem volt ott. "Mr. Dixon, ön szerint az normális, hogy valaki meg van bízva egy ilyen vizsgálattal, de nincs ott a helyszínen?" - kérdezi Nel.

11.18 |

Hányszor kérdezzem?

"Kétségbe vonom a szakértő hitelességét, amikor egy kérdést háromszor kell feltennem" - zárja le Nel a nap első részét. Rövid teaszünet.

11.11 |

Ugyanolyan ütő

Az ügyész azt is felrója az igazságügyi szakértőnek, hogy nem a konkrét krikettütővel vizsgálta az ajtón található nyomokat, hanem egy másik ütővel, amely Dixon szerint "ugyanolyan". Nel elkéri Dixon jegyzeteit, ám a szakértő közli, hogy otthon van a számítógépén. Roux udvariasan átnyújtja a másolatokat.

11.04 |

Nel a szakértőt támadja

Nel folyamatosan próbálja elbizonytalanítani Dixont, és kétségbe vonni a szakértelmét. Olyanokról kérdezi, hogy ki segített neki a lövések és a krikettütő által keltett zajokat elemezni, hogy megvizsgálta-e alaposan a vécéajtó szálkáit. Dixon mikroszkóp alatt vizsgálta őket. Nel megkérdezi, hogy vérnyomok elemzésére van-e papírja, Dixon bevallja, hogy nincs erre végzettsége. Nel emlékezteti, hogy utoljára hivatalosan 2012-ben vizsgált törvényszéki laborban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő