Társoldalunk:

Pistorius nem szándékosan gyilkolt

2014.09.11. 09:06
rendezés

Thokozile Masipa bírónő tisztázta Oscar Pistoriust az előre megfontolt emberölés vádja alól, ugyanakkor gondatlanságból elkövetett emberölésért még elítélhetik. Az ítélethirdetést péntekre napolta a bírónő, aki csütörtökön, az első napon összegezte a tanúvallomásokat, a vád és a védelem állításait, valamint Pistorius vallomását. Azt mondta, minden bizonyítékot figyelembe vesz, de többet is fenntartással kezel, és nem mulasztotta el felhívni a figyelmet a sportoló vallomásában lévő ellentmondásokra sem.

Origo
14:45

Mi várható pénteken?

Miután az előre megfontolt emberölés vádja alól tisztázta a bíróság Oscar Pistoriust, gondatlanságból elkövetett emberölésért még elítélheti. Erre a lehetőségre utalnak Thokozile Masipa bírónő tárgyalás végi megállapításai ("a vádlott elhamarkodottan döntött és túlzott erőszakot alkalmazott"; "hívhatott volna segítséget"; "más lett volna, ha hirtelen lát maga előtt egy alakot, mikor felébred"). Az ítélethirdetés pénteken folytatódik.

Origo
14:34

Folytatás pénteken

A bírónő holnapig - péntekig - berekesztette a tárgyalást.

Origo
14:32

Szóváltás

Pistorius kimegy a teremből, miután gyorsan vált pár szót az ügyvédjével, Brian Webberrel.

Origo
14:28

Túlzott erőszak

Elhamarkodottan döntött és túlzott erőszakot alkalmazott Pistorius a bírónő szerint.

Origo
14:27

Tudatos volt

Masipa: A vádlott tudta, hogy vannak az ajtó mögött, és úgy döntött, használja a fegyverét, amihez értett is, mert kapott képzést.

Origo
14:26

Más lett volna

A bírónő azt mondja, más lenne a helyzet, ha Pistorius felébred, és lát maga előtt egy alakot, mire azonnal a fegyveréhez nyúl és lő.

Origo
14:25

Itt is vannak páran

"Akik rossz környéken nőttek fel - mutat körbe a termen Masipa - mégsem cselekedtek így."

Origo
14:25

Mást is tehetett volna

Masipa szerint még kevesebb időbe telt volna segítséget hívni. Azon kívül az, hogy Pistorius rossz környéken nőtt fel, az édesanyja pedig paranoid volt, csak magyarázat, nem mentség.

Origo
14:22

Az ablak

Masipa: Sok minden előidézhette a vádlott viselkedését, például, hogy nem volt rács az ablakon, ami miatt Pistorius félhetett a betörőktől. A mozgáskorlátozottságát is figyelembe kell venni, ami miatt joggal fegyverezhette fel magát.

Origo
14:20

A gondatlanság II.

A bírónő szerint a gondatlanság esetének sarokköve, ha egy hasonló hátterű, tanultságú ember tettével hasonlítják össze.

Origo
14:16

Gondatlanság

Masipa most a gondatlanságból elkövetett emberölés kérdéskörét járja körül.

Origo
14:15

Kezdődik

Roux visszatért, Nel visszatért. Hivatalosan is vége az ebédszünetnek.

Origo
14:10

Masipa csak nem jön

Már régóta esedékes lenne Masipa visszatérése, ezért Gerrie Nel ügyész és Barry Roux, a védelem képviselője bemegy a bíró szobájába.

Origo
14:04

Kacsintás

Pistorius testvére, Carl is jelen van, kacsintott egyet Oscarra, miközben várják az ebédszünetről visszatérő bírót.

Origo
13:57

Még bajban lehet

Pistorius azért nem lehet teljesen nyugodt: a gondatlanságból elkövetett emberölésért még elítélhetik, mert anélkül lőtt emberre, hogy közvetlen veszélyben lett volna. Ebben az esetben is hosszú időre rács mögé kerülhet.

Origo
13:54

Délelőtt

Az már kiderült, hogy Masipa bírónő nem találta bizonyítottnak az előre megfontolt emberölés vádját, mely esetben Pistorius akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatott volna, ami a dél-afrikai törvények szerint 25 évet jelent, mert a letöltése után általában kegyelmet adnak.

Origo
13:47

Hamarosan folytatódik

...a tárgyalás. Már majdnem mindenki a helyén, az újságírók hevesen gépelnek.

 

Origo
13:41

Nincs jelentősége

A bíró az ítélethirdetésben délelőtti részében kijelentette, hogy a bizonyítás szempontjából a berendezési tárgyak elmozdításának "csekély jelentősége van".

Origo
13:40

A tárgyak szerepe

Pistorius ügyvédje, Barry Roux azt állította a legutolsó tárgyaláson, hogy a rendőrség az emberölés kivizsgálásakor szakszerűtlenül járt el, mert a tetthely lefényképezése előtt több tárgyat is elmozdított a házban.

Origo
12:46

Miben bűnös?

A Mirror című brit lap szerint ugyanakkor vétkes emberölésért még elítélhetik Pistoriust.

Origo
12:42

Szünet

Meglehetősen sűrűn rendel el szünetet a bírónő. Most is.

Origo
12:41

Nem szándékos

A bírónő szerint a nem-színészkedés bizonyítja, hogy Pistoriusban nem volt emberölési szándék, nem láthatta előre, mi lesz a tette vége.

Origo
12:36

Nem színészkedett

Masipa szerint a futó nem színészkedett a gyilkosság után a tanúk előtt.

Origo
12:33

Zokog

Miközben Masipa beszél, Pistorius sír, mint egy gyerek.

Origo
12:32

A körülmények

A bírónő ismét visszatért a gyilkosság éjszakájához. Azt kérdi: Vajon a vádlott számolt-e azzal, hogy az áldozat a WC-ajtó mögött lehet?

Origo
12:29

Más mit tett volna?

Masipa: Más, beszámítható személy hogyan cselekedett volna Pistorius helyében?

Origo
12:26

Valakit meg akart ölni

Masipa: A vádlott meg akart ölni egy személyt, de egy másikat ölt meg. A bírónő korábbi eseteket is idéz, hogy illusztrálja a büntetőjogi felelősséget.

Origo
12:17

A vád

Masipa szerint a vád nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy Pistorius szándékosan ölt - ezt még a szünet előtt állapította meg. Pistorius - noha eddig talán neki kedvező megállapítások hangzottak el - a kezébe temeti a fejét.

Origo
12:11

Kevés a bizonyíték

Nincs elég bizonyíték annak megállapítására, hogy a vádlott szándékosan ölt-e - állapítja meg a bírónő. Aki ismét öt perc szünetet rendel el.

Origo
12:09

Bűnös?

Masipa: A nem megbízható bizonyítékok nem jelentik azt, hogy a vádlott bűnös, minden esetben meg kell határozni a súlyukat.

Origo
12:06

Furcsa körülmények

Masipa még mindig a körülményeket ecseteli, melyek szerinte nagyon furcsák: Miért nem kérdezte meg a vádlott a barátnőjét, hogy jól van-e? Miért nem hívta a barátnő a rendőrséget, ha nála volt a mobilja?

Origo
12:01

A bizonyítékok

Masipa: A bíróság minden bizonyítékot figyelembe vesz - néhány talán téved, néhány nem teljesen megbízható, de egyiket sem hagyják teljesen figyelmen kívül.

Origo
11:59

Sebezhető

Masipa: Érthető, hogy egy fogyatékkal élő sebezhetőnek érzi magát veszélyhelyzetben, de hozzáteszi, hogy nők, gyerekek és idősek is érezhetik magukat sebezhetőnek, de nem fegyverzi fel magát mind. Az, hogy Pistorius lőtt, nem feltétlen jelenti azt, hogy ölni is akart. A kérdés: szándékosan ölt-e a sportoló?

Origo
11:55

Lőni vagy nem lőni?

Egyebek mellett azt vallotta az atléta, hogy ő nem akart lőni senkire, még egy betörőre sem.

Origo
11:53

Ellentmondások

Masipa ismét felhívja a figyelmet, hogy Pistorius vallomása ellentmondásokkal teli volt.

Origo
11:52

A következtetés

Mivel Pistorius tudta, hol a pisztolya, észlelte az ablak nyitódását, odament a fürdőszobához, így képes volt tudatosan cselekedni, ami szintén kizárja, hogy súlyos mentális gondjai lennének, állapítja meg a bírónő.

Origo
11:46

Mentális gondok

Masipa most a pszichológus-szakértők véleményét idézi, akik megállapították, hogy Pistoriusnak nincs mentális gondja.

Origo
11:40

Masipa is

Visszatért. Mindenki felállt a teremben.

Origo
11:35

Visszatértek a terembe

Az emberek visszatértek a tárgyalóterembe, Pistorius is ismét a padban.

Origo
11:32

Kétségbeesve

Elsírja magát a paralimpiai bajnok

Forrás: AFP/Kim Ludbrook

 

Origo
11:14

Könnyek

Pistorius a szünet előtt sírt a padjában. A procedúra 11.30-kor folytatódik.

Origo
11:05

Szünet

Fél óra szünet következik.

Origo
11:03

Halasztás

A bírónő halasztást kért.

Origo
11:01

Nem úgy célzott volna

Masipa: Pistorius többek közt azt mondta, sosem gondolta volna, hogy a WC-ben megölhet valakit, "ha ezt akartam volna, magasabbra céloztam volna".

Origo
10:57

Sokféle verzió

Masipa többféle verziót ismertet, melyeket Pistorius mondott neki a lövésekről, arról, miért és hogyan lőtt.

Origo
10:53

Pistorius vallomása

Masipa különösen fontosnak nevezi Pistorius vallomását, mivel ő az egyetlen, aki tudhatja, mi történt. Ismerteti az atléta verzióját, mely szerint hallotta a fürdőszobaablak nyitódását, felvette a fegyverét, mert azt gondolta, betörő jár ott. Négyszer az ajtóba lőtt, majd mikor visszatért a szobába, látta, hogy a barátnője nincs az ágyban.

Origo
10:47

Emésztés

Szóba kerül a vacsora is, ami félig emésztetlen volt Steenkamp gyomrában, ám erre is azt mondja a bírónő, hogy nem meggyőző, mint bizonyíték.

Origo
10:46

Mit tett Steenkamp?

Pistoriusék vitatkoztak, Steenkamp a WC-be zárkózott, vele volt a telefonja is, amit használhatott volna világításnak, mert a villany nem működött. Többet állítani azonban spekuláció volna - elemez Masipa. A szöveges üzenetek nem bizonyítanak semmit.

Origo
10:41

Egyeztetés

Masipa most a tanúk cselekedeteit egyezteti a történések időbeli sorrendjével. Terítékre kerül Johnson, a Stipp házaspár, Motshwane és Nhlengethwa vallomása is.
Új információ nincs.

Origo
10:37

A helyszín

Élő streamen is követheti a történéseket:

 

Origo
10:36

Az első hangok

Az első hangok 03.13-kor voltak, méghozzá lövések, ezt a vád és a védelem sem tagadja - közölte Masipa.

Origo
10:31

Rövid pihenő

Két perc szünetet rendelt el a bírónő, előtte még megjegyezte: az időrendi lista segít eldönteni, hogy igaza van-e a vádnak a szándékosság kérdésében.

Origo
10:28

A 23. pont

Masipa az időrendi események 23. pontjához ért - amikor megérkezett a rendőrség.

Origo
10:26

Így történt

Masipa: 02.27-kor a biztonsági szolgálat aktivizálta magát, 03.12 és 14 között lövéseket hallottak, 03.15-kor sikolyokat.

Origo
10:24

Pistorius telefonált

"Márpedig éjjel 3:19-kor, percekkel a krikettütők hangja után, Pistorius telefonált" - mondja a bírónő.

Origo
10:23

Mire támaszkodott a bíróság?

Masipa: Az ember esendő, emlékekre bízza magát, amelyek időnként becsapják. Szerencsére azonban segít a technika. A bíróság a telefonhívásokat és a hívások számát tanulmányozta - folytatja.

Origo
10:19

Óvatosan

Masipa szerint két okból is óvatosan kell kezelni a tanúvallomásokat: egyrészt aludtak, mikor az eset történt, így nem biztos, hogy hirtelen ébredve minden tisztán maradt meg nekik, másrészt a vallomásaikban összekeveredhet, amit átéltek, és amit a médiában olvastak.

Origo
10:17

Miért?

"Tehát csak Pistorius sikolthatott, a kérdés, miért?" - folytatja a bírónő.

Origo
10:16

Brutális sebek

Masipa: Steenkamp sebei különösen fájdalmasak voltak, mindegyik önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy belehaljon. Mivel pár másodperccel a lövések után halott volt, az ő sikolyát nem hallhatták.

Origo
10:13

Sikolyok

Masipa: Egy tanú sem hallhatta Pistorius sikolyát, különösen nem, mikor ideges (még a volt barátnője, Taylor sem).

Origo
10:10

Felsorolás

Masipa hosszan sorolja, mi mindent vett figyelembe a tanúvallomások értékelésekor.

Origo
10:09

Két tanú

Masipa most két bizonyos tanú (Jonhson, Burger) esetéről beszél, akiknek a vallomását megbízhatatlannak nevezi, ám a jószándékukat nem kérdőjelezi meg.

Origo
10:06

Még mindig

Még mindig a gyilkosság éjszakájának körülményeit taglalja a bírónő, megengedve, hogy néhány hang valóban a krikettütőé lehetett, elvégre négy lövés dördült, miközben a tanúk többet hallottak.

Origo
10:02

Köszönet

Masipa köszönetet mond a tanúknak és a szakértőknek, hogy idejüket nem kímélve segítették a bíróságot ebben a szövevényes ügyben.

Origo
09:59

Amit biztosan tudunk

Masipa felsorolja, amit biztosan tudunk: sikolyokat hallottak, Steenkamp bezárkózott a fürdőszobába, Pistorius lelőtte, majd rendkívül feldúlt volt azon az éjszakán.

Origo
09:54

Szomszédok

A bírónő most a szomszédok vallomásait összegzi.

Origo
09:52

Jöhet a java

Masipa végzett a körülmények ismertetésével.

Origo
09:51

Pistorius hallgatott

A bírónő megjegyzi, hogy Pistorius a vallomásában egyáltalán nem beszélt a fegyverhasználatról.

Origo
09:48

Lőszerek

Masipa most arról beszél, hogy Pistorius házában lőfegyvereket találtak.

Origo
09:44

Tovább

Masipa egy harmadik esetre tér, mikor egy vendéglőben jó ok nélkül sütötte el a fegyverét.

Origo
09:43

Fegyverhasználat többször

Masipa ismerteti: Pistorius megsértette a lőfegyverekellenőrzéséről szóló törvényt, nyilvános helyen kibiztosította a fegyverét ugyanis; később pedig kilőtt egy kocsi napfénytetőjén át.

Origo
09:38

Vádak

A bíró felsorolja a vádakat.

Origo
09:37

Kezdődik

Megérkezett Thokozile Masipa bíró, aki megkérte a teremben lévőket, hogy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat.

Origo
09:35

Sokadik dühkitörés

Pistorius a 41 tárgyalási nap közben sem tudott a háttérben maradni: júliusban egy unokatestvérével egy johannesburgi éjszakai bár VIP-helyiségében szóváltásba keveredett egy Jared Mortimer nevű férfival, aki szerint a sportoló részeg és agresszív volt. Folyamatosan öntötte magába a tequilákat, és mindenféle felfegyverzett katonai járműről mutogatott neki képeket a telefonján. Később Pistorius fel is lökte a férfit, és azzal hencegett, hogy a családja "igen befolyásos, és remek kapcsolatai vannak".

Origo
09:31

Szorong, vagy sem?

Kulcskérdés volt a védelem pszichiátere, Merryll Vorster állítása, mely szerint Pistorius gyerekkora óta szorongásos zavarral küzd, miután 11 hónapos korában amputálni kellett mindkét lábát, 14 éves korában pedig meghalt az édesanyja. Erre Pistoriust egy hónapra egy klinikára küldték pszichológiai vizsgálatra. Ez kimutatta, hogy bár izgalmi állapotban zavartan viselkedik, semmiféle olyan mentális betegséggel nem küzd, amely felmentené a bűnügyi felelősség alól, vagyis tisztában volt azzal, mit tesz.

Origo
09:27

Csend

Mindenki a helyén, tapintható a feszültség, a terem csendbe burkolózott.

Origo
09:26

Óriási az érdeklődés

 

Origo
09:24

A Pitbull

Nel a tárgyalás során próbálta megtörni Pistoriust, kiabált vele, egy alkalommal egyenesen azt: "Mondja ki! Gyerünk, mondja ki, hogy megöltem Reeva Steenkampot!" Pistorius többször zokogva, fejét a kezébe temetve ült a vádlottak padján, számtalanszor félbe kellett szakítani a tárgyalást, hogy össze tudja szedni magát. Nem véletlen, hogy a dél-afrikai sajtóban Nelt pitbullnak nevezik.

Origo
09:21

Hiányzó kulcsszereplő

Már majdnem teltház van a bíróságon, Pistorius és Steenkamp családja is jelen, csak éppen Gerri Nel ügyész nem érkezett még meg.

Origo
09:19

Négy lövés

Ha betörőnek is hitte, tény, hogy Pistorius lelőtte a barátnőjét. Reeva Steenkamp testét négy lövés érte: egy a feje jobb oldalán, egy a jobb könyökén, egy a csípője jobb oldalán, és egy a bal kezén. További sérüléseket szenvedett a szétforgácsolódott ajtódaraboktól, több csontja eltört.

Origo
09:15

Sikolyok

Több tanú női sikolyokat hallott a gyilkosság éjszakáján. Barry Roux, a sportoló ügyvédje szerint ha Pistorius ideges vagy zaklatott, ugyanúgy sikít, mint egy nő, így elképzelhető, hogy az ő hangját hallották. Pistorius volt barátnője, Samantha Taylor is megjelent a bíróságon, ő azt mondta, hogy vele többször is kiabált a sportoló, de egyszer sem volt olyan a hangja, mintha egy nő ordibálna.

Origo
09:13

Vörös rózsák

A bíróságon egy csokor vörös rózsát helyeztek az áldozat édesanyja székére.

Origo
09:12

Mi történt eddig?

Pistorius pere március 3-án kezdődött. Ha a bíróság elhiszi, amit ő állít, tehát hogy azt gondolta, betörő van a házban, akkor csak gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélhetik el. Ha nem, akár 25 évet is kaphat.

--
09:06

Pistorius megérkezett

Már a bíróságon van a dél-afrikai futóbajnok, aki tavaly februárban több lövéssel megölte barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Még több bejegyzés