Társoldalunk:

Pistorius bűnös

2014.09.12. 09:31
rendezés

Gondatlanságból elkövetett emberölésért elítélték Oscar Pistoriust, aki tavaly februárban négy lövéssel megölte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. A paralimpiai bajnokot bűnösnek találták abban is, hogy elsütötte a fegyverét egy tömött étteremben, ugyanakkor felmentették az illegális lőszerbirtoklás vádja alól. A végleges ítéletet október 13-án hozza meg Thokozile Masipa bírónő. Angol lapok szerint gondatlanságból elkövetett emberölésért 15 évet kaphat a paralimpikon. Az ítéletnek nincs minimuma, de lehet súlyosabb is - erről a bírónő dönt a belátása szerint. Pistoriust nem viszik fogdába, óvadék ellenében továbbra is Arnold nagybácsikájánál lakhat.

Origo
13:30

Az ítélethirdetés

Pistoriust a harmadik vádpontban találták bűnösnek.

 

Origo
13:29

A tárgyalás vége

A pénteki ítélethirdetés az ebédszünet után néhány perc alatt befejeződött. Masipa megállapította, hogy kiterjeszthetik az óvadékot, vagyis Pistoriust nem viszik fogdába. Hozzátette: ha a sportoló megsérti a feltételeket, az állam visszavonhatja ezt az ítéletet. A bírónő arra kéri a Pistoriusnak szállást adó nagybácsit, Arnoldot, győzödjön meg, hogy nem leszenek további komplikációk. A részletes ítéletet október 13-án hozzák meg.

Origo
12:17

Elítélve

Pistorius a bíróságon pénteken

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

 

Origo
11:44

Kikapcsolva

Az élő közvetítést egyelőre lezárjuk, ám a fejleményekről ugyanitt tájékoztatjuk olvasóinkat. Búcsúzásképp Pistorius volt barátnőjét, Samantha Taylort idézzük, aki a futóval kapcsolatban elmondta: "Mindenkiben van belül egy kapcsoló, ám mikor nála ez lecsapódott, akkor teljesen elvesztette az önuralmát."

Origo
11:40

Újabb szünet

Egy óra szünet következik, amely után a bíróság eldönti, hogy fogva tartják-e Pistoriust, vagy óvadék ellenében elengedik a végleges ítéletig.

Origo
11:32

Arnoldnál lesz

Masipa Pistorius tartózkodási helyét kérdezi, mire Roux megadja Arnold nagybácsi címét, aki az elmúlt másfél évben befogadta a paralimpikont.

Origo
11:28

Eladó a lakás

Barry Roux, Pistorius ügyvédje elmondja, a sportoló tudja, hogy nem mehet nyilvános helyekre, és el kell adnia a lakását, hogy fedezze a perköltségeket.

Origo
11:25

Nem lehet szabadlábon

Gerri Nel azt mondja, nem áll az igazság érdekében óvadék ellenében elengedni Pistoriust. Az ügyvéd emlékeztet arra, hogy Pistorius már a tárgyalások heteiben is botrányba keveredett egy night klubban, ahonnan kihajították.

Origo
11:16

15 évet kaphat

A pontos ítéletre még valószínűleg két-három hetet is várni kell, ezért vitáznak arról, mi legyen addig Pistoriusszal. Angol lapok szerint gondatlanságból elkövetett emberölésért 15 évet kaphat a paralimpikon, de az ítéletnek nincs minimuma. Az ítélet lehet súlyosabb is, de Pistorius akár el is kerülheti a börtönt - erről a bírónő dönt a belátása szerint.

Origo
11:12

Óvadék

Vége a szünetnek, terítékre került az óvadék. A vád szerint a vádlott is tudja, hogy börtönbe kell vonulnia, míg a védelem úgy látja, az óvadék a végleges ítélethirdetésig érvényben marad.

Origo
11:03

Nagyszünet

Közben a szünet jóval tovább nyúlik öt percnél.

Origo
10:59

Sokan sírnak

Reeva több barátja könnyekben tört ki, a hozzá egykor igen közel álló Gina Myers különösen feldúlt volt.

Origo
10:34

Szünet

Az ítélethirdetés után Fresco ügyére tért még vissza a bírónő, majd öt perc szünetet rendelt el.

Origo
10:31

Kőarc

Pistorius kőarccal fogadta az ítéletet.

Origo
10:25

Bűnös

A bíróság emberölés vétkében bűnösnek találta Oscar Pistoriust.

Origo
10:23

Ismét a gyilkosság

Masipa elmondta: az éttermi jelenethez hasonlóan a Reeva meggyilkolásánál is gondatlanul járt el Pistorius. Előre kellett volna látnia, hogy bárki is van az ajtó mögött, meghalhat.

Origo
10:12

Lehet nem szándékos

Pistoriusnál korábban betiltott lőszereket is találtak, amelyeknek még erősebb a roncsoló hatása. Masipa először ismerteti a törvényt, mely szerint a vádnak bizonyítania kell, hogy szándékos a lőszerbirtoklás, ugyanis lehet ártatlanul is birtokolni. Pistorius esetében nem lehet bizonyítani a szándékosságot, így ezt a vádat ejtették.

Origo
10:06

Bűnös

A nyilvános fegyverhasználatban a bíróság bűnösnek találta Pistoriust. De folytatódik a vádak elemzése, jön az engedély nélküli lőszerbirtoklás.

Origo
10:03

Az étteremben

Már az éttermi esetet tárgyalják, mikor elsült Pistorius fegyvere csúcsidőben, egy tömött étteremben. A paralimpikon azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy ki van biztosítva a fegyver, Masipa szerint ez nem mentő körülmény, hanyagul járt el, ráadásul részesült megfelelő fegyverhasználati képzésben. Ebben az esetben elfogadták Fresco vallomását.

Origo
09:56

Kinek van igaza?

Még mindig a napfénytetős eset. Fresco és Taylor azt vallotta, Pistorius kilőtt a tetőn, a sportoló viszont tagadta ezt. Masipa Taylor mellett Fresco vallomását is fenntartásokkal kezelné, ugyanis nem taláta "meggyőzőnek", és "őszintétlennek" tűnt a számára.

Origo
09:51

Elfogultság

Masipa: Pistorius és Taylor kapcsolata nem szépen zárult le, de ettől még nem mondhatjuk, hogy elfogultan tanúskodott.

Origo
09:45

Régebbi esetek

Ismét korábbi ügyek vannak terítéken: mikor Pistorius kilőtt egy autó napfénytetőjén, illetve mikor kibiztosította a fegyverét egy étteremben. A bírónő elmondja, hogy a két tanúvallomás, Samantha Tayloré és Darren Frescóé nem egyezik.

Origo
09:36

Csend

A teremben már minden kész a tárgyalásra, a telefonokat lenémították, belépett Masipa bírónő.

Origo
09:34

Kegyetlen vallomás

Samantha Taylor, Pistorius előző barátnője a brit Mirror című lapnak nyilatkozott péntek reggel. Azt mondta, annyira félt tőle, hogy egy veszekedésük után eldugta előle a pisztolyát. Reeváról úgy fogalmazott: "Én is lehettem volna".

Origo
09:30

Ez történt

Az ítélethirdetés első napjának közvetítését itt találja.

Origo
09:29

Az első nap

Tegnap, az ítélethirdetés első napján Thokozile Masipa bírónő a legsúlyosabb vád alól - bizonyítékok hiányában - tisztázta Pistoriust. Ugyanakkor a csütörtök délutáni szavai alapján elítélheti gondatlanságból elkövetett emberölésért. "A vádlott elhamarkodottan döntött és túlzott erőszakot alkalmazott"; "hívhatott volna segítséget"; "más lett volna, ha hirtelen lát maga előtt egy alakot, mikor felébred" - mondta egyebek mellett a bírónő csütörtökön.

Origo
09:25

Pistorius megérkezett

Már ott van a bíróságon a dél-afrikai sportoló.

 

Még több bejegyzés