Társoldalunk:

Pistorius szépen elvegetál

2014.10.15. 08:43

Hétfőre ígérték, de szerdán sem derült ki, hogy börtönbe kell-e vonulnia Oscar Pistoriusnak. A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó perének 46. napján Annette Vergeer szociális munkás próbálta meg bebizonyítani, hogy a börtön nem megfelelő hely a sportolónak, Gerrie Nel ügyész azonban kötötte az ebet a karóhoz. A következő tanú, Reeva Steenkamp unokatestvére, Kim Martin arról beszélt, hogy milyen volt Reeva élete Pistorius előtt, tehát ezzel sem kerültünk közelebb a megfejtéshez. Csütörtökön folytatódik a per, a szerdai történéseket percről percre alább olvashatja el.

14.41 |

Vége

Nel arra kéri a bírónőt, hogy csütörtökön folytassák. "Végzünk a héten?" - kérdez vissza Masipa. Nel azt mondja, muszáj egyeztetnie a tanúval, csak holnap tudja folytatni. A bírónő berekeszti a tárgyalást.

14.37 |

Pistorius ideges lett

"Amikor először találkoztam Oscarral, nagyon izgultam, hiszen csak egy híres ember volt Reeva barátja. Egy étteremben találkoztunk, először Oscar szégyenlős volt. A rendelésünkkel nem volt minden rendben, ez felzaklatta őt, láthatóan ideges lett. Emikor elváltunk, Reevától kérdeztem, hogy jól van-e, mondta, hogy igen, de beszélnünk kell. Már sosem tudom meg, hogy mit akart mondani."

14.28 |

FHM-modell lett

"Reeva FHM-modell lett, az volt a célja, hogy az Avon arca legyen. Egyre több felkérést kapott. Még karácsonykor is dolgozott, meg is viselte, hogy nem tudott a családjával lenni."

14.22 |

Csak sírtak, sírtak...

Az unokatestvér összeszedi magát, és folytatja: "Egyből megfordultunk a férjemmel, próbáltam hívni Reevát, de nem válaszolt. Ezután anyámat hívtam, ő erősítette meg, hogy Reeva meghalt. A férjem azonnal megvette a repülőjegyeket. Életem legborzasztóbb élménye volt, amikor megláttam Reeva szüleit, a nagynénémet és nagybátyjámat. Nem tudtak semmit csinálni, csak sírtak, sírtak és sírtak..."

14.11 |

Félbe szakad a tárgyalás

Nel azt kérdezi Martintól, hogy hogyan tudta meg, hogy Reeva meghalt. "Épp kocsiban voltam, vezettem, a rádióban hallottam. Emlékszem, mondtam is a férjemnek, hogy remélem, hogy Isten csak szórakozik vele."

Martin ekkor összeomlik, a tárgyalás félbe szakad.

14.08 |

Pistorius sír

Ahogy Kim beszél Reeváról, Pistorius elérzékenyül, a szemét kezdi el törölgetni.

14.01 |

Reeva gyereket akart

"A következő barátja Warren volt, aki egy nagyon kedves srác, nagyon jól bánt Reevával. Szerették egymást, jó volt a kapcsolatuk. Végül azért szakítottak, mert Reeva már gyereket szeretett volna, de Warren még nem állt rá készen."

13.51 |

Eltört több csigolyája

"Amíg középiskolába járt, nem engedték, hogy barátja legyen, utána volt egy kapcsolata, amely érzelmileg nagyon megviselte. Később volt egy balesete, amelyben több csigolyája eltört. Ezután azt mondták neki, hogy be kell fejeznie a modellkedést, de ő úgy döntött, hogy befejezi a tanulmányait, és folytatja a modellkedést. Aztán szinte minden pénzét hazaadta" - meséli az unokatestvér.

Barry Steenkamp így hallgatja Kim Martint:

 

13.46 |

Anyagi gondokkal küzdöttek

"Reeváék családja mindig anyagi gondokkal küzdött. Az apja minden reggel 4 órakor kelt, és egész nap dolgozott. Reeva is ilyen volt, világ életében sokat dolgozott és rengeteget tanult."

13.42 |

Reeva nem sírt

Reeváról beszél. "Ő volt az első baba, akit a kezemben fogtam. 12 éves voltam. Nem sírt" - mondja könnyeivel küszködve az unokatestvér. Közben Barry Steenkamp, Reeva apja elsírja magát.

13.35 |

Itt a következő tanú

Folytatjuk. A következő tanú Reeva Steenkamp unokatestvére, Kim Martin, ő 12 évvel idősebb Reevánál. Nem akarja, hogy filmezzék, ezért a kamerákat kikapcsoltatja a bírónő.

12.26 |

Sose lesz vége

Nel azt mondta, még három-négy tanút szeretne meghallgatni. "De ígérem, nem leszek hosszú."

12.12 |

Elfogadták a pénzt

Roux azt mondja, 2013 márciusa és 2014 szeptembere között Pistorius havi 6000 randot (kb. 126 ezer forintot) átutalt Reeva Steenkamp családjának, és az ő ötletük volt, nem a sportolóé. A család közölte: visszaadja a pénzt.

Gerrie Nel főügyész ebédszünetet kér, 13.30-kor folytatjuk.

12.02 |

Pistoriusék következnek

Barry Roux, Pistorius ügyvédje következik. Ő a Reeva Steenkamp szülei által kiadott közleményt olvassa fel, amely többek között arról szól, hogy a sportoló pénzt ajánlott a családnak.

11.55 |

Ha nem akar, akkor is szexel

Nel szerint van víz és kert is a börtönökben, nem érti, hogy Vergeer miét pont az óvszert emelte ki.

"Mert a börtön egy olyan hely, ahol az ember ki van szolgáltatva, és ha nem akar, akkor is szexelnie kell" - jön a válasz.

11.50 |

Mi a baj az óvszerrel?

Vergeer korábban azt mondta, hogy óvszert lehet használni a börtönökben, ezért sem kellene Pistoriust börtönbe küldeni. Nel most erre kérdez rá: "Ezzel mi a gond? Valami baja van a homoszexuálisokkal?"

11.45 |

Mindenki megtört

Folytatódik a trágyalás. A szociális munkás Annette Vergeer azt mondja, Pistorius egy megtört személy, mire Gerrie Nel ügyész így reagál. "Egy megtört ember azért, amit tett. És Reeva Steenkamp családja? Ők nem megtört emberek? 

Reeva szülei

Forrás: AFP/Ihsaan Haffejee

 

11.38 |

Megölelték egymást

Reeva anyja egy helyi újságírónak a szünetben így fogalmazott: "Túlélem, de nem vagyok jól."

Egy másik újságíró szerint Pistorius nagybátyja, Arnold és Reeva apja, Barry a tárgyalás előtt megölelte egymást.

11.30 |

Itt a család

Oscar Pistorius bátyja is a bíróságon.

Forrás: AFP/Ihsaan Haffejee
Előző
Következő