Társoldalunk:

Arccal a 2016-os Eb felé

2015.11.15. 13:30
rendezés

Ugye ön sem tud már semmi másra gondolni, csak az esti meccsre? Izgulja végig velünk a délutánt, megpróbálunk mindent összeszedni a Magyarország-Norvégia Európa-bajnoki pótselejtezőről, hogy elüssük valamivel az időt, míg 20.45-kor elkezdődik a meccs. Este bejelentkezünk a helyszínről is, megszólal nálunk a világ legnagyobb futballszakértője, Jonathan Wilson, és természetesen lesz élő közvetítés is. Tartsanak velünk!

Origo
20:37

Kezdődik a meccs

Mindjárt kezdődik a mérkőzés, mindet további információt az élő közvetítésünkből tudhat meg.

Origo
20:26

Oslo-Budapest autóval

Az Aftenposten értesülése szerint a helyszínen szurkolja végig a mérkőzést Tom Lund is, aki az 1981. október 31-i, budapesti 4-1-es mérkőzésen a norvégok egyetlen találatát szerezte. Az egykori játékos annyira fél a repüléstől, hogy autóval érkezett a magyar fővárosba.

Origo
20:12

Megy a bemelegítés

Először a norvég tartalékok, majd a magyarok is megjelentek a pályán, mostanra mindkét együttes teljes létszámban melegít. A mieink nem látszanak feszültnek, sok a pacsi, tüzelik egymást a játékosok.  Közben lassan megtelik a stadion. Egyelőre még visszafogott a hangulat, de érezhető, hogy ebből rettenetesen nagy buzdítás lesz. 

Magyarország-Norvégia, foci, pótselejtező

Forrás: Origo
Origo
19:49

Ödegaard sem hiányozhat

Origo
19:45

Priskin a kezdőben

Origo
19:06

Carballo nem jó kabala

A norvég futballválogatottnak eddig két mérkőzést vezetett Carlos Velasco Carballo, az esti összecsapás bírója, és a 44 éves spanyol nem sok szerencsét hozott az északiaknak.

A 2013. október 11-i, Szlovénia elleni vb-selejtezőt 3-0-ra, a 2015. március 28-i, horvátországi Eb-selejtezőn 5-1-re bukták.

Origo
18:47

Aki Király Gabika orrát törölgette

"Ugyanazon háztömbben laktam a gyerek Király Gáborral. Előfordult, hogy az édesapja, Király Ferenc [a Haladás korábbi középpályása] megkért, hogy vigyázzak rá. Többször tologattam a kis Gabi kocsiját, törölgettem az orrát" – mondta tudósítónknak a stadionnál egy szombathelyi szurkolócsapat tagja, aki Pinezits Gyula nyugalmazott katonatisztként mutatkozott be.

"Gabi aranyos kisfiú volt, és nyugodt embernek ismertem meg. Szerintem a csatárokat irritálja ez a nyugodtság, ezért is tartanak tőle a norvégok. Szombathelyiként nagyon büszkék vagyunk rá, kívánom neki, hogy ő legyen a legtöbbszörös válogatott magyar játékos" – tette hozzá a szombathelyi drukker arra utalva, hogy az eddig 100-szoros válogatott Király a norvégok elleni visszavágón érheti be a rekorder Bozsik Józsefet a ranglistán.

Origo
18:34

És megint Hajdúszoboszló

"Lesz még Oslo Hajdúszoboszló!" – skandálja az odavágón megismert új rigmust 40-50 drukker a Szöglet sörözőben. Aztán levezetnek az elmaradhatatlan romángyalázással.

Kicsit arrébb egy csendesebb csoport egyik tagja azt mondta tudósítónknak az esélyekről, hogy higgadt játékkal, stabil védelemmel, szervezett támadásokkal lehet esélyünk. "Döntetlenre számítok, Bödét csereként kellene beküldeni, akkor betalálna. Mivel gyásznap van, visszafogottabban ünnepelnénk az esetleges sikert, de néhány sör azért lecsúszna. Ha kijutunk és az anyagi lehetőségeim megengedik, biztosan megyek Franciaországba, a párizsi események ellenére. A terrorosták célja a megfélemlítés, éppen ezért nem szabad félni" – mondta az Origónak Hargitai Bálint joghallgató.

Origo
18:26

Megyünk az Eb-re?

Igen vagy nem? így szavazhatnak Twitteren a norvégok.

Origo
18:21

Cél, hogy gólt lőjünk

Bernd Storck: Nemcsak a védekezésre fogunk koncentrálni!A videóban láthatjátok Storck teljes nyilatkozatát, valamint...

Posted by DigiSport on Sunday, November 15, 2015
Origo
18:16

Így várja a meccset a Fradi-sas

Forrás: Origo
Origo
18:08

Kirúgni vagy marasztalni?

A Norvég Labdarúgó Szövetség főtitkára, Kjetil Siem nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, vajon mi lesz a sorsa Per-Mathias Högmo szövetségi kapitánynak, ha nem sikerül kijuttatni a válogatottat az Európa-bajnokságra.

A budapesti Eb-pótselejtező visszavágója előtt Siem azt mondta, semmilyen spekulációra nem szeretne reagálni. Akkor sem, ha a Högmo 2013-as kinevezésekor abszolút követelményként fogalmazták meg vele szemben, hogy a csapatot ki kell juttatnia a 2016-os kontinenstornára.

Per-Mathias Högmo

Forrás: AFP/Grott, Vegard Wivestad
Origo
18:07

1200 norvég drukker jön

Tudósítónk összefutott Sipos Jenővel, az MLSZ kommunikációs igazgatójával. Azt mondta, 1200 norvég szurkoló érkezik a mérkőzésre, a Groupama Aréna kapuit 18.15-kor nyitják meg.

Origo
17:57

Skandalum, drága a sör

Bárcsak hoztunk volna magunkkal egy karton sört is – csípte el tudósítónk egy nyolcfős félrfitársaság egyik tagjának óhaját. A stadion mellett egy dobozost 500 forintért adnak az árusok – magyarázták. Végül is Norvégiában dupla ennyi a boltban, bár ott a fizetések is másak.

Feltűnt három 25 év körüli lány is, akik teljesen biztosak abban, hogy megint nyerünk. Véleményüket arra a szakmai észrevételre alapozták, hogy "ha egyszer sikerült, másodszor is sikerülhet". Nehéz lenne ezzel vitatkozni.

Origo
17:28

Nem veszik a magyar-norvég sálakat

Egy nyugdíjas hölgy a stadion mellett külön a meccsre készített sálakat árul: az egyik oldalon magyar és norvég zászló, a másikon Road to France (Út Franciaországba) felirat. Azt mondja, egyelőre nem nagyon megy a bolt, de bízik benne, hogy sikerül mindent eladnia.

Origo
17:26

Irigylésre méltó optimizmus

Három és fél órával a meccs előtt a stadion közelében még mindig csak pár tucat ember lézeng, illetve vár a jegyére. Egyelőre a forgalomkorlátozásnak sincs semmi nyoma, könnyen oda lehet jutni a helyszínre – jelentette tudósítónk.

Szóba elegyedett egy kisebb norvég szurkolói csoporttal, melynek tagjai nagyon optimistán várják a visszavágót. Biztosan a győzelemben, sima 2-0-s sikert várnak. Azt mondták, nagyon csalódottak lennének, ha kiesnének, de erre "gondolni sem mernek". Egy 20 év körüli srác elmondta, már pénteken megérkeztek Budapestre, megnézték a város nevezetességeit, a legnagyobb hatással a Vár volt rájuk.

Origo
17:25

Meccsnap

Meccsnap | Matchday #csakegyutt #euro2016 #HUNNOR

Hungarian Football Federation (@mlsztv) által közzétett fénykép,

Origo
17:13

Drillo: Rossz a magyar csapat

"Hat vagy hét helyzetet dolgoztunk ki a magyarok elleni hazai mérkőzésen, de nem játszottunk jó mérkőzést. Egy olyan rossz magyar csapattal találkoztunk, amilyenre számítottunk, de az első tíz perc rohamai után teljesen visszaálltunk"” - nyilatkozta a korábbi norvég sikerkapitány, Egil Olsen a Tv2.no portálon.

A Drillo (Cseles) becenévvel illetett szakember óriási csalódásként élte meg, hogy 16 szöglet és néhány szabadrúgás ellenére nem sikerült gólt szerezni.

Egil Olsen

Forrás: AFP/Odd Andersen

"Normális esetben a hazai vereség nem sok jót jelentene, de a magyar csapat rossz. Ez pedig képessé tehet bennünket, hogy sokkal jobban futballozzunk" - mondta lekezelően.

Állítja, hogy több játékos sincsen jó formában, így érdemes lenne megfontolni, hogy az oslói kezdőcsapathoz képest Örjan Nyland, Tom Högli, Even Hovland, Stefan Johansen, Jo Inge Berget, Per Ciljan Skjelbred és Alexander Soderlund helyett más lépjen pályára.

Szerinte Ole Selnaes és Martin Ödegaard a legkreatívabbak közé tartozik, és a "gyenge Magyarország" ellen használni kellene őket. "Két gólt kell szereznünk, és akkor az ellenfél is betalálhat egyszer. Mindegy, hogy 2-0-ra vagy 2-1-re nyerünk, ott leszünk az Eb-n."

Origo
17:10

Hitler és a magyar-norvég fociviszonylat

Tudta, hogy Adolf Hitler 1936-os futballcsalódása mindkét ország focijára hatással volt? Itt elolvashatja az összefüggéseket, amelyek egészen az 1954-es vb-döntőig nyúlnak.

Origo
16:26

Sícsillag is Ödegaard mellett

A beitostöleni 1,5 km-es sprintverseny befutóját követően az Eirik Brandsdal mögött második helyen célba ért Petter Northugnak arra is volt ereje, hogy néhány szót szóljon a magyar-norvég futballmérkőzésről.

A világklasszis sífutó elmondta, azokat a játékosokat kellene pályára küldenia visszavágón, akik jó formában vannak, és reményét fejezte ki, hogy Marcus Pedersen és Paal André Helland is lehetőséget kap majd a szakvezetéstől.

Petter Northug

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Nagyon remélem, hogy Martin Ödegaard is pályára léphet majd, és bízom a gólszerzésben" - nyilatkozta. Hozzátette, máris pakol és indul, hogy a meccs kezdetére hazaérjen Trohndheimbe és megnézze a meccset tévében.

Northug 2007 és 2013 között kilenc világbajnoki aranyat és három vb-ezüstöt nyert, a 2010-es vancouveri olimpián megnyerte az 50 km-es klasszikus számot, és tagja volt az aranyérmes sprintcsapatnak is. Emellett nyert egy ezüstöt (4x10 km-es váltó) és egy bronzot (egyéni sprint) is.

--
16:21

Csak úgy mondjuk

A pótselejtezők történetében még soha nem fordult elő, hogy egy csapat hazai vereség után idegenben fordítson meg egy párharcot. Az is ritka, hogy idegenbeli vereség után fordítson egy válogatott (összesen háromszor fordult elő), úgyhogy elmondható, borzasztóan fontos volt az oslói győzelem. 

Kleinheisler fontos gólt lőtt

Forrás: AFP/Vegard Wivestad Groett
--
16:08

A magyar játékosok többet kapnak a kijutásért

A norvég VG írta meg, hogy a norvég játékosok eddig egy fillért sem kerestek az Eb-selejtezőkön, számukra csak akkor van prémium, ha kijutnak a franciaországi tornára. Korábban megírtuk, hogy a magyar prémium egymilliárd forint, amiből a játékosok fejenként 30 millió körüli összeget kapnak, míg a norvégoknál kicsit kevesebb a végösszeg: 28 millió koronát, azaz 924 millió forintot osztanak szét közöttük. 

Origo
16:02

In memoriam Fülöp Márton

Öt órával a sorsdöntő pótselejtező előtt, még teljes a nyugalom a Groupama Arénánál, csupán egyetlen ereklyeárus pakolászott a metróaluljárónál, jelentette helyszíni tudósítónk.

A beszállítók jól dolgoznak, ugyanis a magyar-norvég sálak mellett már lehet kapni olyat is, amelyen az In memoriam Fülöp Márton felirat olvasható - ezzel adózva a 32 éves korában elhunyt válogatott kapus emlékének.

Origo
15:45

A horgászok Möllert dicsérik

Esik az eső és nyolc fok van, nincs kapás, így jobb híján már a veresegyházi horgászok is az esti meccs lázában égnek. "Vagy döntetlent játszunk, vagy piszkosul elverik a csapatot" - jósol egy 45 körüli férfi, hozzátéve, hogy Storckról nincsen túl jó véleménye.

Forrás: Origo

"Igen-igen, Kleinheisler gólt lőtt, nyert a csapat, de nem ő fedezte fel a játékost, ebben már Andreas Möllernek volt benne a keze." Közben megérkezett a halőr is, aki szintén nem a tóval van elfoglalva, inkább tippelt egyet. "1-0-ra vagy 2-1-re kikapunk. Tudom, a 2-1 nem lenne jó az idegenbeli gólok miatt, éppen ezért bízzunk az elsőben." 

--
15:21

Értelmetlen statisztika

Egyszer játszottunk eddig Norvégiával novemberben, három évvel és egy nappal a mai meccs előtt 2-0-ra kikaptunk tőlük. 

--
14:48

Pszichomókust is hoznak

Egil Olsen, Nils Johan Semb és Age Hareide mellett egy újabb taggal bővült a norvég szakmai stáb rögtön azután, hogy Högmo átvette az irányítást 2013-ban. Anne Mette Pensgaard nem végzett valami jó munkát Oslóban, a norvégok rengeteget görcsöltek a meccs alatt, és a hajrában több technikai hibát is elkövettek. Reméljük, nem a visszavágó előtt talál be a játékosoknál. 

--
14:42

Érdemes megnézni,

hogy a norvégok azért alaposan felkészültek belőlünk, hiszen Oslóban a támadásaik felét a védekezésben nem annyira hasznos Dzsudzsák oldalán vezették, csak pechjükre a Nemzet Balázsa roppant fegyelmezett volt, jött vissza az emberével, mint a kisangyal. 

Mit mondanak a számok? A norvégiai odavágón a hazai csapat nagyon nagy nyomást gyakorolt a magyar kapura -- ezt az...

Posted by MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség on Saturday, November 14, 2015
--
14:39

Csak tartson ki a mázli!

Az nem vitás, hogy kint szerencséje is volt a magyar válogatottnak, és nem csak a norvég kapufánál a hajrában. Norvégia gyakorlatilag mindenben a magyarok fölé nőtt, többet és pontosabban passzoltak (nyilván részben azért, mert a második félidőre visszahúzódtunk), több párharcot nyertek meg, és lényegesen többször lőttek kapura.

Viszont az is igaz, hogy ők is csak ötször találták el Király kapuját, míg mi négyszer céloztunk pontosan. Nem elhanyagolható különbség, hogy ehhez nekik 20 lövés kellett, nekünk meg elég volt hat is. Arról nem is beszélve, hogy Kleinheisler egyet a mieink közül be is vágott.

--
14:31

Kivel pótoljuk Gerát?

Az eufória miatt kicsit kevesebb szó esik az Oslóban kisárgult Gera Zoltán pótlásáról, holott az Ullevaalban is a Fradi középpályása volt a mezőny legjobbja. Több szerelése is volt, kulcsszerepe volt a labdakihozatalokban, és stabilitást adott a középpályának. 

A széleken jól jönnek fel a norvég szélső védők, ezért vélhetően vagy a kint is látott 4-1-4-1-es rendszerben, vagy egy olyan 4-3-3-ban lép pályára a válogatott, amiben Dzsudzsáknak és (mondjuk) Lovrencsicsnek is vissza kell lépnie a védőkkel, így gyakran néz majd ki 4-5-1-nek a magyar válogatott rendszere. 

Gera Zoltán mint a forint a zsebből, úgy hiányzik majd

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha így lesz, a pálya közepén az Elek-Nagy-Kleinheisler hármassal kezdhet a magyar válogatott, de bárhogy is lesz, a Fradi fedezete nagyon fog hiányozni. 

--
14:03

Az önbizalom odaát rendben van

Nem csak emiatt mondjuk, hanem azért is, mert mosolygósan, magabiztosan érkeztek meg a norvégok, akik tényleg hisznek benne, hogy meg tudják fordítani a párharcot Budapesten. A hangulat mondjuk biztos megcincálja az idegeiket, otthon ők nem kapnak olyan támogatást a stadionban, amilyet a magyar tábor biztosít majd a mieinknek. 

Kint is a mieink voltak hangosabbak

Forrás: Origo
--
13:50

A passzjátékukkal nem lesz gond

Havard Nordtveit og assisterende materialforvalter Helge er effektive nar baller skal samles inn!

Posted by Fotballandslaget on Saturday, November 14, 2015
--
13:42

Kedveljük ezt a norvég kapitányt

"Nem az alapján ítélem meg a játékosaimat, hogy milyenek, hanem az alapján, hogy milyenek lehetnek. Mindannyian fejlődnek még, és számomra ez az egész a fejlődésről szól. Nem számít, mi történt Oslóban, ki miben hibázott. A holnap mindig új lehetőségeket jelent, és nekünk ebbe kell belekapaszkodnunk" - mondta Högmo a Dagbladetnek. 

A kezdőcsapatáról semmit nem volt hajlandó elárulni, csak annyit mondott, hogy bőven lesznek változások az oslói meccshez képest. A Dagbladet biztosra veszi, hogy Haitam Aleesami lesz a balhátvéd, mert jobban segíti a támadásokat, mint Högli (ő kezdett az Ullevaalban), valamint valószínűsítik az Oslóban becserélt Marcus Pedersen kezdőcsapatba állítását is. 

--
13:31

Egy csütörtöki norvég lap sportoldala

Király a sztárunk Norvégiában

Forrás: Origo
--
13:30

Oslóban hideg volt

és nem is volt olyan marha jó a hangulat, de azért a második félidőben már mutattak életjeleket a norvég szurkolók is. A sajtószektor (ahonnan az alábbi képet lőtte az Origo tudósítója) a két büntetőgyanús esetnél élénkült meg igazán, egy előttünk ülő norvég újságíró akkorát vágott az asztalára, hogy egyszerre vagy négy laptop repült a levegőbe a mellette ülők elől.  

Bendit like Beckham

Forrás: Origo
--
13:20

Möller szerint most nehezebb dolgunk lesz

Ezt az NSO-nak mondta a német segédedző, Andreas Möller, aki egyébként masszív, összeállt csapatot látott (mármint a magyart), amely jó mentalitással futott neki az oslói meccsnek. Ezt csak megerősíteni tudjuk, mi is ott jártunk a helyszínen, és az első percek zavarodottsága után tényleg rendben volt fejben is a csapat. 

Möller szerint azért lesz sokkal nehezebb a mai meccs a csütörtökinél, mert "a norvégoknak most már nincs veszítenivalójuk." Mi a magunk részéről csak annyit kérünk, hogy bénázzanak annyit a kapunk előtt, mint az Ullevaalban. 

--
12:25

Gyászszünettel kezdődik a meccs

Lenne itt néhány hasznos tipp azoknak, akik voltak olyan szerencsések, hogy sikerült jegyet szerezniük az esti meccsre. 

Örömködésre felkészülni!

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
--
12:00

Szeretettel köszöntjük

kedves olvasóinkat, indul élő felvezetésünk az esti Magyarország-Norvégia mérkőzés előtt. Annyit már most mondhatunk, hogy mi is érzékeljük, ólomlábakon jár az idő. 

Még több bejegyzés