Társoldalunk:

Folytatódhat a magyar éremeső az Eb-n

2016.05.21. 16:42
rendezés

Újabb magyar aranyérmekkel folytatódott a londoni vizes Európa-bajnokság: női 1500 m gyorson Kapás Boglárka tönkreverte a mezőnyt, férfi 100 m pillangón pedig Cseh László favorithoz méltóan nyert. 
 

Origo
19:20

Zárás

A férfi 50 méter gyors elődöntőiből Takács Krisztián a vasárnapi nyolcas döntőbe úszta magát, Cseh László és Kapás Boglárka pedig újabb aranyérmekkel javították a magyar csapat fantasztikus londoni szereplését. Ezzel véget ért a közvetítésünk, kövessék az úszó Eb-t holnap is az Origón, mára köszönjük a figyelmüket!

Origo
19:15

Hollandia nyer

Bernek Péter sem tudott csodát tenni, a magyar váltónak esélye sem volt az éremre, és végül a 7. helyen végzett Izraelt megelőzve 7:12.99-cel, ami egy fél másodperccel gyengébb, mint délelőtt. Igaz, azzal az idővel sem végeztünk volna előrébb. 

A váltót Hollandia nyeri 7:07.82-vel Belgium és Olaszország előtt. 

"Nagyon rossz volt az egész, rossul kezdtünk, rosszul végeztünk, ebben nagyon nagy a felelősségem, mert gyengén rajtoltam, nem tudtam menni a többiekkel, emiatt aztán a társaimnak nagy hullámok között kellett úsznia. Délelőtt elfáradtak a lábaim, a döntőben már nem tudtam pörögni" - értékelte az úszást Kozma. 

Kozma Dominik magát hibáztatta a gyengébb váltóért

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Origo
19:11

Majdnem utolsók vagyunk a felénél

Telegdy Ádám ugrott a vízbe, a 7. helyen váltotta le Kist, 3-4 testhosszal vagyunk lemaradva a legjobbak mögött. Belgium, Hollandia, Lengyelország a sorrend az utolsó emberek előtt. 

Origo
19:09

200 méternél negyedikek vagyunk

Kozma Dominik gyengén rajtolt, de fokozatosan ledolgozta hátrányát, a második százra azonban visszaesett kicsit, és 01:48.30-cal váltott, ami egy másodperccel gyengább, mint délelőtt. Olaszország, Lengyelország, Izrael, Magyarország a sorrend. 

Origo
19:06

Változás a váltóban

A 4x200 méteres férfi gyorsváltók versenye következik, a magyar csapat a legjobb idővel került a döntőbe.

Kozma Dominik kezd majd a váltóban, Kis Gergő, Telegdy Ádám, Bernek Péter a további sorrend. Délelőtt Telegdy Ádám, Kis Gergő, Bernek Péter, Kozma Dominik összetételben vágott neki a váltó távnak, de az időeredmények alapján változott a sorrend: a leggyorsabb Kozma azért lett kezdőember, hogy ne kerüljünk hátrányba a döntő elején. 

Origo
19:03

Elhunyt Tarics Sándor

Életének 103. évében hajnalban elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka. Az 1936-os berlini olimpia vízilabdázó aranyérmesét kaliforniai otthonában, Belvedere-ben érte a halál, ahogy lánya, Linda írta a közösségi hálón: "édesapám békésen szenderült jobblétre."

Tarics Sándor (1913-2016)

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Origo
18:49

A leggyorsabb nők jönnek

Az 50 méter női gyors két elődöntője jön, magyar induló nélkül. 

Az elsőt a dán Ottesen nyeri, a másodikban Halsall, Kromowidjojo, Santamans a sorrend. 

Halsall nyerte a második elődöntőt

Forrás: AFP
Origo
18:49

Két brit a dobogón

26.66-os idővel a nagy esélyes brit Peaty nyeri a számot a szlovén Stevens és a szintén brit Murdoch előtt. 

Origo
18:44

50 mell döntő

Szilágyi Csabának, a szerb színekben versenyző vajdasági úszónak drukkolhatunk majd.,

Origo
18:37

Polieri lesz a nagy ellenfél

2:07.49-cel nyeri a második elődöntőt az olasz Polieri, ezzel a legjobb idővel került a döntőbe megelőzve Szilágyi Lilliánát, Jakabos végül az 5. idővel került a fináléba 200 méter pillangón.

Origo
18:34

Megszólaltak a gyorsúszóink

Origo
18:32

Szilágyi éremesélyessé lépett elő

A középső pályákon úszó magyarok egymást húzták végig a futam során, amelyet végül 2:08.63-mal nyert Szilágyi, őt a német Hendke követte, Jakabos a harmadik helyen végzett a futamban. Szinte biztos, hogy mindketten ott lesznek a döntőben. 

Szilágyi Liliána a női 200 méteres pillangóúszás döntőjének egyik esélyese

Forrás: MTI/EPA/Rolex Dela Pena
Origo
18:26

A döntőért izgulhatunk

Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána következik női 200 méter pillangón, a tét a döntőbe kerülés. 

Origo
18:25

Balog a negyedik

A lengyel Kawcki nyeri a férfi 200 m hát versenyét, mégpedig nagy fölénnyel, Balog elmaradt az egyéni legjkobbjától, és a negyedik helyen végzett, az éremre nem volt esélye.

Origo
18:21

Jön Balog

Rajtkövön a férfi 200 m hát mezőnye, Balog Gábornak drukkolhatunk. 

Origo
18:09

Halsall nyer 50 méter háton

9. Eb-címét nyeri az angol Francesca Halsall, Nielsent és Daviest előzte meg 50 méter női háton. 

Origo
17:59

Cseh máris javulni akar

Cseh László aranyérmet nyert 100 méter pillangón a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján. Ideje, az 50.86 másodperc új országos csúcs is, a tavaly augusztusi, kazanyi világbajnokságon elért saját korábbi rekordját javította meg egy századdal. 

"Tényleg, országos csúcs? Mennyivel? Egy század? Na, így kell rekordokat dönteni. Egyébként jó úszás volt, de nagyon azt érzem, hogy még rengeteg maradt bennem, és ezt ki is fogjuk elemezni, mert Rióban jóval többet akarok kihozni magamból ezen a távon is"- mondta Cseh a futam után.

Ez volt Cseh pályafutásának 33. Európa-bajnoki elsősége, Londonban pedig harmadszor érmes, miután 50 méter pillangón második lett, a 200 méter pillangót pedig megnyerte a 30 éves magyar klasszis.

Origo
17:54

A leggyorsabb szám jön

A francia Manaudou nyeri a férfi 50 méter gyors első előfutamát, az ideje 21.64. 

A második elődöntőben úszott Bohus Richárd és Takács Krisztián. Takács 22.09-cel harmadik, 22.47-tel Bohus a nyolcadik helyen csapott célba, ezzel Takács a 6. legjobb idővel ott lesz a vasárnapi döntőben is!

Takács ott lesz a döntőben

Forrás: AFP/Francois Xavier Marit
Origo
17:53

Tökéletes úszás volt

"Tökéletes úszás volt, végig élveztem, nagyon örülök neki. 200 méternél éreztem, hogy lassú a tempó, én meg tele voltam energiával, így elindultam, és bíztam benne, hogy bírom majd végig a tempót. Így is lett, nagyon élveztem a távot elejétől a végéig" - értékelte az úszását Kapás. 

Origo
17:45

Kapás a dobogón, eredményhirdetés

Kapás Boglárka aranyérmet nyert 1500 méter gyorson a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek szombati napján, így harmadszor is a dobogó tetejére állhatott a brit fővárosban.

A 800 méteren és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként szintén aranyérmes magyar versenyző hamar az élre állt, diktálta az iramot, rendre a leggyorsabb ötven métereket úszva. Hatszáz méter megtétele után már két testhosszal vezetett közvetlen üldözői előtt, előnye egy kilométernél már három testhosszra nőtt, s nagy fölénnyel csapott a célba elsőként, 15:50.22 perces idővel.
A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt vb-n bronzérmes Kapás alig három másodperccel maradt el országos csúcsától. 

A szám döntőjének másik magyar résztvevője, Juhász Adél a hatodik lett 16:22.69 perccel.

Eredmények:

női 1500 m, Európa-bajnok:

1. KAPÁS BOGLÁRKA 15:50.22 P
2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 16:00.20 
3. Maria Vilas (Spanyolország) 16:01.25 
...6. JUHÁSZ ADÉL 16:22.69

Origo
17:43

Óriási csata 199 méterig

Pellegrini az utolsó métereken 4 századdal megelőzte az olimpiai bajnok Heemskerket, Bonnet végzett a harmadik helyen. Verrasztó az 5., a 2001-es születésű Késely a 6. helyen végzett - Ajna egyéni csúcsot ment a döntőben.

Késely Ajna az Eb egyik legfiatalabb versenyzője

Forrás: MTI/Mob / Szalmás Péter
Origo
17:38

200 gyors magyarokkal

Késely Ajna és Verrasztó Evelyn is ott lesz a döntőben. 

Origo
17:34

Cseh megcsinálta!

50.86-os Eb-rekorddal Cseh László megnyerte a 100 méter pillangó döntőjét! Második aranyát nyerte Londonban, hiszen 200 méteren is diadalmaskodott. Gratulálunk!

Origo
17:33

Szokásos rajt

Cseh László szokásának megfelelőpen pocsékul rajtolt, majdnem a legrosszabbul a mezőnyben. 

Origo
17:32

Cseh László jön

Cseh a verseny favoritja, a legjobb idővel kerül be a döntőbe. 

Cseh László 32-szeres Európa-bajnok a rajt előtt

Forrás: AFP/Martin Bureau
Origo
17:27

Magyarok nélkül

A női 50 méter mell két elődöntője következik, nincs magyar érdekeltség. Az első futamot Luthersdottir (izlandi) nyeri 30.83-as idővel Hansson (svéd) és Kivirinta (finn) előtt. 

A második futamot Johansson (svéd) nyeri 30.74-gyel Laukkanen (finn) és Liver (ukrán) előtt. 

Origo
17:24

Kapás úszóleckét adott

15:50:22-es idővel, a saját országos csúcsától nagyjából három másodperccel elmaradva, ám óriási fölénnyel nyerte az 1500 m női gyors döntőjét Kapás Boglárka, aki ezzel harmadik aranyát nyerte Londonban! A kiskunhalasi Juhász Adél élete első felnőtt versenyén egyéni csúcsot úszott a döntőben, és 16:22.69-es eredménnyel a hatodik helyen végzett. Mindkettőjüknek gratulálunk!

Kapás Boglárka már három aranynál jár Londonban

Forrás: AFP/Lluis Gene
Origo
17:18

Működik a terror

"Kapás Boglárka elaltatta a mezőnyt, aztán egyszer csak elkezdett két másodperccel gyorsabb százakat úszni, ezt hívjuk úgy, hogy terror-roham" - kommentálta a magyar versenyző úszását Sós Csaba.

Kapás 1200 méternél toronymagasan vezet, mindenkit leszakított magáról, és több testhossz előnnyel halad az Európa-bajnoki címe felé! 

Origo
17:12

Két másodperccel vezet Kapás

Nem a nagy ellenfélnek tartott spanyol Belmonte, hanem honfitársa, María Vilas Vidal a legnagyobb ellenfele eddig Kapás Boglárkának, de előtte is vezet egy bő testhosszal.

Origo
17:10

Szoros a verseny

Kapás Bogi 400 méternél továbbra is vezet, diktálja az iramot, és fél testhosszal vezet Belmontéval szemben. Lassan szétszakad a mezőny.

Origo
17:07

Kapás jól kezd

A 4-es (Kapás), az 5-ös (Mireia Belmonte) és a 7-es pálya (Juhász Adél) a legfontosabb. Kapás jól kezd, elsőként fordul 50 méter után, és 100 után is vezet, ráadásul Juhász a második helyen jön mögötte. 

Origo
17:03

Kapás és Juhász úszik először

Kapás Boglárka a legjobb idővel, Juhász Adél hatodikként jutott be a fináléba női 1500 méteren. 

"Azért a közepe nem esett annyira jól a 800 és 4x200-as gyorsváltó kombó után, de az idő teljesen jó, sőt, meggyőződésem volt, hogy Belmonte sokkal jobbat fog úszni nálam. Ez szép meccs lesz holnap" – értékelt Kapás Boglárka.

Kapás Boglárka a címvédő Belmonténél is jobbat úszott az elődöntőben

Forrás: MTI/Kovács Anikó

"El voltam kenődve a nyolcszáz után, de megbeszéltük az edzőmmel, hogy mi volt a gond. Valószínűleg túl sokat pihentünk rá, nekem a négy nap is hosszú, úgyhogy most nekiálltam edzeni megint, kicsit beállítottuk a karomat, ez ma látszott is. 16:30-on belül akartam jönni, ez sikerült, bár 1200-nál már a sírógörcs kerülgetett, hogy mikor jön már az a csengő, de láttam, még van három hossz, így aztán gondoltam, hát jó, akkor ezt még meghajtom. – nyilatkozta Juhász Adél.

Origo
16:55

Tök jó nap lesz

"Pestiesen szólva tök jó napnak nézünk elébe aranyesélyekkel, igaz, nagyon szoros csatára számíthatunk Cseh Laci és Kapás Boglárka esetében is" - jelentette ki Dr. Sós Csaba, az M4 szakértője.

Sós Csaba

Fotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
16:49

Még lehet gyorsulni

Cseh László a legjobb időt elérve jutott be a szombati döntőbe 100 méter pillangón a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek pénteki napján.

A magyar klasszis 51,64 másodperc alatt tudta le a távot, és ezzel a teljes mezőnyt tekintve is a leggyorsabbnak bizonyult."Jó volt, holnap pedig még gyorsabb leszek, ebben biztos vagyok"– ígérte Cseh pénteken.

Origo
16:42

Kvótát ér a remek úszás váltóban

Origo
16:40

Ez történt szombat délelőtt

A 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó a legjobb idővel jutott be az esti döntőbe a londoni úszó Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján, Szilágyi Liliána pedig a második eredmény birtokában folytathatja a szombati elődöntőben 200 méter pillangón.

A staféta Telegdy Ádám, Kis Gergő, Bernek Péter, Kozma Dominik összetételben vágott neki a délelőtti selejtezőknek és futamgyőztesként a 17 csapat közül a leggyorsabbnak bizonyult 7:12.46 perccel.

Bernek Péterék fantasztikusan úsztak

Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Szilágyi, aki 100 méter pillangón pénteken két századdal szorulva le a dobogóról országos csúccsal negyedikként végzett, a 200-as távon futamában a legjobb volt 2:09.89 perces teljesítménnyel, és az egész mezőnyt tekintve is csupán a végső győzelemre leginkább esélyes spanyol Mireia Belmonte Garcíát (2:09.70) engedte maga elé. A szám további két magyarja közül Jakabos Zsuzsanna szintén döntőbe került, méghozzá a hatodik idővel (2:10.21). Sebestyén Dalma (2:13.31) összesítésben a 17. helyen végzett, de amúgy sem juthatott volna tovább, mivel ezt a szabályok nemzetenként csak a legjobb kettőnek teszik lehetővé.

Sebestyénnek nem hozott szerencsét szombati másik próbálkozása sem: 50 méter mellen a célba érés után kizárták technikai szabálytalanság miatt. Versenyben maradt, és újabb szombati fellépés vár ugyanakkor a magyarok közül Bohus Richárdra és Takács Krisztiánra, akik 50 méter gyorson verekedték be magukat a legjobb 16 közé. Takács 22.39 másodperccel hetedikként, Bohus 22.46-tal 12.-ként jutott tovább. Létszámfelettinek bizonyult viszont Holoda Péter (22.51), aki összesítésben a 14. lett a 73 induló között.

Origo
16:36

A pénteki nap összefoglalója

Szilágyi Liliána negyedik lett a 100 méter pillangó döntőjében a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek ötödik napján, ezzel ő bizonyult a legjobb magyarnak pénteken.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, junior világbajnok végig nagyszerű iramot ment, s bronzérmesnek tűnt, az utolsó pillanatban azonban olasz riválisa megelőzte. Szilágyinak mindössze két századmásodperc hiányzott a dobogóhoz, így viszont be kellett érnie a negyedik hellyel, továbbá azzal, hogy a nancsingi ifjúsági olimpián, 2014. augusztus 22-én úszott 57.67 másodperces országos csúcsát Londonban 57.54-re javította.

Ami a további magyar vonatkozású döntőket illeti, a 4x100 méteres vegyes gyorsváltók finélájában ötödikként végzett a Bohus Richárd, Kozma Dominik, Sebestyén Dalma, Késely Ajna alkotta négyes, amely a selejtezőben úszotthoz képest két másodperccel jobb idővel ért célba.
Gyurta Gergely a hetedik helyen végzett a 800 méter gyors döntőjében. A 24 éves magyar úszó, aki 1500 méteren negyedik volt szerdán, a pénteki program első fináléjában 7:54.32 perc alatt ért célba, mintegy három másodperccel elmaradva egyéni legjobbjától.

Az elődöntős magyarok közül Cseh László a legjobb időt elérve jutott be a szombati döntőbe 100 méter pillangón. A magyar klasszis 51.64 másodperc alatt tudta le a távot, s ezzel nemcsak előfutamában nyert, hanem a teljes mezőnyt tekintve is a leggyorsabbnak bizonyult. Így tovább gyarapíthatja londoni éremgyűjteményét, amelybe eddig az 50 méter pillangó ezüstje és a 200-as szám aranya került be. A 100-as elődöntőben indult másik magyar, Pulai Bence (52.73 mp) a tizedik lett összesítésben, így kiszorult a fináléból.

A női 200 méter gyors elődöntőjéből viszont mindkét magyar továbbjutott: a szombati döntőben Verrasztó Evelyn az ötödik (1:58.66 p), a szeptemberben még csak 16 éves Késely Ajna pedig a hetedik időeredménnyel (1:58.69) biztosította helyét.

Balog Gábor a hetedik legjobb idővel (1:59.04 p) került be a férfi 200 méter hát döntőjébe, ugyanez nem sikerült Földházi Dávidnak, aki csak a tizedik lett (1:59.48).

Origo
16:28

A szombat esti futamok

17.02: női 1500 m gyors (Kapás Boglárka, Juhász Adél) - döntő
17.23: női 50 m mell - elődöntő
17.30: férfi 100 m pillangó (Cseh László) - döntő
17.36: női 200 m gyors (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn) - döntő
17.50: férfi 50 m gyors (Bohus Richárd, Takács Krisztián) - elődöntő
18.05: női 50 m hát - döntő
18.18: férfi 200 m hát (Balog Gábor) - döntő
18.25: női 200 m pillangó (Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána) - elődöntő
18.43: férfi 50 m mell - döntő
18.48: női 50 m gyors - elődöntő
19.03: férfi 4x200 m gyorsváltó (magyar váltó) - döntő

Cseh László a legjobb időt elérve jutott be a szombati döntőbe 100 méter pillangón

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Még több bejegyzés