Társoldalunk:

Cseh László és Hosszú Katinka is döntőért úszik Glasgow-ban

2018.08.06. 17:55
rendezés
--
17:33

Izgalmas és szép estét kívánunk!

Az úszó Európa-bajnokság negyedik napjának döntőivel és elődöntőivel kezdünk perceken belül, pontban 18 órakor!

--
17:35

Katinka, Bogi, Lilu és Laci

Jó, hagyjuk a bratyizást! A lényeg: Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána döntőt, mit döntőt, éremért(!) úszik 200 pillangón, míg Hosszú Katinka és Burián Kata a döntőért 100 háton, ahogy Cseh László is 50 pillangón.  

Glasgow, 2018. augusztus 6. Hosszú Katinka a glasgow-i úszó Európa-bajnokság női 100 méteres hátúszásának selejtezőjében 2018. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer
--
17:40

Íme a délutáni program!

Nem mondjuk, hogy minden idők legerősebb magyar program ez egy úszó-Eb-n, de azért érdemes lesz velünk tartani: 
női 200 m pillangó - DÖNTŐ (Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána)
férfi 100 m hát - DÖNTŐ
női 100 m hát - elődöntő (Hosszú Katinka, Burián Katalin)
férfi 200 m gyors - elődöntő
női 200 m mell - elődöntő
férfi 50 m pillangó - elődöntő (Cseh László)
női 200 m gyors - DÖNTŐ
férfi 200 m mell - DÖNTŐ
férfi 200 m vegyes - DÖNTŐ
4x100 m vegyes vegyesváltó - DÖNTŐ

--
17:44

Közben kisütött a nap Glasgow fölött

Legalábbis az Edingurgh-i táncfesztiválon készült kép tanúsága szerint. A csoportban ott feszít az úszó-Eb kabalafigurája is. 

--
17:50

Jól mutat ez a rajtlista, nem?

A 200 pille döntője után klassz lenne a dobogón is két magyart látni: 

--
17:55

Még üres, de azért jól mutat

Hamarosan a versenyzők is megérkeznek az uszodába: 

--
18:02

Máris éremért úsznak a lányok!

Bizony, rögtön belecsapunk a jóba: 200 méter pillangón Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is - reményeink szerint - éremért úszik egy percen belül!  

Kapás Boglárka

Fotó: Mudra László - Origo
--
18:04

Féltávnál nem reménytelen a helyzet

Kapás Bogi az ötödik, Szilágyi Lilu viszont csak nyolcadik.

--
18:06

Kapás Boglárka Európa-bajnok!

Mondtuk, hogy nem reménytelen! Bogi akkora utolsó ötven métert ment, hogy arra nem nagyon vannak szavak, és mindenkit bedarált az utolsó hosszon. Az ideje pedig 2:07.13 perc, ami új egyéni csúcs! Szilágyi Liliána a hatodik helyen ért célba.

--
18:12

Nem volt kérdés 100 háton

A döntőt junior világbajnok orosz Kliment Kolesnyikov nyerte, 52:53 másodperces új junior világcsúccsal. 

--
18:15

Kapás Boglárka egyedülálló volt

Az utolsó ötven métert egyedül a friss Európa-bajnok úszta 33 másodpercen belül a 200 pille döntőjében.  

Kapás Boglárka úszása máris igazi klasszikusnak számít

Fotó: Mudra László - Origo
--
18:17

Nem először úszta ő ezt

Csöppet sem mellékes, hogy Kapás Boglárka nem most ismerkedett a 200 pillangóval, hiszen 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt ezen a távon.

--
18:18

Jön Kata és Katinka

Burián Kata a 2-es, míg Hosszú Katinka a 6-os pályán úszik a női 100 méteres hátúszás első elődöntőjében.

--
18:23

Katinka és Kata is döntős 100 háton!

Katinka 59:67 másodpercet, míg Burián Kata 1:00.01 percet úszott a második előfutamban. Féltávnál még Burián Kata fordult az első helyen, közvetlenül Hosszú Katinka előtt, aki megnyomta a második ötvenet, megnyerte a futamot, és végül a második legjobb idővel jutott döntőbe. Burián Kata pedig ugyan nem fért be az egy perces határ alá, de hetedik idővel ő is döntős!  

Hosszú Katinka a glasgow-i úszó Európa-bajnokság női 100 méteres hátúszásának selejtezőjében 2018. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer
--
18:29

Mindenki elégedett

Bogi örül, hogy Európa-bajnok lett, de kicsit csalódott, hogy nem csusszant be 2 perc hat másodperc alá, Lilu pedig annak örül, hogy hosszú idő után először elégedetten tud kijönni a medencéből.  

Szilágyi Liliána

Forrás: MTI/Illyés Tibor
--
18:31

Megvertek egy britet

Nincs szó rendbontásról, csak a férfi 200 gyors elődöntőjéről, ahol a második futamban a litván Danas Rapsys jól elverte a brit James Guyt, és a legjobb idővel jutott be a döntőbe. Németh Nándor, aki első számú tartalék volt, nem állhatott rajtkőre.

--
18:34

Oktatófilm Glasgow-ból

Rendezte és a főszerepet játssza: Kapás Boglárka! 

--
18:41

Papírforma 200 méter mellen

Julia Jefimova, minő meglepetés, 2:23.49-cel megnyerte a második előfutamot és toronymagasan, a másodikra kilenc tizedet verve, a legjobb idővel jutott be a szám döntőjébe.  

Julia Jefimova

Forrás: RIA Novosti/Alexander Vilf
--
18:44

Mindjárt jön Cseh Laci

Bajnokunk az 50 pillangó második elődöntőjében úszik, ahová a 7. legjobb idővel kvalifikált délelőtt. Az első futamot a brit Benjamin Proud nyerte Gkolomejev és Whierling előtt.

--
18:48

Cseh László csak századokkal maradt le a döntőről

23:47 másodpercet úszott a magyar klasszis, aki hét századdal maradt le a döntőről. Övé a kilencedik idő, így ő az első tartalék az 50 méter pillangó döntőjére. 

--
18:51

Eredményt hirdetnek!

A női 200 méter pillangó dobogósait köszöntik, a legmagasabb fokra Kapás Boglárka állhat föl, aki hatodik Európa-bajnoki aranyérmét veheti át!

--
18:55

Két elégedett magyar úszó

Burián Katalin és Hosszú Katinka is boldogan értékelt a magyar újságíróknak a vegyes zónában. "Boldog vagyok, hogy bekerültem a fináléba, szeretnék is döntőt úszni, főleg, mert ebben még nagyon sok van. A benyúlást annyira elrontottam, hogy abba még biztoasn maradt néhány tized, viszont mivel a 200-ra készülök fél éve, át kell beszélnem az edzőmmel, hogy mi legyen." - mondta Burián Katalin. 

Burián Kata jó előjelekkel készülhet a 200 hátra

Fotó: Mudra László - Origo

Hosszú Katinka úszásával és a verseny után, a kötélen való mosolygással is régi önmagát idézte. "Nagyon örültem ennek az eredménynek, reggel még nem éreztem annyira magaménak. Életemben nem csináltam ilyet, de ma úsztam először háton a versenymedencében, itt melegítettem, már akkor kezdtem hozzászokni a körülményekhez és nagyon biztató ez az 59, 5-ös idő a döntőre nézve."

--
18:59

Kapás Bogi megizzadt

Vagy valami hasonló, de egy Európa-bajnoki cím után ez nem is csoda:  

Glasgow, 2018. augusztus 6. Kapás Boglárka, miután megnyerte a női 200 méteres pillangóúszást a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon 2018. augusztus 6-án. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer
--
19:09

Francia győzelem női 200 gyorson

Federica Pellegrini távollétében a francia Charlotte Bonnet meggyőző fölénnyel 1:54.95 perces idővel, új Európa-bajnoki rekorddal győzött a holland Femke Heemskerk és az orosz Anasztaszija Guzsenkova előtt. Bonnet egy váltó arany után az első egyéni elsőségét ünnepelheti Glasgow-ban. 

Charlotte Bonnet

Forrás: DPPI/Laurent Lairys
--
19:13

Cseh Laci nem ígér hülyeséget

"Az a baj, hogy egy fél évvel elcsúsztam a begyakorlásnál. Ilyen időket januárban kellett volna úsznom. Most kezdek ráérezni, hogy mit hogyan kéne, de ez ide kevés. Az utóbbi két évben nem úgy mennek a versenyek, ahogy kéne, nem tudom, hogy igazán mit kellene ezzel kezdeni. 100-on még megpróbálom a maximumot nyújtani, de nem merek már semmi hülyeséget ígérni" – mondta a klasszis az újságíróknak a verseny után.

--
19:17

Orosz győzelem utca hosszal

A férfiak 200 méteres mellúszó döntőjét az orosz Anton Csupkov 2:06.80 perces idővel nyert, a második helyen a brit Jame Wilbey végzett 2:08.39-cel.

--
19:20

Magyar szám döntője, magyar nélkül

Furcsa úgy nézni a férfi 200 vegyes döntőjét, hogy nincs a mezőnyben magyar induló. Abban a számban, amelyiknek utolsó tíz Európa-rekordjából kilencet(!) magyar úszó tart: négyet Darnyi Tamás, ötöt, köztük az aktuálisat, Cseh László. 

--
19:23

Sváji győzelem 200 vegyesen

Higgyék el, ugyanolyan furcsa nekünk leírni, mint önöknek olvasni: a svájci Jeremy Desplanches egy jó közepes idővel, 1:57.04-el nyerte a "kettő vegyest". Második a német Philip Heintz, harmadik a brit Max Litchfield lett.  

Jérémy Desplanches

Forrás: DPPI/Laurent Lairys
--
19:26

Az utolsó döntő jön

A 4x100-as vegyes vegyes váltó zárja a napot, amiben a magyar csapat, sajnos, nem érdekelt. Az oroszok, a hollandok és az olaszok is brutális csapattal szálltak harcba.

--
19:30

Brit győzelem Európa-rekorddal

A Georgia Davies, Adam Peaty, James Guy, Freya Anderson összetételű brit váltó 3:40.18 perces új Európa-csúccsal, két és fél másodpercet verve az oroszokra nyerte a nap utolsó döntőjét, a 4x100-as mixed vegyes váltót.

--
19:33

Mára vége, holnap folytatjuk!

Köszönjük a figyelmüket, reméljük, jól szórakoztak ma is! Kedden délelőtt újabb selejtezők, 18 órától pedig újabb döntők, talán újabb magyar érmekkel. Addig is: a viszont látásra!

Még több bejegyzés