Társoldalunk:

Szoboszlai Dominik és Hahn János is helyet kapott Marco Rossi bő Eb-keretében

2021.05.06. 12:24
rendezés

Marco Rossi, a magyar fociválogatott olasz szövetségi kapitánya csütörtökön hirdeti ki bő keretét, majd nem sokkal később válaszolt az újágírók kérdéseire is. Az eseményeket percről percre követjük, tartsanak velünk! 

--
12:10

Közeledik az Eb

A tavalyról idénre halasztott kontinensviadalt június 11. és július 11. között bonyolítják le. Eredetileg 12 város adott volna otthont a mérkőzéseknek, de mivel Dublin és Bilbao nem tudta garantálni a nézők beengedését a stadionba, a múlt héten változott a helyzet, beugróként jelentkezett Sevilla, Szentpétervár pedig több csoportmeccset rendez, míg London egy plusz nyolcaddöntőt kapott. A torna rendezője mellettük München, Baku, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Glasgow és Budapest. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.

--
12:13

Jön a magyarok bő kerete

Marco Rossi, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya hamarosan kihirdeti a bő keretét. 

Marco Rossi vezeti az Eb-n a magyar válogatottat

Forrás: Marco Rossi/Facebook
--
12:18

26 játékos nevezhető

A szokásosnál bővebb lesz a válogatottak kerete a június 11-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek társházigazdája Budapest. Az európai szövetség (UEFA) vezető testülete korábbi ülésén hagyta jóvá a nemzeti csapatokkal foglalkozó bizottságának  javaslatát, miszerint 23 helyett 26 játékosból áll majd egy-egy együttes kerete. A közleményben azt viszont kiemelte, hogy a mérkőzésekre ugyanúgy csak 23 futballistát lehet nevezni, mert a sportág szabálya előírja, hogy legfeljebb 12 cserejátékos lehet.

 

Több játékost lehet a keretekben

Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

Az UEFA azzal indokolta a döntést, hogy a játékosok esetleges pozitív koronavírustesztje és az azt követő karanténkötelezettség ne okozzon létszámbeli problémát a csapatoknak.

--
12:24

Koronavírus-protokoll

Ha a torna ideje alatt koronavírus-fertőzés, vagy kötelező karantén miatt egy csapat nem tud pályára lépni, legfeljebb 48 órás halasztást kérhet majd, hogy legyen ideje új játékosokat behívni a válogatottba. Ugyanakkor amíg egy csapat legalább 13 futballistát - köztük egy kapust - képes kiállítani az aktuális összecsapására, addig nem kérhet halasztást. Meg nem rendezhető mérkőzés esetén a találkozó elmaradásáért felelős válogatott papíron 3-0-s vereséget szenved, az UEFA pedig fegyelmi eljárást indít az adott ország futballszövetsége ellen.


A június elsejéig leadott kereten csak súlyos sérülés vagy betegség esetén lehet változtatni az adott válogatott első mérkőzése előtt. Az UEFA tájékoztatása szerint ebbe a kategóriába beletartoznak a koronavírussal megfertőződött játékosok és a szoros kontaktszemélynek minősülő - és ezért elkülönített - futballisták is. Aki viszont kikerül a keretből, az már nem térhet vissza.

Hegedűs Gábor
12:24

Schön és Bogdán a keretben

Az OTP Bank Liga gólkirályjelöltje mellett Schön Szabolcs és Bogdán Ádám is a férfi A-válogatott bő keretében!

Hegedűs Gábor
12:28

Hamarosan jön a többi név is

Az MLSZ 12.30-ra ígérte a tlejes keret kihirdetését. 

--
12:32

Rossi sajtótájékoztatót is tart

Amelyről természetesen beszámolunk majd élő szöveges közvetítésben 13 órától. 

--
12:33

A magyar válogatott bő kerete

Kapusok:

Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC)
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Tóth Balázs (Puskás Akadémia)

 

Védők:

Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC)
Botka Endre (Ferencvárosi TC)
Fiola Attila (MOL Fehérvár FC)
Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC)
Kecskés Ákos (FC Lugano)
Lang Ádám (Omonia Nicosia)
Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC)
Orbán Willi (RB Leipzig)
Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC)
Szalai Attila (Fenerbahçe FK)

 

Középpályások:

Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry)
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd)
Holender Filip (Partizan Belgrád)
Kleinheisler László (NK Osijek)
Nagy Ádám (Bristol City)
Nego Loic (MOL Fehérvár FC)
Schäfer András (DAC)
Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)
Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)

 

Támadók:

Hahn János (Paksi FC)
Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC)
Sallai Roland (SC Freiburg)
Schön Szabolcs (FC Dallas)
Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05)
Varga Kevin (Kasimpasa)
Varga Roland (MTK Budapest)

--
12:34

A gerinc adott

Marco Rossi nyári Európa-bajnokságra készülő bő keretének gerincét azok a játékosok alkotják, akik főszereplői voltak a 2020-ban elért sikereknek. Mellettük azonban olyan játékosok is lehetőséget kapnak, akik az elmúlt szezonban nyújtott teljesítményükkel érdemelték ki a válogatott meghívót.

--
12:38

Rossi: Az egyetlen kivételt Szoboszlai Dominik jelenti

"Ahogy korábban már többször elmondtam, főként azokra a játékosokra számítok, akik oroszlánrészt vállaltak az Eb-kijutásból és a Nemzetek Ligája-feljutásból – összegzett Marco Rossi. – Ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy többségük többnyire játékban legyen, rendszeresen játsszon a klubjában. Az egyetlen kivételt Szoboszlai Dominik jelenti, aki januári klubváltása óta nincs játékban, azonban jelenleg ő az elsőszámú tehetségünk, a válogatott egyik kulcsembere. Ha június 1-ig megfelelő állapotban lesz, akkor számítani fogok rá a szűk keretben is. Ha viszont nem, akkor kénytelenek leszünk visszaengedni klubjához"

--
12:41

Íme, a bő keret

A magyar válogatott bő kerete

Forrás: MLSZ
--
12:45

A magyar válogatott Eb-programja:

F csoport (München/Budapest):
MAGYARORSZÁG, Portugália, Franciaország, Németország
1. forduló:
június 15.: MAGYARORSZÁG-Portugália, Budapest 18.00
június 15.: Franciaország-Németország, München 21.00
2. forduló:
június 19.: MAGYARORSZÁG-Franciaország, Budapest 15.00
június 19.: Portugália-Németország, München 18.00
3. forduló:
június 23.: Portugália-Franciaország, Budapest 21.00
június 23.: Németország-MAGYARORSZÁG, München 21.00

--
12:48

Osztrák edzőtábor

A válogatott OTP Bank Ligában játszó játékosai, és akiknek a klubkötelezettségei már véget értek, május 17-én kezdik meg a felkészülést Telkiben. A teljes keret május 24-től Ausztriában fog edzőtáborozni tíz napig, majd június 4-én Ciprus, június 8-án pedig Írország ellen játszik felkészülési mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban. A csapat Marco Rossi kinevezése óta most először tölthet együtt ennyi időt egy huzamban.

--
12:50

Három helyett öt csere

Az UEFA három helyett öt cserét engedélyez a mérkőzéseken, mivel a koronavírus-járvány miatt zsúfoltabbá vált a versenynaptár és a játékosok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

--
12:53

Rossi: formában kell tartani a játékosokat

"A legfontosabb feladatunk, hogy formában tartsuk a játékosokat, ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy egy teljes szezon ér most véget, amely során komoly terhelést kapott a legtöbb játékos – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Éppen ezért külön kihívást jelent, hogy fizikálisan megfelelő szinten tartsuk, de ne is terheljük túl őket. Ausztriában valószínűleg kicsit nagyobb hangsúlyt kap majd a fizikai terhelés, de alapvetően a taktikán, a szervezettség javításán és az automatizmusok minél erősebb kialakításán lesz majd a hangsúly az edzések során. Emellett a csapategységet is szeretnénk tovább javítani, ami már most is kitűnő, de mint mindent, úgy ezt is lehet még fokozni. Az ausztriai edzőtábor végére kell kijelölnöm azt a 26 játékost, akikre az az Európa-bajnokságon is számítok, vagyis a mostani keretből 3 mezőnyjátékos és egy kapus nem tud majd velünk tartani a világ legjobb csapatai ellen játszandó csoportmérkőzéseinkre."

--
12:55

Egy kis érdekesség

Jövő pénteken jelenik meg az idei labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos dala, melyet Martin Garrix holland lemezlovas és Bono, a U2 rockzenekar frontembere készített közösen. A "We Are The People We've Been Waiting For" ("Mi vagyunk azok az emberek, akikre vártunk") című dal hivatalos bemutatójának dátumáról a 24 esztendős DJ és a 60 éves énekes számolt be az Instagramon. Martin Garrix 2013-ban vált világszerte ismertté az "Animals" című slágerével, és Bonóhoz hasonlóan közismerten nagy futballrajongó.

--
12:59

Schön, Spandler és Bogdán neve is meglepetés

Az Eb-részvételt kivívó játékosok mellett az OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető Hahn János meghívását már korábban bejelentette Marco Rossi, így az MTK-ban kitűnő teljesítményt nyújtó és az azóta az FC Dallas-hoz szerződő Schön Szabolcs és a Puskás Akadémiában szereplő Spandler Csaba meghívása az elsőszámú meglepetés a keretben. Ugyanakkor a kapusok közé visszatér az eddig húsz válogatottsággal rendelkező és a Ferencvárosban magabiztos teljesítményt nyújtó Bogdán Ádám.

--
13:01

Szűkíteni kell a keretet

Az olasz szakvezetőnek, Marco Rossinak június elsejéig kell 26 játékosra szűkítenie a névsort, amely most 30 főből áll. 

--
13:01

Kezdődik a sajtótájékoztató

Marco Rossi válaszol majd hamarosan az újságírók kérdéseire. 

--
13:03

Megfontolt döntés

„Minden játékost követünk, itthon és külföldön is. Egyetlen hétvégre sem telik el úgy, hogy legalább ne nézzünk meg 30 mérkőzést. A márciusi vb-selejtezők óta eltelt 36 nap, azóta egetrengető változások nem történtek. Alaposan megfontolt döntés, kiket hívtam be."

--
13:05

Dárdai Mártonról

"Minden magyar játékost figyelemmel követünk. Önök szerint nem figyeltem Dárdai Mártonra? Rá is kérdeztünk, akar-e játszani a válogattba, még várjuk a válaszát."

--
13:06

Dzsudzsák Balázsról Is beszélt Marco Rossi

„Világosak a kritériumaim. Hoszú ideje ezek alapján választunk be. Ezektől nem térünk el, csak kivételes estekben, most például Szoboszlai esetében."

--
13:07

Optimista Szoboszlaival

"Optimista vagyok. Remélem, hogy tud majd közösen a csapattal edzeni. De senki nem tudja megjövendölni, a rendelkezésünkre állhat-e. Fájdalmakat nem érez, a csúcserőnléte 90 százalékát tudja nyújtani. Majd az edzéseken kiértékeljük a helyzetét."

--
13:10

A meglepetésekről

„Bollát már korábban meghívtam a keretbe, de fizikai problémája volt, emiatt nem játszhatott. Régóta követjük, tisztában vagyunk vele mit tud. Hahn 22 gólt lőtt, ezzel magára is vonta a figyelminket. Atipikus játékos, második ék, és ék is lehet. Nagyon jó mélységben, szeretném látni, hogyan edz. Ami Schönt illeti, pozitív teljesítményt nyújt, gyors bal oldali játékos."

--
13:12

Ezért nem kapott meghívót Könyves

"Könyves Norbert fontos gólt lőtt a szerbeknek, de azóta voltak problémái, nem sokat játszott. Dominik estében kivételt tettem, de ez egy kivétel. Ugyanez érvényes Bese Barnabásra, aki alig játszik, így kimaradt."

--
13:14

Fontosak az ellenfelek

"Vannak elképzeléseim a sérülések esetére is. A kérdésekből azt látom, mintha figyelmen kívül hagynák, milyen csoportba kerültünk. Csak meg kell nézni a BL-elődöntőket, mennyi leendő ellenfelünk volt a pályán. Magyar játékost viszont nem láttam" - mondta Rossi. 

--
13:16

Topcsapatok helyett

"Minden tiszteletem Ciprus és Írország válogattojáé, de nincsenek azon a szinten, min a csoportellenfeleink. Topcsapatokkal nem sikerült megfelelő időpontot találni, így ezért esett rájuk a választás" - árulta el az edző a leendő felkészülési ellenfelekről. 

--
13:19

Élményt lesz szurkolók előtt játszani

„A koronavírus-járvány a focit is megviselte, így nagyszerű élmény lesz visszatérni a saját stadionunkba, a saját szurkolóinkkal. Úgy hiszem, ha a drukkerek látják, hogy a maximumot nyújtjuk és küzdünk, akkor is mellettünk állnak majd, ha esetleg az eredmény nem lesz olyan."

--
13:19

Fontosak az edzések

Az olasz tréner elmondta, az edzéseken látott teljesítmény alapján dönt majd. 

--
13:21

A keretemelésről

"Vannak olyan válogatottak, aki 60-70 ugyanolyan játékost ki tudnak választani. Indokolt volt a keret létszámának megemelése. Elégedett vagyok a döntéssel" - mondra Rossi. 

--
13:22

Egy szintre kerülni

„Sok tesztelésen és mérésen mennek át a játékosok. Ennek alapján látjuk, milyen formában vannak. A napi edzések szavatolják, hogy mindenki egy szintre kerüljön."

--
13:24

Bogdán Ádámról

„Ősszel gondoltam már a meghívására, amikor Kovácsik Ádámmal támadtak nehézségek. Tóth Balázs sokat fejlődött, de Bogdán olyan kapus, aki része volt a magyar válogatottnak. Kiváló formában volt az utóbbi öt meccsen, hiába nem volt teljesen motivált a Fradi, kettő gólt kapott. Meggyőző volt a teljesítménye."

--
13:25

A terhelésről

"Meccsek száma nem tér el nagy mértékben az ellenfeleink játékosától. A riválisok olan magas szintű meccseket játszottak, hogy lehet, fáradtabbak lesznek. Akár a lelki részét is tekintve. Ennek tükrében lehet kipihentebbek leszünk, de nem szabad elbíznunk magunkat."

--
13:27

Az Eb-esélyekről

„Rendkívül nehéz lesz pontot szerezni, de mindent meg fogunk tenni ennek érdekében. Nem egyszerű feladat. Azt várom, hogy fejlődjenek a játékosok, hogyan olvassák a játékot. Önbizalommal menjenek a pályára. A munka révén lehet eredményeket elérni" - mondta Rossi. 

--
13:28

Véget ért a sajtótájékoztató

Köszönjük a figyelmet, hamarosan olvashatják a sajtótájékoztatóról készült összefoglalónkat! 

Még több bejegyzés