Vágólapra másolva!
Augusztus 20-án, a Parlamentben Mádl Ferenc köztársasági elnök a 23 éves Lékó Péternek a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nyújtotta át. Első számú sakkozónk a dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével, a világbajnoki döntőbe jutásával érdemelte ki a magas elismerést. Lékó egy hónapos pihenés után megkezdi felkészülését, Moszkvában a centenáriumi csapatmérkőzésen játszik, Oroszország és a világválogatott  tíztáblás rapid meccsén. Október 27-től a bledi sakkolimpián válogatottunk éltáblása lesz.

Lékó Péter dortmundi sikere ámulatba ejtette a sakkvilágot. Fantasztikus nyerősorozata, a bonyodalmak bátor vállalása, az alapos, a legapróbb részletekre is kiterjedő felkészülése kivívta a riválisok elismerését. Páratlan teljesítményéért első számú sakkozónk közéleti személyiségek, diplomaták, a kulturális élet kiválóságaival együtt augusztus 20-án a Parlamentben vehette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Lassan elmúlnak az ünneplés napjai, hetei. "Már sakkéhségem van" - mondta Lékó Péter. Egy hónapja sütkérezik a nagy siker fényében, de már hiányzik számára a munka, hogy gyorsan megismerhesse a fontos játszmákat, hogy elkezdhesse ismét a felkészülési munkát. Nincs sok ideje, hiszen szeptember 8-án már Moszkvában ül sakkasztalhoz, hogy a centenáriumi csapatmérkőzésen a világválogatottban szerepeljen Oroszország legjobbjai ellen. A tíztáblás mérkőzést harmadszor rendezik meg, még élénken él az emlékezetünkben az 1970-es fantasztikus belgrádi mérkőzés. Tíz táblán, négyfordulós csatában mérte össze erejét a Szovjetunió és a világválogatott. Többek között Robert Fischer, Bent Larsen, Portisch Lajos, Borisz Szpasszkij, Tigran Petroszjan, Viktor Korcsnoj, Paul Keresz fantasztikus párharcát élvezhettük. A szovjet válogatott végül 20,5-19,5 arányban nyert, a világválogatottban remekelt Fischer, 3-1-re legyőzte Petroszjant, Portisch Lajos Korcsnojt fektette kétvállra 2,5-1,5-re.

A remélt folytatás sokáig váratott magára, 1984-ben Londonban rendezték meg a következő találkozót. A körülmények, az érdeklődés egyáltalán nem volt mérhető a belgrádi mérkőzéséhez. A szovjet csapat 21-19-re győzött, Anatolij Karpov és Garri Kaszparov minimális arányban nyertek, de Beljavszkij 3,5-0,5-ös eredménye nagyon kellett a végelszámoláskor. Ribli Zoltán az ötödik táblán Rafael Vaganjan ellen diadalmaskodott.

A szeptember 8. és 12. közötti moszkvai mérkőzés körül még sok a bizonytalanság, a világválogatott egyik erőssége, a szeptember 8-án 23. születésnapját ünneplő Lékó Péter még abban sem biztos, hogy milyen rendszerben rendezik meg a meccset. Az előzetes híradások arról szólnak, hogy az orosz csapatban Vlagyimir Kramnyik, Garri Kaszparov, Anatolij Karpov, Alekszander Halifman, Alekszander Morozevics, Jevgenyij Barejev, Alekszander Griscsuk, Peter Szvidler is szerepel. Táblasorrend-vitáknak ezúttal semmi értelme, hiszen a tervezet szerint schveningeni rendszerű lesz a lebonyolítás, kétjátszmás mini páros mérkőzéseket rendeznek a két csapat játékosai között. A világválogatottban Lékó Péter és Polgár Judit mellett Viswanathan Anand, Ruszlan Ponomarjov, Veszelin Topalov, Vaszilij Ivancsuk, Borisz Gelfand részvételére biztosan számítanak.

A moszkvai mérkőzés után Lékó Péter a bledi sakkolimpiára koncentrál. Változatlanul fenntartásai vannak az időbeosztást illetően, de már biztos, hogy az éremesélyes válogatottunk éltábláján szerepel. Első számú nagymesterünk Kállai Gáborral, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatójával, az olimpiai válogatottunk kapitányával várhatóan pénteken írja alá a szerződést. A sakkrajongók pedig fellélegezhetnek, férfi együttesünk a legerősebb összeállításában szerepel a sakkolimpián.

Verőci Zsuzsa