Vágólapra másolva!
A FIDE 19 éves világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov Ukrajna egyik legnépszerűbb sportolója. Nyolc hónapja, címének megszerzése után a legmagasabb fórumokon ünnepelték, kitüntetésekkel halmozták el, lakást, "aranyhegyeket" ígértek. A valós helyzet korántsem ennyire rózsás, a fővárosban nem kapta meg a megígért lakást, de még elegendő anyagi háttere sincs, hogy megfelelően tudjon készülni világbajnoki címének megvédésére.

Ruszlan Ponomarjov nem titkolt csalódottsággal és keserűséggel adott interjút az ukrán sakklapnak. Egy hete meghalt edzője Mihail Nyikityevics Ponomarjov, aki egyúttal menedzsere is volt. Szinte második apjaként foglalkozott vele, kilenc éven keresztül egyengette pályafutását. Edzőjének elvesztését az ifjú titán nehezen dolgozza fel, pályafutását befolyásoló tényezők is megviselik.

"Az utóbbi hónapokban érthetetlen események történnek az abszolút világbajnoki cím körül. A két cím egyesítésének folyamata már régen időszerű lett, az ötletet én is támogatom. Furcsállom azonban, hogy a világbajnokság szervezői velem egyáltalában nem érintkeznek. Senki nem tájékoztat a döntésekről. Nem is olyan régen felhívtam a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a munkatársát, hogy tájékoztatást kérjek arról, hogy a FIDE legközelebbi bledi kongresszusa milyen kérdésekkel fog foglalkozni. A válasz kitérő volt" - ecsetelte keserűen Ponomarjov.

"A korábbi tervek alapján a világbajnoki ciklus elődöntőjében Garri Kaszparovval kellene játszanom, míg a másik ágon a Braingames világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a dortmundi győztessel, Lékó Péterrel mérkőzne meg. Ebben az elosztásban azért van egy érthetetlen mozzanat. Kaszparov kikapott Kramnyiktól a világbajnoki címért vívott döntőben, s nem játszott Dortmundban. Milyen jogok alapján engedték őt az elődöntőbe? Nem lett volna egyszerűbb egyesíteni a két ciklust a világbajnokok mérkőzésével, Kramnyik és az én meccsemmel?" - kérdezett vissza Ponomarjov.

"Prágában inkább egy deklaráció született, amely a megegyezést kereste. Nehéz lett volna akkor ellenvéleményt nyilvánítani, hiszen akkor mindenki azt rebesgette volna, hogy Ponomarjov egyszerűen fél Kaszparovtól. Szabad szemmel azonban már világosan látható, hogy a FIDE Garri Kaszparovnak akart kedvező körülményeket teremteni. Mivel lehetne másképp magyarázni, hogy a FIDE a Deep Junior programmal szervezett mérkőzést eredetileg nekem ígérte, majd neki adta. Ezen a mérkőzésen kereshettem volna, amely összeget később Kaszparov elleni felkészülésemre fordíthattam volna. Garri Kaszparovval a mérkőzésemet jövő májusra tervezik, majd következhet például a mérkőzés Kramnyikkal már ősszel. Egyszerűen nincs idő a pihenésre és a felkészülésre."

- Milyen kiutat lát ebből a helyzetből?
-
A FIDE kongresszusán elmondom a véleményemet. Ha a delegátusok mégis a Ponomarjov-Kaszparov mérkőzés megrendezéséről döntenek, akkor nem fogok megfutamodni, játszani fogok. De szeretnék legalább egyenlő feltételeket elérni."

- Egyedül ezt nehéz lesz elérnie. Az Ukrán Sakkszövetség támogatását megpróbálja megszerezni?
- Bízom a szövetség és a Sporthivatal támogatásában. De a tapasztalat azt mutatja, hogy még többre van szükségem. Létrehozták a Ruszlan Ponomarjov Alapítványt, a szponzorok támogatásával megteremthetném a világbajnoki döntőre való sikeres felkészülésem anyagi bázisát. A szponzorok ígérgetnek, de azt is ígérték korábban, hogy Kijevben márciusban megkapom a lakásomat. Mennyire másként viszonyulnak a sakkhoz Oroszországban. A moszkvai Oroszország-Világválogatott mérkőzés szervező bizottságának tiszteletbeli elnöke Vlagyimir Putyin elnök volt. Hallottam hangokat, hogy honfitársának, a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak kiadta az utasítást, hogy a koronát vissza kell hódítani. Iljumzsinov elnökre a Kalmük Autonóm Köztársaságban is választás vár. A többit már értelmezzék, ahogy akarják.

Ponomarjov cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy Ukrajna elhagyására készülne. Természetesen ukrán színekben fog játszani a bledi sakkolimpián.