Vágólapra másolva!
Az indiai Hyderabadban a női és férfi Világkupán befejeződtek a csoportküzdelmek. Nyolc-nyolc továbbjutó már kieséses rendszerben folytatja a csatározást. A férfiak mezőnyében meglepetésre "elvérzett" az ukrán Ivancsuk és az orosz Morozevics. A nők versenyében a kínai világbajnoknő, Zsu Csen és a grúz trió, Csiburdanidze, Joszeliani és Kurcidze már a bledi sakkolimpiára koncentrálhat.

Meglepetésekkel fejeződtek be a Világkupa csoportküzdelmei. A tavalyi moszkvai kieséses rendszerű világbajnokságon a feszültséget nagyszerűen elviselő, s döntőbe jutott ukrán Ivancsuk elszenvedte második vereségét is, és simán kiesett. A bledi sakkolimpia előtt formája aligha nyugtatta meg csapattársait. Az orosz olimpiai válogatottba jelölt Morozevics nyeretlenül, három vereséggel az utolsó helyen végzett a csoportjában. Szegényt az ág is húzta, hiszen Harikrishna ellen fölényes állást rontott el pillanatok alatt vesztésre.

Az első csoportban a sokáig vezető brazil Vescovi végül nem jutott tovább, a kínai Ye kettős győzelemmel vette az akadályt. A lengyelek Európa-bajnoka, Macieja végül csak Ivancsuk életét keserítette meg, négy remi mellett csak őt győzte le, de ez kevés volt a továbblépéshez. Nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg Malahov, az orosz ifjú titán vereséggel rajtolt, de túltette magát a csalódáson és elsőként jutott tovább. A 22 éves nagymester Ananddal viaskodik a negyeddöntőben.

Magabiztosan lépett tovább a B csoportban Drejev. Fontos rangadót nyert Radzsabovval szemben, aki saját békülékenységének lett az "áldozata". Szebb napokat is megélt már az amerikai színekben versenyző Yermolinszkij, Rublevszkij rutinos rókának bizonyult.

A kínai Hszu Jun elszomorította a házigazdákat, hiszen reménységüket, Sasikirant elütötte a továbbjutástól. A kínai nagymester négy fordulón keresztül csak árnyéka volt önmagának, de a záró napon megvillant. Az ex-világbajnok Anand nem volt meggyöző, de vette az akadályt. Kaszimdzsanov pedig élt a remek lehetőséggel, s nagy hajrával elsőként került tovább.

Jól szerepeltek az "öregek" a D csoportban, Beljavszkij és Short veretlenül került a nyolc közé. Morozevics teljesítménye, de leginkább játéka nagy csalódás.