Vágólapra másolva!
A mai naptól a magyar sakkozás négy meghatározó személyisége, Polgár Judit, Almási Zoltán, Lékó Péter és Portisch Lajos kézlenyomata is díszíti a Magyar Sportcsillagok Falát, amelyet a Hemingway Alapítvány gondoz a Deák Ferenc utcai Pizza Hut étteremben. Az 1978-as Buenos Aires-i olimpián aranyérmes csapat éltáblása, a magyar sakkozás élő legendája, a hússzoros olimpikon, nyolcszoros világbajnokjelölt Portisch Lajos mellett a nagy utódok, a bledi olimpiai ezüstérmes válogatott sztárjainak neve is méltán kapott helyet a listán.
Forrás: MTI
Csillagok egymás között: Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit és Portisch Lajos Foto: MTI

A magyar sporttörténelem legnagyobbjainak kézlenyomata díszíti a Hemingway Alapítvány gondozta Sportcsillagok Falát. Az atlétika, a kajak-kenu, az öttusa, a kézilabda, a kosárlabda, a labdarúgás, az ökölvívás, az úszás, a torna, a vívás, a vízilabda, a magyar sikersportágak eredményessége meghatározta a hazai rangsort. A nemzetközi sikerek, az olimpiai, világbajnoki győzelmek és érmek óriási elismertséget és reklámot is jelentettek. A Deák Ferenc utcai Pizza Hut étteremben a sakkozás négy kitűnőségét, az olimpiai bajnok, már veterán Portisch Lajost és a bledi ezüstérmes csapat legjobbjait, Polgár Juditot, Lékó Pétert és Almási Zoltánt ünnepelték a meghívottak. Portisch Lajos pályafutása során húsz sakkolimpián vett részt, legnagyobb sikerét az 1978-as Buenos Aires-i seregszemlén érte el, az aranyérmes válogatottunk éltáblása volt. Több mint harminc éven keresztül ostromolta a világbajnoki címet, nyolcszor világbajnok-jelölt volt.

Lékó Péter a bledi olimpián ezüstérmes válogatottunk első táblásaként maradt veretlen, a dortmundi világbajnok-jelölti tornán kiharcolt győzelmével kiharcolta a jogot, hogy Vlagyimir Kramnyikkal a világbajnoki címért megbirkózzon. Polgár Judit fölényesen vezeti a női világranglistát, Bledben százalékosan csapatunk legjobbjaként tábladíjat is kapott, a januári Wijk aan Zee-i szuperversenyen az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand mögött mindössze fél ponttal lemaradva lett második. Almási Zoltán remekelt az ezüstérmes együttesünkben, nem esett kétségbe attól, hogy Kállai Gábor csapatkapitány többször is sötéttel szerepeltette, hanem a nehezebb feladatot is sikerrel megoldotta.

Verőci Zsuzsa