Vágólapra másolva!
A 12. Amber-verseny záró fordulójában az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand 1,5-0,5-re nyert egyik riválisa, a bolgár Veszelin Topalov ellen. Az újabb győzelemmel Anand harmadszor lett a torna győztese. Lékó Péter két döntetlennel fejezte be szereplését, holtversenyben a második helyen végzett az orosz Alekszander Morozeviccsel, aki az utolsó fordulóban Almási Zoltánt győzte le. A profi világbajnok Vlagyimir Kramnyik holtversenyben Topalovval negyedik, Almási kilencedik lett a tizenkét fős mezőnyben. A "vak" kategóriában Kramnyik volt a legjobb, a rapid versenyben az orosz Jevgenyij Barejev diadalmaskodott.

A monacói Amber-versenyen harmadszor lett tornagyőztes az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand. Az utolsó forduló nagy rangadóján a félpontos hátránnyal asztalhoz ülő Veszelin Topalovot verte meg. Anand megnyitáselméleti szempontból is jelentős nyerést ért el az első, a "vak" partiban, egy pillanatra sem adott ellenesélyt bolgár ellenfelének. A gyalogáttörés, majd a védett szabadgyalog megbénította a sötét haderőt. A győzelemmel az indiai sakkozó egy pontra növelte előnyét Lékó Péterrel szemben, s az utolsó partiban könnyen egyenlített ki, s már a csalódott Topalov sem erősködött.

Érdekes mérkőzést vívott Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfanddal. Sötéttel a Nimzoindiai védelem egyik békés változatában csatároztak, világos minimális előnyt szerzett, majd egy óvatlan gyaloglépéssel Péter távoli szabadgyalogra tett szert. Gelfand a legjobb menekülési esélyt nyújtó tisztáldozat mellett döntött, a minimális anyag, a rohanó percek miatt nagymesterünk nem játszhatott nyerésre. Világossal Lékó nagyon biztatóan állt, de Gelfand ellenesélyekhez jutott, majd a kötelező vezércsere már előrevetette a döntetlen árnyékát. Az 1-1 nagymesterünk számára a holtversenyes második helyet jelentette. Sajnos Almási Zoltán vereséget szenvedett a tavalyi győztes orosz Alekszander Morozevicstől. "Vakon" gyalogot áldozott, majd ellenesélyeket teremtett, igazságos remi született. A rapid partiban egy óvatlan vezérlépés pecsételte meg Zoli sorsát, a sötét huszár tempóval avatkozott játékba, s kettős támadással gyalogot és partit nyert.

A profi világbajnok Vlagyimir Kramnyik először egy gyors remivel bebiztosította első helyét a "vak" versenyben, majd a rapid játszmában már gond nélkül nyert a sereghajtó Ljubojeviccsel szemben. Meglepő, hogy ez volt az első győzelme ebben a kategóriában, ezért egy pillanatra sem tudott versenyben lenni az első helyért. A későn hajrázó Alekszej Shirov is győzelemmel búcsúzott, az orosz Jevgenyij Barejev és az ukrán Vaszilij Ivancsuk két rövid döntetlennel fejezte be szereplését. Barejev nyerte a rapid versenyt, Lékó és Anand fél pont hátránnyal lett második. Meglepetésként könyvelhetjük el Ivancsuk szerény eredményét, Almási Zoltán váltakozó szerencsével játszott, de összességében helytállt a rangos mezőnyben.

Anand első helye teljesen megérdemelt, egyetlen vereségét Morozevicstől "vakon" szenvedte el, de a rapid partiban visszavágott. Négy mérkőzése két döntetlennel lett 1-1, öt meccset nyert 1,5-0,5-re, Ljubojevicet a papírformának megfelelően 2-0-ra verte. Lékó Péter a torna előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kicsit gyorsuljon a játéka, javuljon az időbeosztása. Nehéz meccseket játszott, Morozevicstől balszerencsésen kapott ki, Ljubojevic elleni nagy rontása megakadályozta a még jobb eredmény elérésében. Egyes változatokat már tartalékolt a Kramnyik elleni világbajnoki döntőre. Értékes a rapid tornán elért második helye, érdemes volt elvállalnia a remek hangulatú, baráti légkörben, nagyszerű körülmények között megrendezett versenyt. A hagyományos torna díjalapja 193 250 dollár, a sakkszeretetéről ismert holland bankár, J.J. von Oosterom a Max Euwe Alapítványon keresztül szponzorálja a szupernagymesterek kedvelt versenyét.

Lékó már a világbajnoki döntőre tartalékol/sport/sakk/20030313leko.htmlGratulálok Lékó Péter!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=52853

Lékó Péter rövid pihenő után folytathatja a felkészülést a világbajnoki döntőre, majd újabb kihívás vár rá, Budapesten, a 17-es kategóriájú, tíz résztvevős tornán játszik. Az április 11. és 20. között a Tulip Inn Budapest Millennium szállodában megrendezendő versenyen a teljes magyar élgárda szerepel, Polgár Judit, Almási Zoltán, Ács Péter mellett korcsoportos világbajnokunk, Berkes Ferenc játszik. A svájci Viktor Korcsnoj, az angol Nigel Short, az izraeli Borisz Gelfand, a szlovák Szergej Movszeszian és a német Christian Lutz fogadta el a magyar sakktörténelem egyik legerősebb tornájára a meghívást.