Vágólapra másolva!
A Tehetség és Kurázsi nagymesterverseny ötödik fordulójában a torna rangadóját, Polgár Judit és Lékó Péter nagyszerű csatáját, a világbajnoki döntőre készülő Lékó nyerte meg.

A Tulip Inn Budapest Millennium Hotel konferenciatermét zsúfolásig megtöltő nézőközönség csodálatos összecsapást láthatott, ahol a viadalon vezető Polgár Judit világossal bonyolult változattal, előkészített megnyitási újítással lepte meg Lékót, aki azonban hosszas gondolkodással hárította a veszélyeket, majd ellentámadása védhetetlennek bizonyult. Nem remekelt az angol Nigel Short, nehéz küzdelemben remizett Ács Péterrel, a remivel azonban befogta Juditot, míg Lékó félpontos hátrányban várhatja a szabadnap után Almási elleni partiját. Polgár Judit az eddig ötöt remiző szlovák Movszesziannal, Short a szintén békés húrokat pengető Gelfanddal mérkőzik meg.

A torna nagy rangadója, Polgár Judit és Lékó Péter összecsapása nagyszerű játszmát, nyíltsisakos küzdelmet hozott a Tehetség és Kurázsi 17-es kategóriájú nagymesterverseny ötödik fordulójában. Elégedettek lehettek a fordulóra ellátogató sakkrajongók, akik zsúfolásig megtöltötték a Tulip Inn Budapest Millennium Hotel konferenciatermét. A partit követően Lékó Péter elismerését fejezte ki Polgár Juditnak, aki jelentős pontelőnyének birtokában világossal nem törekedett békés partira, hanem kiélezte a küzdelmet. Ezzel "megkönnyítette" Lékó feladatát, aki sötéttel így esélyt kapott... A magyar ranglista első és második helyezettje, a világranglistán negyedik Lékó és a tizedik Polgár Judit korábban kilenc partit vívott egymással, egy-egy nyerés mellett hétszer remiztek, de a döntetlenek küzdelem után születtek meg.

A torna egyik sorsdöntő játszmája előtt Polgár Juditnak másfél pontos előnye volt Lékóval szemben, ráadásul az első számú sakkozónk még csak négy döntetlennel rendelkezett. Sokan választottak volna Judit helyében békésebb folytatást, de igazi presztízscsata dúlt. Lékó a szicíliai védelem Szvesnyikov változatának egyik legjobb ismerője, mégis meglepte őt ellenfele egy megnyitási újítással. Mindkét király középen rekedt, a sakkjáték stratégiai szabályait kissé "felrúgták" a nagymesterek, mindketten kockáztattak a nyerés érdekében. A sakkrajongók Gyimesi Zoltán és Varga Zoltán nagymesterek kommentárjának segítségével próbáltak tájékozódni a bonyolult állásban, természetesen az értékeléskor kicsit figyeltek az egyik legjobbnak tartott Fritz 8 elemző program ötleteire, állásértékelésére is.

Polgár Judit elméleti újítása alapos gondolkodásra kényszeríttette Lékót, aki végül megtalálta a legjobb esélyt, s láthatóan a folytatása nem szerepelt Judit tervei között. Hiába rabolt gyalogot a nagymesternő, Lékó támadó tisztjei egyre fenyegetőbben ostromolták királyát. Péter a kínálkozó folytatások közül a legbiztosabb utat választotta, nem engedélyezett semmiféle ellenjátékot, Judit védelmet nem talált, s a 44. lépésben feladásra kényszerült.

Gratulálok Lékó Péter!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=52853

A torna ötödik fordulójának másik négy partija döntetlennel végződött. Izgalmat csak Short és Ács összecsapása okozott. Junior világbajnokunk megcsillogtatta remek elméleti felkészültségét, s a spanyol csereváltozatban az angol nagymester nem tudott előnybe kerülni, sőt a paksi sakkozó átvette a kezdeményezést. Short végül elméleti döntetlen végjátékban mentette meg a fél pontot, s fogta be Polgár Juditot. Dicséret illeti Berkes Ferencet, aki sötéttel remizte ki a jóval esélyesebb izraeli Borisz Gelfandot. Elméleti variban osztozott meg a ponton Almási Zoltán és a német Lutz. A torna doyenje, a 72 éves Viktor Korcsnoj viharos kezdés után lépést ismételt a szlovák Szergej Movszesziannal.