Vágólapra másolva!
Az asztaliteniszező Tóth Krisztina és a sakkozó Lékó Péter lett március hónap legjobb magyar sportolója. A hagyományos szavazás eredményeképpen az olaszországi Európa-bajnokságon három érmet szerzett Tóth Krisztina mellett linaresi bravúros elsőségével Lékó Péter lett a Westel Staféta tagja, és vehette át Sugár Andrástól, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatójától az ajándékot, a képküldésre is alkalmas csúcsmodellt.

A sportrajongók szavazataikkal is gratuláltak kiváló eredményeket elért sportolóinknak. Tóth Krisztina a sportág Európa-bajnokságáról az osztrák Werner Schlegerrel vegyes párosban elért aranyéremmel, Bátorfi Csillával a női párosban kiharcolt ezüstéremmel, és a csapatversenyek során szerzett bronzéremmel érdemelte ki március hónap legjobb női sportolójának büszke címét. Lékó Péter a sportág Wimbledonjának is nevezett linaresi szuperversenyen, négy világbajnok megelőzésével elért első helyével aratott óriási elismerést. Első számú sakkozónk Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőjére készül. A budapesti Tehetség és Kurázsi nagymesterverseny után kéthetes pihenőt kapott edzőjétől, Arshak Petroszjantól, s május 5-től négyes stábbal folytatja felkészülését a páros mérkőzésre. Lékó reméli, hogy hazai pályán, Budapesten mérkőzhet meg Kramnyikkal, ez kicsit kiegyenlítené az esélyeket, hiszen az orosz világbajnok döntetlen eredménnyel is megőrizné világbajnoki címét.

Lékó a világ legjobb négy sakkozója közt/sport/sakk/20030401leko.htmlBudapesten lehet a Kramnyik-Lékó vb-döntő/sport/sakk/20030409budapest.html

Lékó Péter pihen, teniszezik, fizikai kondícióját erősíti. A linaresi szuperverseny értékelésekor az orosz Jevgenyij Barejev érdekes megállapításokat tett elemző cikkében: "Úgy tűnik, hogy Anand fizikailag, mentálisan már nem képes hosszú partikra, komoly küzdelemre, hogy egy versenyt egyenletes formában játsszon végig. Ha annyi lépést kellene tennie, mint amennyit Lékó húzott, aligha maradt volna életben. Mindkét vereségét, Kaszparovtól és Lékótól nehéz, hosszú partiban szenvedte el."

Barejev nagy elismeréssel állapította meg, hogy Lékó Péter sikeresen változtatott stílusán, a felfogásán, a harcmodorán. "Fizikailag ragyogóan felkészült sakkozó, nagy tiszteletet parancsol, hogy megnyerte a linaresi tornát, valamennyi játszmát óriási feszültségben játszva, olyan sakkozókat legyőzve, akik semmivel nem gyengébbek nála" - írta Barejev.

A világbajnoki döntőre egyelőre mentálisan készülő Lékó Péter is figyeli a nemzetközi sakkvilágból érkező híreket. Az argentin La Nacion napilapban április 21-én jelent meg a tudósítás, hogy a június 19 - július 7. közötti időpontra, Buenos Aires helyszínnel kiírt FIDE világbajnoki döntőt, Ruszlan Ponomarjov és Garri Kaszparov párviadalát novemberre halasztották el. A FIDE honlapján erről semmit sem olvashatunk, sőt a bennfentesek tudni vélik, hogy a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a tarsolyában van egy B-terv is, hogy az argentin főváros esetleges visszalépése esetén hol rendezzék meg az összecsapást, amelynek győztese a Kramnyik-Lékó párharc nyertesével az egyesített világbajnoki címért mérkőzne meg. A tavalyi prágai megállapodás alapján erre a mérkőzésre már novemberben sor kerülne, sőt az új világbajnoki ciklus már decemberben megkezdődne. A budapesti 17-es kategóriájú, nagysikerű torna angol győztese, Nigel Short szkeptikusan nyilatkozott a beharagozott új ciklusról, anyagi fedezete nem biztosított, úgy tűnik, hogy ismét a FIDE elnökének, Iljumzsinovnak kellene előrukkolnia díjalappal.

Verőci Zsuzsa